Když čelíte sami sobě, nejvíc se naučíte, vzkazují absolventi programu JUMP

Zuzana Fendrychová | 26. 9. 2023 | Vstoupit do diskuze

Že praxe je nejlepší školou, bez níž by „suchá“ teorie kolikrát nedávala smysl, může potvrdit každý student. Rozvojový program pro manažery JUMP není výjimkou, konečně jeho moduly lektoři Alena Zímová a Adam Otrusina navrhli právě tak, aby absolventům dokázaly ulehčit pracovní život. Vést lidi je totiž umění, které jako každé jiné potřebuje cvik a odvahu zkoušet nové věci uvádět v realitu. Jak se jim to daří redakci přiznali tři vybraní absolventi, jimž otázky pokládali ti, kdo je nyní znají opravdu dobře: lektoři Alena s Adamem.

Když čelíte sami sobě, nejvíc se naučíte, vzkazují absolventi programu JUMP

Michaela Martincová

Do rozvojového programu JUMP jsi jako účastník nastoupila v lednu 2022. Proč ses přihlásila a jakým výzvám jsi při studiu čelila?

Do programu jsem se přihlásila zejména kvůli sobě a svému pocitu nekompetentnosti v oblasti vedení lidí. Cítila jsem, že potřebuji rozšířit tým a zároveň jsem věděla, že nemám dostatek zkušeností, znalostí ani dovedností, abych byla schopna vést lidi v týmu, kteří budou hlavně zaměstnanci. Zároveň jsem si potřebovala srovnat myšlenky a podnikatelské cíle, vize, nastavení, a to nejlépe v prostředí lidí, kteří řeší stejná témata jako já, a ideálně pod vedením zkušených lektorů, koučů a osobností, kteří o našem podnikání ví dost na to, aby to bylo maximálně efektivní. A v tu chvíli mi přišel do cesty JUMP, neváhala jsem a skočila do toho rovnýma nohama.

Jaký dopad má absolvování programu ve tvém podnikání?

Lépe by asi odpověděli moji lidé, jelikož si myslím, že ten největší dopad cítí oni. Ale rozhodně jsem více v klidu. Byla jsem dost nesystémová, neměla jsem v ničem řád a celou dobu jsem tvrdila, že mi to tak vyhovuje. Zase jsem se naučila něco nového i o sobě a zjistila jsem, že se mi mnohem lépe pracuje, když každý přesně ví, co je jeho náplň práce, jeho role v týmu, co se od něj očekává a jakou má zodpovědnost a přínos pro náš tým. Naučila jsem se delegovat práci, zavedla znovu porady, a dokonce mě to i baví. 

Jakub Kaifer

Jakube, jsi absolventem druhého běhu programu JUMP, jaké změny jsi po něm v byznyse zavedl?

V prvé řadě se určitě posunul můj pohled na dlouhodobé a udržitelné fungování kanceláře směrem k víc podnikatelskému, kdy jsem svoji roli v rámci kanceláře začal vnímat jinak. Vylepšil jsem systém delegování a na individuálech jsem se naučil, jak lépe komunikovat i nepříjemná témata. Obecně veškeré kritické rozhovory, ve kterých jsem se necítili až tak silný, mají nyní jasnou strukturu a dostal jsem návody, jak je vést formou, která mi vyhovuje. Také jsme zavedli rozhodně mnohem efektivnější porady a operativní mikroporady, díky kterým obchodníci dokončují zadané úkoly rychleji. V práci s týmem používám techniky pro motivaci a rozvoj, jako jsou diagnostika výsledků a potenciálu.

Co je podle tvého názoru pro úspěšné absolvování kurzu důležité? Na co je dobré si dát pozor, co ohlídat?

Pro mě bylo zásadní účastnit se všech termínů i ve chvílích, kdy se mi to třeba úplně nehodilo. Všechny informace a techniky do sebe postupně začínají zapadat a také se nabalují akční kroky a úkoly, které je fajn si dobře naplánovat. Možnost získat kvalitní zpětnou vazbu přímo závisí na plnění úkolů s týmem, proto jejich plnění je naprosto stěžení pro ty, kteří si chtějí z JUMPu odnést co nejvíc a necítit se před ostatními zbytečně nekomfortně. Sdílení praktických zkušeností z předchozího modulu je podle mě nejvíc. Nových technik je nespočet a ohlídal bych si tedy zejména to, ať to opravdu člověk vždy alespoň zkusí v praxi, aby měl na příště co sdílet.

Jan Lněnička

Aktuálně jsi jako účastník programu JUMP 3 v polovině jeho jednotlivých modulů i jeho trvání. Co ti vedle samotného manažerského rozvoje program dál přináší?

Vedle samotného manažerského rozvoje se rozvíjím také osobnostně. Například nedávno jsem si dal za cíl, že se ve svých skoro 40 letech naučím psát všemi 10. A tak i díky JUMPu už nehledám důvody, proč něco nejde, ale naopak hledám možnosti, jak by něco mohlo jít lépe. Dalším MEGA benefitem je, že s některými účastníky se setkáváme také mimo společná setkání JUMPu, což mi dává možnost řešit aktuální témata, s lidmi na „stejné vlně”.

V neposlední řadě bych ještě chtěl zmínit, že jsem dostal možnost se na JUMPu podílet i lektorsky. Účastníky kurzů školím v systémech Partners, respektive FiP / Tikety, a můžu tak předávat zkušenosti z naší pobočky i dalším kolegům.

Komu bys doporučil přihlásit se do programu JUMP?

Bez nadsázky všem, kteří vedou. Ale především všem, kteří plánují vést tým jakékoli velikosti. Myslím, že kdybych JUMP absolvoval ještě před tím, než jsem před 4 lety přišel na pozici franšízanta, jako tým už jsme dnes mohli být na mnohem vyšším levelu.

Podrobné představení programu JUMP najdete v článku ZDE.

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: