Postupně se chci stahovat z role obchodníka

Lucie Weissová | 31. 8. 2022 | Vstoupit do diskuze

Jedna konkrétní věta nakonec rozhodla, že se Katka Holá (VIP CO IX) postaví do čela zlínské poradenské kanceláře.

Postupně se chci stahovat z role obchodníka

Poměrně dlouhou dobu jste působila „pod křídly“ Ivy Vodehnalové. Vedla tato zkušenost k vašemu rozhodnutí otevřít si svou vlastní kancelář?
Určitě jsem na to myslela, ale že to bude mít stávající formu, jsem netušila. Původní plán byl, že budeme 3 společnice v s. r. o. V průběhu let a s příchodem dětí se ale pro Ivu stalo dojíždění a vedení kanceláře ve Zlíně neslučitelné a druhá kolegyně se nakonec na vedení necítila. Tak jsem do čela VIP CO skočila sama. Měla jsem jasnou představu, jak koncept VIP CO uchopit i ekonomicky. Do té doby jsme každou investici rozhodovaly společně a poměrově jsme se na ní i podílely, což mě nebavilo a cítila jsem, že nás to zdržuje. Vše do sebe zapadlo na červencové konferenci v roce 2020, kde Petr Borkovec řekl, že kdo chce vést kancelář, musí mít zodpovědnost za ekonomické rozhodování. A to bylo ono. Ještě v průběhu přednášky jsem psala Zuzce Červenkové, jestli by byla ségra ochotná vyslechnout si návrh na odkoupení kanceláře. Klaplo to a pohodově jsme se domluvily. 

Kdy je tedy vhodný čas založit si vlastní poradenskou kancelář a co je k tomu třeba?
Rozhodně si nemyslím, že tenkrát to bylo dobře načasované. Měla jsem před svatbou, která se nakonec kvůli covidu rušila. Do toho jsem nabírala dva koncipienty na fix, které bylo potřeba zaučit, a nejen kvůli cash flow jsem musela stíhat vlastní klienty. Neumím to tedy úplně vyhodnotit. V mém případě se jednalo právě o to docvaknutí a rozhodnutí mít vlastní kancelář se všemi výhodami i překážkami. Před samotným startem je nejdůležitější vytvořit prostředí kanceláře – filozofii, vizi, práci pro servisní poradce a další pozice, pak je začít hledat, zaučit a následně jít do VIP CO. 

Co vám v začátcích dalo nejvíc zabrat a jak se vám nakonec podařilo povýšit na VIP CO IX?
Zpočátku jsem byla absolutně manažersky nepřipravená školit koncipienty za pochodu a platit je vlastně za nic. Trvalo mi skoro půl roku, než jsem se z toho vzpamatovala. Za dílčími povýšeními pak stojí můj osobní výkon, což chci samozřejmě změnit. O tom kancelář být nemá.

Dosáhla jste v rámci VIP CO nejvyšší mety. Co dělat, aby vás práce stále bavila, nezakrněla jste a zároveň nevyhořela?
Rozhodně to neberu tak, že jsem dosáhla nejvyšší mety. Možná formálně, ale co se týče propozice, systému a filozofie, je stále na čem pracovat. Postupně se chci stahovat z role obchodníka, jehož 100% náplní jsou klientské schůzky. Dostat se cca na 30 %, věnovat se zajímavým klientům a velkým investicím. Časem se profilovat ve firemním poradenství, točit podcasty, akvírovat klienty v různých společenských situacích a přerozdělovat je kanceláři. Být prostě strategická hlava. 

Co vás čeká dál?
Teď nás čeká zajímavé období, kdy možná budeme muset udělat pár kroků zpět, a to kvůli mateřským povinnostem. Proto se snažím zajistit funkční a zastupitelný systém. Budujeme náš brand Moje Finance Zlín, jehož cílem je být na Zlínsku jedničkou ve financích, generovat si tím leady, a tedy nové zdroje klientů. Na sociálních sítích šíříme osvětu s velice pozitivními ohlasy, máme z toho radost.

5

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: