Kdo investoval před rokem, je o 40 % výš. Takhle rostou výnosy fondů

Martin Mašát | 10. 4. 2021 | Vstoupit do diskuze

Akciové fondy se zaměřením na vyspělé trhy si od začátku letošního roku připsaly v průměru 7,3 %. Za posledních deset let se dalo vydělat kolem 110 %.

Kdo investoval před rokem, je o 40 % výš. Takhle rostou výnosy fondů

Letošní březen potěšil všechny, kdo věřili, že akciové trhy se s končící pandemií zvednou ještě výš. Na druhou stranu konzervativní investoři opět zažili smutný měsíc, protože ceny kvalitních dluhopisů dál klesaly.

Akciové fondy

Pozitivní nálada na akciových trzích se v březnu po úspěšném únoru ještě zvýraznila. Ceny akcií rostly celosvětově o několik procent. Hlavním důvodem je schválení dalšího obrovského stimulačního balíku v USA administrativou prezidenta Bidena směřujícího do infrastruktury a do „zelených“ projektů. Velkou měrou k růstu akcií přispěla i Evropská centrální banka, která potvrdila – a dokonce ještě více uvolnila – svoji měnovou politiku. V neposlední řadě pomáhá akciím vcelku svižný postup vakcinace proti onemocnění covid-19.

Celosvětový růst se pozitivně projevil na výkonnosti akciových fondů nabízených v České republice: Průměrná výkonnost globálně diverzifikovaných akciových fondů dosáhla jen za březen 4,1 %.

Meziročně mohli klienti bez problému dosáhnout na zhodnocení 42,2 %, což je na první pohled neuvěřitelné číslo. Za tak výrazným růstem jsou velmi nízké hodnoty z loňského března, kdy vrcholil výprodej akcií po příchodu pandemie koronaviru.

Na víc než 40% roční zhodnocení tedy dosáhl ten, kdo při tehdejších nízkých cenách nakupoval. Výkonnost za poslední tři roky přitom dosahuje „jenom“ 31,8 %, za pět let 48,8 % a za deset let skoro 110 %.

O něco pomalejší průměrný růst zaznamenal akciový index u specifických strategií, které se soustředí na konkrétní regiony a sektory. Za březen to bylo 1,4 %, meziročně přibližně 38 %, za posledních deset let 23,5 %.

Dluhopisové fondy

V červených číslech opět skončil Partners Index dluhopisových fondů. Ty, které se zaměřují na státní a kvalitní korporátní dluhopisy, skončily za březen v minusu 0,5 %. Za poslední rok dosáhla jejich výkonnost na pouhá 1,3 %, což je asi jeden procentní bod pod meziroční inflací.

Za poklesem cen státních dluhopisů stojí nejen v Česku, ale například i v USA, je očekávání zvýšené inflace v budoucnosti. V Česku se přidává i enormní emisní aktivita státu kvůli rekordním deficitům rozpočtu.

Výnos desetiletého českého státního dluhopisu vzrostl z hodnot hluboko pod 1 % do blízkosti 2 % ročně, což dává dluhopisovým fondům po dlouhé době naději, že začnou konzistentně pobíjet inflaci.

Lepší čísla v indexu vidíme u fondů rizikových dluhopisů. V porovnání s loňským březnem stouply jejich ceny o skoro 19 %, což je – podobně jako u akciových fondů – způsobeno tehdejším propadem během výprodejů.

Smíšené fondy

Smíšené strategie pokračovaly ve svém růstu – díky svým dynamickým složkám. Za březen si připsaly 1,2 %. Proti zhodnocení naopak působil například pokles ceny zlata.

Výkonnost smíšených fondů je velice rozličná a pohybuje se od silně záporných po kladná čísla. Jde o důsledek různých strategií a vah akcií, případně jejich zaměření na různé regiony.

Zdroj: Peníze.cz

5

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: