Slibné vyhlídky Partners finanční gramotnosti

Zuzana Fendrychová | 16. 3. 2023 | Vstoupit do diskuze

Projekt Partners finanční gramotnost (původně Den finanční gramotnosti) spatřil světlo světa v roce 2011 s cílem zlepšovat vzdělanost Čechů v nakládání s penězi. Za více než dekádu bylo odškoleno přes 3 000 lekcí napříč celou zemí. V současnosti pod hlavičkou projektu učí veřejnost lépe hospodařit asi 250 lektorů, jimž poskytuje plnou podporu Bára Urbanová, manažerka projektu.

Slibné vyhlídky Partners finanční gramotnosti

Lektorů, jak již bylo řečeno výše, je aktuálně zhruba 250, což už je slušný zástup. Ale nejsou rovnoměrně rozloženi po republice. „Nejhůř je na tom Karlovarský kraj, který zatím nemáme vůbec obsazený. Obecně pak řešíme, že certifikovaní lektoři nejsou aktivní. Tedy ačkoliv se zdá, že v daném kraji máme hodně školitelů, v momentě, kdy přijde poptávka po školení, je problém lektora sehnat. Certifikovaných lektorů máme sice asi 250, aktivních ale vloni bylo jen 58,“ říká Bára. Ale jde vlastně o pozitivní vývoj, protože o rok dříve to bylo o 20 méně.

V roce 2022 došlo u projektu k několika změnám, ta nejvíc viditelná nastala v názvu, jehož součástí je nově přímo značka Partners. „Primární důvod byl přesně ten, abychom tento krásný projekt víc spojili s naším brandem. S tím souvisela i další vylepšení, jako jsou přesun webu pod stránky Partners, rozšíření o velmi rozsáhlý slovník, aby nám lépe fungovalo SEO i vylepšené vyhledávání lektorů v daných krajích. Zároveň jsme aktualizovali podklady pro lektory, které nyní zahrnují více než 20 prezentací na různá témata i pro různé věkové kategorie“ vypočítává Bára loňské změny. V současnosti se plánuje příprava podkladů pro školitele, v nichž se bude tematicky rozvíjet digitální bezpečnost. Úpravy se dočkají i balíčky pro lektory.

Lekce jedině zdarma

„Letos to vypadá na rekordní rok. Jen za první dva měsíce bylo odškoleno 176 lekcí. Částečně je to dané i tím, že lépe evidujeme každé školení a skončila covidová opatření. Školy tak mají větší zájem si zvát profíky v této oblasti, zatím nejvíc ve Středočeském kraji a v Praze,“ dodává Bára s upozorněním, že školení jsou samozřejmě zdarma. Ojediněle se ovšem stává, že školy chtějí, nebo spíše potřebují za lekce zaplatit. „Jsme charitativní projekt, rozhodně si nemůžeme brát peníze za školení. Pošramotili bychom si tím pověst. Někteří rodiče ale údajně nechtějí na školení posílat své děti, pokud je bezplatné. Mají totiž dojem, že by to mohl být podfuk. A tak škola od rodičů vybere peníze. To samozřejmě není dobře, škodí to dobrému jménu projektu i lektora,“ vysvětluje Bára a nabízí řešení: „Doporučujeme lektorům v podobných případech, nelze-li to řešit jinak, vystavit fakturu a následně dát peníze škole jako dar.“  

Zpětná vazba stačí jednou

Feedback je důležitou součástí každého projektu, bez zpětné vazby se totiž nelze posunout dál. Nyní chodí kontaktním osobám v institucích, které si naše školení objednali, e-mail s žádostí o zpětnou vazbu na každé školení. Bohužel občas i několikrát, když například v dané škole proběhne několik lekcí najednou. „Toto do budoucna vyřešíme, určitě ale školitelé už teď mohou upozornit kantory, že je nechceme zatěžovat a není potřeba odpovídat na každý e-mail zvlášť. Jde hlavně o to, aby měli možnost se ke školení vyjádřit a věděli kam,“ doplňuje Bára.  

Pochvala motivuje

Samotné zprávy ze škol dokazují, že profesionalita našich lektorů je vysoká. „Paní Soukupová to měla promyšlené, připravené, věděla, o čem mluví, ke všemu měla příběhy z praxe. Chvílemi mi připomínala moji maminku, opravdu dávala rady od srdce, jako kdyby radila vlastním dětem. Takové rady nám dávají rodiče, ale jako mladí je neposloucháme a nebereme vážně, dokud si sami nenabijeme ústa (teď mluvím za sebe),“ píše se v jednom z mnoha došlých dopisů, v němž dále stojí: „Nelíbilo se mi chování mých čtyř studentek, paní Soukupová tuto situaci ustála jako profík, na rozdíl ode mne, která jako dozorující učitel měla včas zasáhnout anebo děvčata rovnou vyhodit. paní Soukupová se vůbec nenechala vyvést z rovnováhy a děvčata za chvíli přestala. Mohla si ale takové chování odpustit, velmi mne to mrzelo, dostala pak ode mne pořádný cajmrsk." 

Na závěr si dovolíme připomenout soutěž pro nejaktivnější lektory roku 2023:

  •         Vyhodnocovat se bude celý kalendářní rok.
  •         Nejlepší lektor bude vyhlášen na roční konferenci.
  •        Tři nejaktivnější lektoři získají opět hodnotné dárky (vloni např. tablety, iPhone, Apple watch).

 

Zapojte se taky, stojí to za to! Návod a podrobnosti najdete zde:

https://wiki.partners.cz/cs/wiki/certifikace-lektoru-pfg

 

Připomínky k projektu, náměty na zlepšení či dotazy posílejte na pfg@partners.cz nebo přímo na barbora.urbanova@partners.cz.

 

 

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: