Do posledního šroubku

6. 3. 2023 | Vstoupit do diskuze

Jedním z hlavních plánů letoška je nová investiční platforma, o níž nejvíc vědí Michal Dudek a Michal Trník. Tak jsme jim položili pár otázek, abychom pochopili, která bije.

Do posledního šroubku

Kluci, co si mám představit pod investiční platformou?

Michal D.: Jedná se o novou generaci aplikace, kterou dnes všichni v Partners znají pod pojmem Warren. Pracujeme na tom, aby byl Warren nahrazen novou aplikací, jíž říkáme investiční platforma nebo pracovně Warren 2.0.

Proč vzniká? V čem je její přidaná hodnota?                                                           

Michal T.: Aplikace v dnešní době strašně rychle stárnou. A jakkoliv nechceme současnému řešení upírat jeho kvality a robustnost, najde se tam mnoho věcí, které lze z našeho pohledu dělat jinak. Ať už třeba z hlediska jednodušších obchodních procesů, přehlednějšího a jednoduššího uživatelského prostředí, nebo zobrazování a reportingu dat o investičním portfoliu klienta.

Michal D.: V neposlední řadě vzniká proto, že vnímáme kontinuální zpětnou vazbu od našich poradců, kteří pro nás jsou a budou hlavními uživateli nově vznikající aplikace, a tudíž i stěžejními interními klienty. Jejich hlas nesmíme a nechceme ignorovat.

Jaký je cíl?

Michal D.: Naším záměrem je Warrena analyticky a funkčně rozebrat do posledního šroubku. Ponechat v něm, co funguje, a vylepšit, co zas tak dobře nefunguje. Funkce, které nikdo nepoužívá, odstraníme a chybějící doplníme. Myslíme si, že některé procesy v aplikaci jdou zjednodušit a jejich digitalizaci lze dotáhnout ještě dál.

Michal T.: Tím nejvyšším cílem je samozřejmě usnadnit, zpříjemnit a zjednodušit práci poradcům a nově i klientům. Tak, aby se nová investiční platforma stala one-stop-shopem pro všechny jejich potřeby z hlediska sjednávání investičních instrumentů, práce s investičními cíli, relevantního reportingu a v neposlední řadě naplnění regulatorních požadavků.

Co bude zvládat?

Michal T.: Bude fungovat jako jedna moderní investiční aplikace, která bude přehledná, jednoduchá a zároveň v ní poradci i klienti najdou všechno, co potřebují. Byli bychom rádi, aby uživatelé nemuseli navštěvovat portály našich partnerů, když je bude zajímat stav jejich investic, ale mohli se spolehnout přímo na aplikaci.

Michal D.:Umět by měla všechno, co dnes, a ještě něco navíc. Naší ambicí je, aby byla nejen pro poradce, ale také pro koncové klienty. Věříme, že dává smysl vybudovat platformu stejně dobře použitelnou pro obě strany, kdy mohou poradci i klienti vidět shodné informace, sdílet stejné uživatelské prostředí, vyměňovat si mezi sebou informace, a snížit tak nutnost osobních setkání.

Jaké informace na ní budou?

Michal T.: Z analýzy současného Warrena i z předběžných rozhovorů s vybranými poradci a dalšími stakeholdery jsme identifikovali velké rezervy v reportingu investovaného majetku. To znamená, že chceme dát důraz na poskytování strukturovaných a hlavně správných informací o portfoliu klienta a jeho jednotlivých složkách. Tento reporting majetku bychom rádi dotáhli do stavu, kdy bude nejen správný z hlediska datové kvality, ale také použitelný a lehce konzumovatelný jak pro poradce, tak klienty.

Co přinese poradcům a co klientům?

Michal D.: Změn bude mnoho, ale načrtnu jen dvě. Chceme, aby poradci měli možnost poskytnout poradenství klientům online, a to skrze návrh pokynů, které si budou v aplikaci vyměňovat. Klient buď takový návrh přijme a podepíše na dálku, nebo ho upraví a zkonzultuje případné otázky. Druhou inovací, bez níž by první zmiňovaná nefungovala, je tvorba tzv. hromadného pokynu, který umožní nákup nebo prodej více investičních instrumentů najednou. Ty pak poradce může poslat klientovi jako jeden balíček k revizi a následnému digitálnímu podpisu ať už pomocí SMS, otisku prstu, nebo přes FaceID.

Michal T.: Já ještě dodám, že intenzivně pracujeme na novém způsobu definice, sledování a upravování investičních cílů. Zkoušíme různé varianty tak, aby byly nejen co nejsrozumitelnější, ale i lehce upravitelné a transparentnější z hlediska jejich vnitřní logiky a fungování.  

Co je v této chvíli hotové? Jaké jsou další nejbližší kroky?

Michal D.: Právě jsme dokončili návrh a začali vyvíjet tzv. investiční produktový katalog, což můžeme bez nadsázky nazvat datovým podvozkem celého připravovaného řešení. Přestože to není moc sexy, tak je to důležitý pilíř, bez něhož se dobrá investiční platforma neobejde. Tato pro uživatele neviditelná komponenta ve výsledku vylepší klientský reporting a zároveň zefektivní obchodní procesy – příkladem může být zobrazení vypočtených nákupních poplatků za daný instrument ještě před uzavřením samotné smlouvy.

Michal T.: Mezitím také pracujeme na prvních návrzích obrazovek pro Warrena 2.0, kde po reportingu majetku soustředíme síly na samotný proces poradenství a jeho zobrazení uživateli. A i když to s investiční platformou tolik nesouvisí, nedávno jsme připravili dočasnou podobu investic v právě připravované bankovní mobilní aplikaci.

Kdy to orientačně vidíte na spuštění?

Michal T.: Krátce poté, co jsme v srpnu do Partners nastoupili, Petr Borkovec přišel s velmi ambiciózním termínem do roka a do dne. Velmi opatrně jsme naznačili, že to vzhledem k tehdejšímu stavu (ne)poznání investičního prostředí v Partners nemůžeme potvrdit, ale je i v našem zájmu dodat novou investiční platformu co nejrychleji. Nechceme zůstat u pouhé „revitalizace“ Warrena, následně plánujeme samostatné roboadvisory řešení. V neposlední řadě chceme vybudovat tzv. obchodníka s cennými papíry, což je set-up, který by umožnil bonitnějším a zkušenějším klientům nakupovat kupříkladu konkrétní akciové tituly.

 

Tandem Michal Dudek a Michal Trník

Tvoří spolu tým víc než 10 let. Potkali se na mezinárodních projektech ve firmě CGI, poté odešli do skupiny ČSOB, kde společně navrhli a implementovali ČSOB Investiční portál. Následoval přestup do Patria Finance, kde vybudovali tzv. indigo, první investiční roboadvisory řešení na českém trhu. Zde se pracovně potkali s Martinem Olivou, který s nimi dnes tvoří jeden tým. Na otázku, co znamená jejich složitě znějící pozicegroup investment architect, odpovídají, že se vnímají jako ti, kdo se snaží dodávat od A do Z projekty, které nějak souvisí s investicemi. Vytváří nejen byznysovou, ale i technickou architekturu celého řešení až po jeho finální podobu z pohledu uživatelských obrazovek. A se smíchem dodávají, že kódovat fakt neumí, na to využívají šikovné programátory.

Zdroj: Převzato z tištěného magazínu Jsme Partners 

 

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: