Akcie se odrazily ode dna. Co na to podílové fondy?

28. 11. 2022 | Vstoupit do diskuze

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v říjnu a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Akcie se odrazily ode dna. Co na to podílové fondy?

Ceny akcií předvedly v říjnu prudkou otočku, V Americe i Evropě se odrazily se od svých minim z konce září a vydaly svižně nahoru. Podílové fondy zaměřené na akcie díky tomu zmírnily letošní ztráty.

Pozitivní nálada byla reakcí na očekávání pomalejšího zvedání sazeb v USA díky prvním známkám horších makroekonomických dat. Zpomalení se už projevuje zvláště v realitním sektoru a v cenách ropy a plynu.

Akciím neuškodilo ani hromadné zpřísňování měnových politik centrálními bankami. Americký Fed i Evropská centrální banka navíc potvrdily, že další zpřísňování ještě přijde, protože dlouhodobá inflace zůstává hrozbou.

V reakci na tyto prognózy pokračoval celosvětový pokles cen dluhopisů. Ty české nezachránila ani Česká národní banka, která drží základní sazbu na sedmi procentech. Výprodej českých státních dluhopisů má několik důvodů. Od stále rostoucích inflačních čísel, přes zhoršující se deficit rozpočtu, po riziko zhoršení kreditního ratingu země, což umožňuje investorům požadovat vyšší výnosy, a tedy platit za dluhopisy nižší ceny.

Akciové fondy

Americké akcie přidaly v říjnu asi osm procent, evropské dokonce devět. Propadu se nevyhnuly akcie nerozvinutých zemí – velkou měrou k tomu přispěly čínské akcie, protože se investorům nepozdával výsledek volby nového čínského vedení.

Tento prudký růst cen akcií nemusí být trvalý. Stále je zde obrovské množství nejistot a investoři si budou muset ještě na čas zvyknout na zvětšenou volatilitu. Uklidnění očekávám až začátkem příštího roku, kdy by se měla otočit inflace směrem dolů. Otázkou za milion je, jestli má s přicházející „recesí“ ještě smysl dál prudce zpřísňovat měnové podmínky.

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice se pohybovala v říjnu okolo plus šesti procent. V letošním roce však ztratili investoři v průměru 12,6 %. Za posledních 12 měsíců klesla hodnota podílů v akciových fondech o 11,4 %.

Speciálně zaměřené akciové fondy zaznamenaly v posledním měsíci růst o 4,4 %, ale za poslední rok jsou o 21,6 % níže. Důvodem horšího výkonu akciových fondů mimo hlavní trhy je pokračující propad čínského akciového trhu a výprodej akcií z technologického sektoru.

Dluhopisové fondy

Pokles cen dluhopisů pokračoval i v říjnu. Průměrná cena fondů investujících do státních a kvalitních korporátních dluhopisů klesla během o dalších 0,7 procenta. Bohužel, za posledních 12 měsíců dělá nominální ztráta už 4,9 procenta. Propad cen tuzemských dluhopisů souvisí se zvyšováním inflace a základní sazby ČNB.

Ceny dluhopisů klesaly celosvětově. Ve Velké Británii tento výprodej dokonce způsobil problémy tamním penzijním fondům, které musela zachraňovat centrální banka. V České republice máme naštěstí odlišný systém spoření na důchod, takže se tyto problémy našeho systému netýkají.

Utažení rizikových prémií související se optimismem na akciových trzích podpořilo ceny rizikových dluhopisů. Fondy, které se na zaměřují, proto v říjnu částečně své letošní ztráty a vyrostly o 1,9 procenta. Meziročně jsou však níže o 10,2 procenta.

Smíšené fondy

Smíšené fondy díky akciové složce rostly, ale brzdila je konzervativní (dluhopisová) část. Jejich průměrná hodnota meziměsíčně stoupla o 1,7 procenta, meziročně ztrácí 9,5 procenta.

Zdroj: Peníze.cz

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: