Žít naplno a milovat

Lucie Weissová | 15. 8. 2022 | Vstoupit do diskuze

Na toto setkání jsem se strašně těšila. A věděla jsem proč. Nakonec jsem z něj čerpala ještě celý zbytek dne. Kristina Žůrková je novou Partnerkou a vlévá energii do žil všude, kde se zjeví!

Žít naplno a milovat

Kristi, jsi skvělou inspirací pro všechny ženy, které touží uspět jak na poli mateřství, tak ve své profesi. Jak se ti to podařilo?
Výhoda podnikání je, že mi umožňuje organizovat si práci tak, abych mohla být s dětmi podle jejich potřeb a našich představ. Vždycky jsem byla vnitřně nastavená na souběh podnikání a rodiny. Je možné budovat oboje naráz, jen musí člověk chtít, hledat cesty a zároveň po sobě nevyžadovat, aby všechno zvládl sám a dokonale. Naše podnikání bylo od roku 2007 dobře rozjeté, jsme v tom s mým manželem Petrem společně, doplňujeme se a vždy nám stálo za to skloubit oboje. Dařilo se nám to díky dobré spolupráci s mým týmem. Mám úžasné byznys parťáky, kteří jsou pro mě velkým hnacím motorem a inspirací. Oporu jsme měli i v našich rodičích, mé skvělé asistentce a nejzlatější tetě Lence, která mi pomáhá s domácností a hlídáním. Nikdy jsem na své podnikání nebyla sama – v čele stojí Petr a Radim, centrála mi poskytuje skvělé zázemí, obklopuje mě mnoho odvážných a inspirujících lidí... Velké díky za to!

Stejně ale budíš dojem, že jsi z rodičovské naskočila hned do pozice Partnerky. Jaká je skutečnost?
Trochu jiná. Rodičák vždy pobíral Petr. Pravda ale je, že po narození našeho nejmladšího jsme museli věci zorganizovat jinak než u předchozích dvou dětí. Ačkoliv byl plán opět vše zvládnout, potkaly nás zdravotní komplikace a záměr jsme přehodnotili. Nakonec se nám ale díky kooperaci s týmem a podporou Petra Borkovce podařilo zastřešit vše, co bylo potřeba, a já se mohla věnovat dětem, když mě nejvíce potřebovaly. Jsem za to moc vděčná a šťastná. Nyní už zas ze sebe mohu dávat to nejlepší. Moc jsem se těšila, až z nás bude silné Partnerství a budeme moci tvořit vše pro růst, rozvoj a expanzi. Rozhodnutí pro posun na Partnerství jsme s Petrem udělali na konci roku 2020 a začali jsme vše připravovat. Rok 2021 jsem si pro sebe nazvala rokem „PO“ a klíčovým slovem se stal POsun. Cítila jsem chuť a energii podobnou jako v období „PO škole“, když jsem rozjížděla podnikání. Byl to rok plný výzev – změnit fungování nás dvou, sladit vše s dětmi a péčí o rodinu, doučit se vše, co bylo potřeba, udělat si strategii pro růst, zkoordinovat se s týmem, řešit s kolegy jejich strategie, budovat tým, zapracovat nové lidi do týmu… Byl to fičák.

Jaký byl návrat?
Přirovnala bych to k raketě nebo družici, která se musí dostat zpátky na oběžnou dráhu. Určitě by bylo jednodušší na oběžné dráze zůstat a třeba jen zvolnit, jako to bylo u předchozích dvou mateřství. Nyní bylo nutné zažehnout všechny motory, překonat gravitaci a na oběžnou dráhu se znovu dostat. A to chtělo energii, odvahu a neustálou práci na sebedůvěře. Jsem velmi vděčná svým parťákům a pomocníkům, kteří mi věřili a podpořili mě. 

Během tvé nepřítomnosti tvoji lidé úspěšně povyšovali. Jak se dá vybudovat takto stabilní tým?
V roce 2006 se mi podařilo sestavit základní tým v jižních Čechách, což byl velmi klíčový moment. Čtyři nadšenci, kteří se spolu chtěli učit, posouvat a dělat smysluplnou věc. Spojila nás příležitost, kterou nám přijel do Českého Krumlova ukázat Petr Borkovec. My ji pochopili a týmově jsme zde krok za krokem budovali skvělou službu pro lidi. Já byla spojka nebo, jak ráda říkám, „pošťák“. Nadšeně jsem se v Brně učila vše, co bylo potřeba, vozila to zpět a předávala do jižních Čech. Do půl roku měl každý sestavený svůj tým. Lidsky jsme si rozuměli. V průběhu let se tak vytvořily stabilní týmy a další silní leadeři přibyli. Každý z nás navíc měl a stále má svoji vnitřní motivaci a hnací motor. Pojí nás také velmi podobné hodnoty, dokážeme si užít legraci a i přes občasné neshody neustále hledáme cesty, jak spolupracovat a vytvářet synergie pro růst. A to je nejvíc.

Každý ředitel má svůj styl vedení lidí. Jaký způsob vyhovuje a funguje tobě?
Jsem hodně vztahový a emoční člověk. Pro dobrou spolupráci potřebuji dobré vztahy. Také mi záleží na atmosféře v týmu. Proto mám ráda jednání na rovinu, otevřenost, upřímnost a vzájemný respekt. Každý z nás je dobrý v něčem jiném a já ráda propojuji lidi tak, aby vznikal efekt „dva jsou vždy víc než jeden“.

Základní nástroj mého vedení je každopádně individuální rozhovor. Osobně se snažím u každého navnímat jeho silné a slabé stránky, vnitřní motivaci, co potřebuje, jak přemýšlí a plánuje, co ho naopak brzdí… Při individuálu vytvářím prostor pro „přemýšlení nahlas“ a pomáhám ladit individuální strategii pro růst a posun. Také bych řekla, že jsem celkem dobrý stratég a iniciátor, takže když se takto „zamyslíme společně“, většinou vznikají dobré nápady. Člověk se pak často dokáže podívat na situaci z nadhledu, nebo naopak odchytá možná rizika. Pak už hurá do akce a realizace.

Na schůzky s lidmi se připravuji dopředu a promýšlím, jak věci udělat nejlépe, jak být efektivní, koho s kým propojit, jak vše zorganizovat tak, aby vznikl nějaký „přesah“. Nemám ráda škatulky ani šablony, neupřímnost a podrazy.

Dosáhla jsi nejvyšší mety Partnerky. Máš kam jít dál? Co sis v této roli předsevzala?
Být Partnerkou vnímám jako velký závazek a zodpovědnost. Zároveň beru vznik Partnerství jako start tvoření. Jsem týmový hráč a těším se, jak budeme společně vytvářet to nejlepší prostředí pro rozvoj lidí a růst jejich podnikání. Mám spoustu nápadů. Baví mě také naše expanze do zahraničí – ta představa, co můžeme společně dokázat, je lákavá a dobrodružná. Myslím si, že pro velkou expanzi jsou zapotřebí pevné a stabilní kořeny a i zde vidím možné místo pro svůj přínos. Nyní se chci v první řadě soustředit na nábor a posun našich lidí. Mám ale také jednu svoji osobní misi. Shrnula bych ji do věty „více radosti do života“.

V Partners působíš od založení. V čem se za tu dobu nejvíc proměnili?
Začnu tím, co se mi obrovsky líbí a co se nezměnilo. Vize velmi kvalitní a užitečné služby pro lidi – je úžasné vidět, jak ji krok po kroku stále vylepšujeme. A v čem je největší proměna? Vnímám, že nyní máme ještě jasnější směr, že mnohem více než dříve táhneme za jeden provaz. Z finančněporadenské firmy jsme se stali silnou finanční skupinou. Na začátku jsme si neuměli představit, že budeme mít vlastní penzijku, investičku, pojišťovnu a banku. A kolik procesů jsme schopni nyní vyřešit online!? S tím vším také souvisí vznik dalších byznys modelů, a tím pádem dalších zajímavých podnikatelských příležitostí pro různé typy osobností. 

Kdy jsi v Partners měla největší krizi? Co se stalo? 
Tak krizí bylo určitě více. Asi nejnáročnější bylo období 2012–2013, kdy se chvíli po porodu druhého miminka sešlo několik nepříjemných událostí najednou. V kombinaci s únavou a vyčerpáním to bylo prostě náročné. Čelila jsem důsledkům některých svých podnikatelských chyb a také mi tehdy odešla část struktury ke konkurenci. Prožívala jsem velké zklamání.

Co ti nakonec dalo sílu pokračovat?
Výše zmiňovaná krize se stala podnětem k tomu, že jsem se začala více věnovat osobnímu rozvoji a práci se sebou. Velmi mi to pomohlo. Potřebovala jsem v sobě rozdmýchat novou energii a zapálení. Chtěla jsem předat dál to, co mně osobně nejvíce pomohlo. Přála jsem si, aby se ženám dařilo proplouvat byznysem s větší lehkostí a radostí. A tak vznikla Akademie ženského leadershipu. Nesmírně mě to naplňovalo, bavilo a obohatilo. Je tolik témat, ve kterých se můžeme posouvat. Práce s časem a plánování, delegování a komunikace, motivace a vnitřní zdroje, práce s emocemi, jak zvládat konfliktní situace, jak navyšovat svoji sebedůvěru, nastavení hranic, prevence syndromu vyhoření, techniky pro navyšování psychické odolnosti…  

Mimo jiné také koučuješ metodou The Work. O čem ve zkratce je?
Metodu dotazování The Work založila Byron Katie z Kalifornie. Je to velmi účinná a efektivní technika pro každého, kdo se chce naučit pracovat se svými myšlenkami. Pomáhá řešit náročné a stresující situace na úrovni myšlení a emocí. Díky ní dokážu s lidmi rozklíčovat jejich vnitřní bariéry, což vede ke zvyšování jejich výkonu i celkové spokojenosti v životě. Je to skvělý způsob, jak pracovat s vnitřními překážkami, umět je zpracovávat, což má dopad na chování, reakce, rozhodování. Zkrátka se potom může měnit prožívání situací. Nadchla mě natolik, že jsem absolvovala dvouletý výcvik a mnoho navazujících seminářů. Vše mám vyzkoušeno na sobě. Používám ji moc ráda při workshopech i koučinku.

Takže vlastně pomáhá na budování sebedůvěry.
Určitě! Mám díky ní možnost prozkoumat všechny své vnitřní pochybnosti. Je to neustálý proces a práce na sobě samé. Pro sebedůvěru je také důležité být v akci, udělat si návyk na vystupování z komfortní zóny. Někdy pomůže také přítel na telefonu, parťák, který jde do akce s vámi.

Ráda cestuješ, mluvíš německy, francouzsky. Netoužila jsi někdy po životě v cizině?
Ano, to miluju, ale vždy se velmi ráda vracím domů do Čech.

Před 20 lety jsi závodně tančila. Věnuješ se tanci i dnes?
Ano, tančila jsem standardní a latinskoamerické tance. A ke svým čtyřicátinám jsem si nadělila nejúžasnější dárek – k tanci jsem se konečně opět vrátila. Mám z toho obrovskou radost. Bylo mi líto, že jsem to tak dlouho odkládala.

Jsi maminkou tří dětí. K čemu je vedeš?
K mazlení. (smích)  

Co je pro tebe v životě nejdůležitější?
Zdraví a energie, žít naplno a milovat, svoboda a důvěra.

7

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: