Bohyně v Pecínově aneb Premiéra Business Women´s Day

Zuzana Fendrychová | 11. 4. 2023 | Vstoupit do diskuze

Kousek za Benešovem u Prahy, ve Dvoře Pecínov, se na sklonku března uskutečnil pilotní akce Business Women´s Day, pod kterou se autorsky podepsaly ředitelka HR a vzdělávání skupiny Partners Gabriela Kudrnová a mentorka Alena Zímová. Program se v různých podobách zaměřil na téma podpory sebedůvěry a motivace.

Bohyně v Pecínově aneb Premiéra Business Women´s Day

Dopoledne patřilo osobním příběhům a přednášce o módě, odpolední část pak vyplnily brainstormingy u kulatých stolů. „Jak být v pohodě, nevystresovaná, úspěšná v soukromí i práci. To je dnešní náplň a my chceme, abyste se cítily jako bohyně a tento pocit si pak s sebou odvezly domů,“ vyřkla na úvod programu Gábina Kudrnová. Na tvářích účastnic bylo zřejmé, že cíl byl tímto přáním splněn hned v začátku.

Moderovanou část zaplnily osobní příběhy přednášejících dam: Partnerky Kristiny Žůrkové, podnikatelky a bývalé učitelky Petry Plemlové a zakladatelky penzijní společnosti Rentea Lucie Jurníčkové.

Život není nanečisto

Kdo se někdy potkal s Kristi Žůrkovou, Partnerkou skupiny, potvrdí, že s ní do místnosti vstoupí ohromná vlna energie a dotkne se každého v její blízkosti. „Přiznám se, včera jsem snědla celou tabulku čokolády, předevčírem taky, v pátek vlastně taky,“ toto doznání hned na začátek Kristinina vstupu odzbrojilo celý sál. A proč vlastně ne? Každý mámě něco, co nám v krizovějších situacích okamžitě vlije dobrý pocit do žil: „Vždycky přijdou chvíle, kdy zase spadnu, zvolím si cestu, která není správná. Ale hlavní je, že v tom nikdy nejsem sama. A touto akcí chceme společně začít vytvářet prostředí, kde se každá budeme cítit bezpečně, kde můžeme sdílet zkušenosti, nebát se mluvit otevřeně a poděkovat si za všechno, co děláme. A tohle v sobě rozvíjet.“

Návodů na podporu sebedůvěry má Kristina několik. Na jejich začátku jsou vždy pochyby jako NEMUSÍŠ, NESMÍŠ, NESTÍHÁM, NENÍ TO DOST DOBRÉ. Takové myšlenky maminka tří dětí vyhání rozdílnými způsoby, společný mají vždy „návrat k sobě“, který dokáže do mysli přinést tolik potřebný nadhled a odstup. Její chytré a ověřené techniky jsou:

  • Tak, jak jsem, jsem v pořádku: Nemusíte nikomu dokazovat, že jste lepší. Protože taková, jaká jste už teď, jste vlastně dokonalá.
  • Vždy máte na výběr: Máte-li strach a jste unavená, stačí udělat jen jediný krok, ne všechny najednou. Nebo si úkol naporcujte, hned se bude jevit menší a lépe uskutečnitelný. Případně v daný moment dělejte jen to, co je zrovna potřeba.
  • Nemusí to být dokonalé, hlavně, ať je to hotové: Ženy obecně sžírá pocit, že všechno, co dělají, musí být naprosto perfektní. Nemusí! Hlavní je přeci nějak začít.
  • Život je krátký, abych ho žila nanečisto: Netrapte se nekonečně dlouhými přípravami, aby vám čas neprotekl mezi prsty.

„Teď a tady. Co chcete vy a co považujete sama za důležité. To by měl být váš zákon. Pak dokážete cokoliv. Žijte s láskou a s respektem sama k sobě. A klidně si dejte bez výčitek tabulku čokolády. Milujte, žijte, nechte žít,“ pronesla na konec své přednášky Kristi. Není lepší rady.    

 

Z obýváku k úspěchu

Petra Plemlová začala jako samoživitelka čtyř dětí v obýváku na pražské Palmovce šít, pak podnikat a stala se majitelkou úspěšné oděvní firmy Unuodesign. Z těžké životní situace vedla její cesta do čela společnosti s mnohamilionovým obratem. Na konferenci Petra přijela čerstvé poté, co prodala 70% podíl a ve vedení plánuje zůstat ještě necelé tři roky. Co bude dělat pak? „Budu odpočívat, žádné konkrétní plány zatím nemám,“ přiznala podnikatelka.

„Když máte rodinu, zvládnete všechno,“ rozmluvila se zakladatelka Unuodesign s tím, že i její cestu stále doprovázejí těžká rozhodnutí: „Každý máme spousty nápadů, jenže z deseti tak jeden je dobrý. Proto vždy dopředu, dlouho a dobře počítám, aby návrh dával obchodně smysl. Zaměstnávám 100 lidí, průměrný věk našich švadlen je 55 let a chci, aby do důchodu došly se solidním příjmem. Proto nemůžu nabírat další, mám k nim zodpovědnost.“  

Jako maminka čtyř dětí dobře ví, jak balancovat na hraně různých rolí. Svým „syndromem pískoviště“ objasňuje, proč se jako žena netrápit, že nejste v každém okamžiku a situaci 100% matkou. „Na pískovištích vídám, jak maminky s dětmi dělají bábovičky, věnují se jim, taky jsem to dělávala. Ale když jsem měla důležitý hovor, zvedla jsem ho. A pak jsem pozorovala, jak si s mými dětmi hrají jiné mámy. Měla jsem trochu výčitky, že si nehrajeme spolu. Ale pak mi došlo, že dokud takové pocity mám, tak je všechno v pořádku. Špatně by bylo, kdybych je neměla.“ 

A její životní rada? „Člověk má žít šťastně a je jedno, co zrovna dělá. Dokud si myslíte a říkáte to stejné, je vše ok. Jakmile se ale už vaše mysl a výroky začnou hodně rozcházet, najděte si raději lékaře.“

 

Všechno končí a začíná v hlavě

Zakladatelka penzijní společnosti Rentea Lucie Jurníčková vyznává jednoduchost, která ale právě proto umí dovést člověka k vytyčenému cíli: „Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.“ Touto větou otevřela svou přednášku, v níž otevřeně popsala, jak se coby dívka po škole musela prodrat mužským světem plným testosteronu. „Ženský a mužský svět je o zcela jiných přístupech. Žena má zářit, ale musí si zároveň věřit. Nejsme jen na ozdobu,“ tím Lucka trefně řekla, že kromě čistě ženských „zbraní“ za dámami stojí velké zkušenosti, vzdělání a schopnosti. A za ty musí být ohodnoceny.

Lucie řídí celý tým a největší výzvou pro ni stále zůstává umění delegovat: „Mám s tím problém dodnes a pořád se to učím. Ale musíte svým lidem věřit. I za cenu, že občas udělají chybu. Tím se učíme všichni. Osobně se snažím, aby s řešením přicházeli vždy oni. Vědí pak, že mají mou důvěru a já vím, že se na ně můžu spolehnout.“   

A jaká je Lucky rada na závěr? „Všechno je to v hlavě.“

Rudá rtěnka nutností

„Baví mě to štěstí v očích spokojených klientů, když se líbí sami sobě. Jendou bych pro ně chtěla mít vlastní značku, protože rozumím módě, která je nositelná,“ uvedla se stylistka Simona Pechal a začala dávat přítomným ženám zaručené rady, jak se oblékat do byznysu: „Rozhodně by vám v kabelce neměla chybět červená rtěnka a kvalitní, základní kousky, které se dají kombinovat pro různé příležitosti.“

Podle Simony by každá žena ve svém šatníku měla mít:

  •   Bílou košili, černé triko, tílko, bílé basic triko;
  •   Černé společenské kalhoty;
  •  Sukně a černé koktejlové šaty;
  •   Trenčkot, sako, křivák;
  •   Padnoucí džíny;
  •   Bílé kecky, lodičky, sluneční brýle, červenou rtěnku, kozačky;
  •   Tašku „shopping bag“ a psaníčko.    

„Každá jsme originál. Mějte se ráda, jaká jste. Noste šaty, které vám dobře padnou, dbejte na správné velikosti. A berte oblečení jako doplněk své osobnosti,“ zakončila stylistka, pro níž jsou inspirací hlavně Paříž s Milánem, svou přednášku.  

Za finanční podporu děkují organizátorky Business Women´s Day řediteli pojišťovny Simplea Martinu Švecovi. Dojem z akce ještě doplnily stánky v předsálí, na nichž se přítomné dámy mohly seznámit s kosmetikou Payot, využít možnosti péče o nehty a ruce anebo si namíchat aromatické vůně do kabelek.  

 

 

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: