Jan Pantůček: Na vzestupu

Lucie Weissová | 20. 1. 2020 | Vstoupit do diskuze

Miluje život a lidi. Také proto bylo společné focení tak bezprostřední. Honza Pantůček nás baví, a kdo to ještě neví, v lednu povýšil na D2…

Jan Pantůček: Na vzestupu

Honzo, jak bys zhodnotil těch posledních pět let na D1? Co se ti podařilo? Co naopak ne?
Musím říci, že posledních 5 let, jako celek, bylo nahoru dolů. Tedy spíš zdola nahoru. (úsměv) Od pozice M1 jsem měl paralelní strukturu Robina Šimka, takže jsem vždy pracoval pouze s částí naší skupiny. Robin si od počátku vedl tým sám. Zlom přišel dva roky zpět, když se rozhodl vydat jinou cestou, a tudíž bylo nasnadě celou skupinu opět spojit.

To se ti tedy zřejmě vzhledem k lednovému vzestupu povedlo.
Ano, musím říci, že ano. Mám z celé naší spolupráce opravdu skvělý pocit. Cca rok trvalo, než se nám podařilo doladit systém náboru, vzdělání a zapracování spolupracovníků, ale dnes musím říci, že vše funguje dle našich představ. Samozřejmě výsledky by mohly být lepší, ale i na tom teď pracujeme. (úsměv)

Často zmiňuješ, že tým je pro tebe stěžejní. Jak se jim věnuješ? Jak dosahuješ výborných vztahů v týmu?
Tým je základ. Každý, kdo chce v podnikání uspět, ví, že hlavním cílem je vybudovat firmu, která funguje i bez něho. To nelze udělat jinak než vychovávat spolupodnikatele a parťáky. A klíčovým faktorem toho všeho jsou osobní vztahy. Proto také pořádáme pravidelné víkenďáky, individuály apod. Pokud chcete být úspěšný, musí být prvně úspěšní vaši spolupracovníci.

Michal Farský se teď vyhoupl na M3, co na to říkáš?
Michal je důkazem toho, o čem jsem mluvil výše. Mám z jeho povýšení velikou radost, ale vím, že zrovna pro něho je to pouze krátká „přestupní stanice“. Michal je člověk, který bude atakovat nejvyšší pozice kariéry. Nutno ale říci, že není jediným členem skupiny, kterému se daří. K lednu 2020 máme v plánu povýšit další spolupracovníky do manažerských pozic, a v průběhu roku dokonce tři nové ředitele.

V Partners jsi od úplného začátku, což je poměrně dlouhá doba. Co se ti tu líbí?
Musím přiznat, že při vzniku Partners mě vůbec nenapadlo, jaký kolos a lídr trhu vzniká. Na začátku se mluvilo o ambiciózních projektech (IT systémech, nízkonákladových produktech, sjednávání online …), v podstatě o všem, co dnes bereme jako úplnou samozřejmost. Nikdy jsem si ale nepomyslel, že z toho vznikne celá finanční skupina, na jejímž chodu se budeme aktivně podílet a zároveň ovlivňovat její růst. O to více jsem dnes hrdý na spolupráci s Partners a moc si vážím lidí, kteří celou firmu táhnou a posouvají dále. A nemám tím na mysli pouze Petra Borkovce a Radima Lukeše jako lídry Partners, ale také všechny Partnery, ředitele, vedoucí projektových týmů na centrále i zástupce sítě z řad manažerů, poradců a franšízantů. Bez vzájemné spolupráce a podpory těchto lidí by dnes firma Partners rozhodně nebyla tam, kde je. Popravdě, lepší zázemí si pro rozvoj podnikání nelze přát.

Do Partners tě přivedl Petr Kroupa. Jaký je váš vztah? Jak často se potkáváte, co řešíte?
Petr je můj získatel a také „podnikatelský otec“. (úsměv) To on mi ukázal, že v pracovním světě existuje i jiná cesta, než je pouze zaměstnání. A v začátcích to se mnou měl celkem těžké. Podnikání jsem zprvu nebral jako prioritu. To víte, student VŠ a sportovec v jednom. Nechtělo se mi vzdávat se toho easy života. O to víc jsem mu dnes vděčný, že nepolevil a že mě svým podnikatelským myšlením v podstatě nakazil. V současné době jsme s Petrem v kontaktu každý týden, kdy společně řešíme strategické projekty, které Petr zastřešuje. Ať už je to akademie TTT, konference, velké firemní víkendy, nebo nově Klub podnikatelů.

Ty sám se ještě náboru věnuješ?
Nábor je kontinuální činnost každého podnikatele. Důležité je rozlišit, v jaké fázi kariéry se nacházíte. Pokud nemáte v týmu ty správné lídry, tak je vyhledáváte pro sebe. Pokud takové lídry v týmu máte, pomáháte jim s jejich náborem. Já to mám dnes tak 90 % pro tým a 10 % pro sebe.

Před lety jsi řekl, že se držíš motta „pozitivní myšlení – cesta k úspěchu“. Jak si toto nastavení udržuješ?
Motta „pozitivní myšlení – cesta k úspěchu“ se snažím držet do puntíku. Je to taková moje životní filozofie. Mě život jednoduše baví a je to vidět. A hlavně, nikdo se nechce dlouhodobě potkávat s negoušema.

Nedávno jste do rodiny přivítali další dcerku. Máš na rodinu čas? Jak se ti daří vrcholový byznys s rodinou skloubit?
Toto je docela těžká otázka. V poslední době jsem pracovně hodně zaneprázdněný a v podstatě všechen svůj čas trávím s týmem. Těch pár chvilek volna se proto snažím naplno věnovat rodině. Na druhou stranu, bez podpory doma bych takto fungovat nemohl. Mám fantastickou ženu a dvě krásné dcery. S manželkou spolu budeme 18 let. Tím, že je se mnou už od počátku, plně chápe principy časové investice. Bez podpory to opravdu nejde a já jsem za to holkám moc vděčný.

Hrál jsi závodně basket. Věnuješ se mu ještě vůbec nebo jinému sportu?
Ano, sportovat chodím. Každou neděli hraju florbal a každé pondělí pro změnu basket s partou bývalých baskeťáků.

Rád vaříš. Jaká kuchyně tě baví? Co bys mi uvařil?
Ano, je to můj koníček. Jen mi na něho v poslední době nezbývá moc času. Baví mě vařit pro přátele, hlavně na rodinných a společenských akcích. Pokud bych ti měl uvařit něco klasického, tak je mojí specialitou guláš a roastbeef.

Tak prima, to mi chutná... Je Partner další meta? Kdy by to mělo být?
Dle kariérového plánu 1. 7. 2021. Osobně si ale myslím, že budeme mít splněno dříve, tak uvidíme. (úsměv)

Jak ho vnímají ostatní

Petr Kroupa (Partner): Honza je bezesporu jeden z ředitelů, na které jsem velmi pyšný. Dokáže skvěle skloubit profesionalitu našeho byznysu s lidskostí. Je na něm vidět, jak moc ho práce s lidmi baví a jak moc si přeje jejich úspěch. Je velmi inspirativní svojí energií, pozitivním přístupem a podnikatelským myšlením. Za posledních několik let udělal velký posun od „budování jednotlivců k budování velkého impéria“. Vypracoval se na opravdového lídra, a pokud bude se stejným zápalem a hodnotami pokračovat, můžeme se těšit na dalšího Partnera.

Pavel Vostrčil (M3): Honza nám dává směr. Je to velice pozitivní člověk a D2 je pro něj pouze přestupní stanice! Jsem mu vděčný za příležitost, kterou mi dal!

Michal Farský (M3): Na Honzovi si nejvíce vážím jeho odhodlání a neuvěřitelné energie, se kterou buduje business. Je to dříč a fér člověk. Všechny měří stejným metrem, což je pro člověka v pozici ředitele velice důležité. Umí pochválit a hlavně podpořit.

Tomáš Gross (D1): Honza je úžasný člověk, kterému plně důvěřuji. Je čestný, skromný, přátelský a výjimečně moc pozitivní! Extrémně pracovitý a jeden z důvodů, proč mě podnikání baví!

8

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: