Partners Rezerva slaví první narozeniny

10. 10. 2023 | Vstoupit do diskuze

Fond Partners Rezerva slaví své první jubileum a za první rok své existence toho stihl víc než dost. Klientům zhodnotil majetek o +6,4 % a hodnota majetku ve fondu přesáhla 2,8 miliardy korun. Jak je možné, že fond zhodnotil při minimálním riziku prostředky účastníkům více, než bylo prvotní očekávání? Co se aktuálně děje v portfoliu fondu a jaký je výhled na jeho výkonnost pro další měsíce či kvartály, zejména ve světle očekávaného začátku snižovaní úrokových sazeb České národní banky (ČNB)? To vše shrnul portfolio manažer Partners investiční společnosti Ondřej Slezáček.

Partners Rezerva slaví první narozeniny

První rok Rezervy ve zpětném zrcátku

Pro připomenutí, zhodnocení Partners Rezervy se primárně odvíjí od výše krátkodobých úrokových sazeb, které jsou úzce navázány na výši tzv. repo sazby ČNB, která v minulém roce vyrostla až na dlouho předtím nevídaných 7 % p.a.  Není tak divu, že fondy krátkodobých investic měly doslova žně a jejich popularita zásadním způsobem vzrostla. Konkrétně u Partners Rezervy jsme po odečtení provozních poplatků očekávali zhodnocení mezi 6-6,3 % p.a. To vše samozřejmě za předpokladu, že repo sazba ČNB zůstane na stejné výši.

Po roce fungování Partners Rezervy je repo sazba ČNB stále na úrovni 7 % a fond připsal klientům krásné zhodnocení ve výši 6,4 %. To, že fond ve zhodnocení přidal ještě pár desetinek nad prvotní očekávání, přisuzujeme aktivní práci s portfoliem fondu, ve kterém jsou v malé míře i kvalitní dluhopisy s celkovým výnosovým potenciálem přesahující výši zmíněné repo sazby. Na druhou stranu bylo také nutné obezřetně pracovat s úrovní podstupovaného rizika tak, aby nebyla ohrožena stabilita ve vývoji zhodnocení fondu.

Jak pohyb repo sazby ČNB ovlivňuje fondy krátkodobých investic?

Nyní trh očekává, že zhruba na přelomu roku či v prvním kvartále 2024 začne ČNB s postupným snižováním repo sazby. Co by to pro zhodnocení Partners Rezervy znamenalo? Pokud by celé portfolio fondu bylo zainvestováno striktně v krátkodobých úložkách či reverzních repo operacích, pak by reakce byla takřka okamžitá, např. pokud by ČNB snížila repo sazbu dejme tomu o 25 bps (0,25 %) na 6,75 % p.a., tak by se očekávané zhodnocení fondu od tohoto rozhodnutí ČNB snížilo taktéž o zhruba 25 bps, na cca 6,05 % p.a. z 6,3 % p.a. atp.

Rezerva se aktuálních výnosů bez boje nevzdá

Jelikož si myslíme, že se počátkem roku inflace skutečně v souladu s odhady ČNB dostane poblíž inflačního cíle, tak ČNB již nic nebude bránit v tom, aby opatrně svou měnovou politiku začala rozvolňovat. Proto jsme v poslední době značně navýšili dluhopisovou část portfolia Partners Rezervy z cca 9 % majetku před pár měsíci na aktuálních cca 19 % majetku na úkor právě krátkodobých úložek / repo operací. To znamená, že fond si v podstatě zamyká aktuální atraktivní úrovně úrokových sazeb (7 %) na delší dobu, přičemž opět aktivně pracujeme s dodatečnou mírou rizika, kterou tímto fond podstupuje (dluhopis s delší splatností = vyšší míra kolísání jeho tržní ceny). Pokud tak na zmiňovaný scénář snižování sazeb ČNB opravdu dojde, bude zhodnocení Rezervy na tuto skutečnost reagovat pomaleji a aktuální úrovně úrokových sazeb si budou klienti užívat o pár měsíců déle.

Moc děkujeme všem za projevenou důvěru a věříme, že se očekávání, které jste od fondu Partners Rezerva v jeho prvním roce měli, podařilo naplnit.

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: