DFG otevírá dveře k lidem i firmám

Michaela Urbanczyková, Martin Sládek | 28. 4. 2016 | Vstoupit do diskuze

Den finanční gramotnosti (DFG) patří k nejoblíbenějším projektům Partners. Letos oslaví už 5. výročí a za dobu jeho fungování proběhlo již téměř 2000 školení a proškolilo se více než 16 500 osob. Proč se zapojili současní školitelé Michaela Urbanczyková a Martin Sládek a jaké výhody jim DFG přináší?

Když jsme byli ze strany centrály osloveni, abychom připravili článek o svém působení v projektu Den finanční gramotnosti, nevěděli jsme tak docela, co od toho očekávat. Každopádně to pro nás byla výzva, kterou jsme velice rádi přijali. Donutilo nás to totiž zamyslet se nad celým tímto projektem, našem působení v něm a co to nám i lidem okolo nás přináší. Myslím, že by bylo na místě trošku nastínit to, jak jsme se k DFG vlastně dostali. V současné době působíme s kolegyní na pobočce v Karviné a oba jsme si prošli zkušenostmi ve strukturální části firmy. Myšlenka finančního plánování a rozvíjení finanční gramotnosti spolu dle našeho názoru nedílně souvisí. V mladých lidech vidíme naši budoucnost, a proto nás myšlenka vzdělávání této nové generace napadla hned na začátku našeho působení v Partners. DFG a možnost se ho účastnit byl tak jen vítaným nástrojem a skvělou příležitostí, jak celou tuto naši myšlenku uchopit a dát do konkrétní podoby.

Do projektu jsme se zapojili v roce 2014 a v roce 2015 jsme naši činnost začali rozvíjet ve větší míře v místních školských zařízeních. Máme na starosti zejména oblasti Karvinska a přilehlých městech.

Školit jsme chtěli a tak jsme se snažili najít cestu, jak nejlépe oslovit místní školy a začít s nimi spolupracovat. Nakonec se ukázalo, že nejlepším prostředkem je opět osobní reference. Zaměřili jsme se na pedagogy z řad našich stávajících klientů. Moc pedagogů mezi nimi nebylo, ale jednoho jsme přece jen našli. Požádali jsme ho, zda by se ve škole v Orlové, kde učí, o této možnosti zmínil. A to byl začátek naší kariéry v projektu DFG.

Zkušenosti z praxe školy vítají

Myslím, že jsme měli vůči vedení škol trochu předsudky. Ty se však neukázaly jako oprávněné. Reakce na nabídku školení finanční gramotnosti byla velice přívětivá. Školy finanční gramotnost školit musí v rámci osnov základní výuky. Možnost vidět zkušenosti z praxe byla pro školy velice vítaná. První takové kladná zkušenost a následně reference z této školy nás posunula dál. Oslovili jsme následně několik škol, kde jsme již žádnou osobní vazbu neměli a překvapivě pro nás byla reakce vedení těchto škol opět velmi pozitivní. Někteří ředitelé by byli dokonce ochotni za tuto školící činnost zaplatit nemalé částky ze svých rozpočtů. Někteří pedagogové byli předem ke školení trošku skeptičtí. Po školení za námi ale víceméně každý zašel a pochválil nás s tím, že to pro děti i pro ně samotné bylo přínosem. Z následného jednání s vedením škol vyplynulo, že s námi počítají rovnou i na další školní rok.

V současné době jsme s kolegyní proškolili více než 170 dětí na 4 základních školách. Měli jsme dokonce i možnost školit na škole pro sociálně slabší rodiny. Tehdy to pro nás byla výzva a opravdu to nebylo jednoduché. O to lepší zpětnou vazbu jsme ze strany školy dostali, včetně článku o našem školení na oficiální stránce školy.

Nevnímají nás jen jako další finanční poradce

Lekcí už za sebou pár máme a tento článek nás v pozitivním slova smyslu nutí trochu zhodnotit naši dosavadní činnost. Nyní máme po zkušebním provozu v Orlové za cíl zlepšit školství v Karviné. Zde se účastníme projektu města Karviná a Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity s názvem Business Gate. Tento poměrně velký projekt má za cíl podpořit začínající podnikatele a pomoci absolventům středních a vysokých škol, kteří hledají práci, ale i studentům nebo naopak už déle nezaměstnaným vzdělaným lidem.  Máme pro ně připraveny semináře na různá témata - finanční gramotnost, podnikatelské semináře atd. V současné době jedná náš Team Manager a spolumajitel pobočky Zdeněk Hromek přímo s vedením města o možnosti školit na všech školách v Karviné. A to dává našemu úsilí ještě větší rozměr.

Působení v projektu nám přineslo řadu pozitivních zkušeností počínaje naším sebezdokonalováním v prezentačních dovednostech až po velice kladnou reklamu pro nás, pobočku i pro Partners. Lidi v okolí nás teď nevnímají jen jako „další finanční poradce“, ale i jako lidi a společnost, která dělá věci „jinak“ a přináší víc než jen prodej finančních produktů. Projekt byl také jedním z velmi dobrých nástrojů, jak oslovit a spolupracovat právě s vedením města i firem. Vedlejším efektem naší činnosti je mimo jiné i to, že bratr pedagoga, kterého jsme zmínili na začátku, je díky této zkušenosti nyní jedním z našich kolegů v Partners. Po zkušenostech z odškolených lekcí hodláme zcela jistě pokračovat a naši činnost tímto směrem stále rozvíjet.

 

106

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: