Zhodnocení podílových fondů 2. čtvrtletí 2023: 1. díl

2. 8. 2023 | Vstoupit do diskuze

Centrální banky v druhém čtvrtletí roku 2023 nadále přitvrzovaly své měnové politiky. Na druhou stranu inflace obecně klesala ze svých maximálních hodnot, které se na přelomu roku v Evropě a Americe pohybovaly kolem 10 %. V České republice jsme dokonce překročili výší inflace 18 % . A právě ústup inflace a očekávání budoucího uvolnění měnových politik pomohly výše nejen akciovým trhům, ale i dluhopisovým a klienti se dočkali nadprůměrného zhodnocení u obou druhů aktiv.

Zhodnocení podílových fondů 2. čtvrtletí 2023: 1. díl

Základní úrokové sazby se postupně posouvaly výše i v druhém čtvrtletí. Sazba amerického FEDu vystoupala již na 5,25 % a v Evropě jsme se dostali na 4 %. V České republice se držíme na 7 %, což ještě nějakou dobu potrvá s ohledem na boj s mzdovou inflací.

Klesající inflace, vysoké krátkodobé sazby a relativně vysoké výnosy dluhopisů pomáhaly kvalitním korunovým dluhopisovým a krátkodobým fondům dosáhnout za první pololetí dlouhá léta neviděného zhodnocení.

První polovinu roku lze charakterizovat jako období, kdy se na akciové trhy vrátil po velké loňské korekci optimismus. Ceny akcií se vydaly nahoru a postupně odmazávají minulé ztráty. Českým investorům trochu hatí radost pokračující posilování koruny, které snižuje hodnotu zahraničních investic. Nicméně, z grafu je vidět, že hlavní akciové indexy jsou o více než 10 % nad hodnotou z konce roku. Ze sektorového pohledu se nejvíce dařilo technologickým akciím, které výše posunulo nadšení z využívání umělé inteligence.  

Globální akciové fondy vs. Partners 7 Stars

Ve fondu Partners 7 Stars jsme v druhém čtvrtletí udržovali relativně defenzivní strategii, což mírně utlumilo výsledný růst v porovnání s akciovými indexy. Na druhou stranu správný výběr růstových akcií a aktivní řízení měnového rizika posouvalo hodnotu fondu výše. Se zhodnocením cca 7 % za prvních šest měsíců tak fond patří mezi lepší globálně diverzifikované fondy nabízené korunovým investorům. V pětiletém horizontu je fond Partners 7 Stars druhý nejlepší mezi vybranou skupinou fondů.

Do konce roku očekáváme zvýšenou volatilitu způsobenou sázkami na to, kdy centrální banky začnou snižovat svoje základní sazby. Nicméně se domníváme, že se udrží pozitivní trend a akcie přinesou další kladné zhodnocení.

Korunové dluhopisové fondy vs. Partners Bond Opportunity

Výnosy českých stáních dluhopisů se pohybovaly ve druhém čtvrtletí na úrovních mezi 5 až 7 procenty, což dává krásný potenciál pro budoucí dlouhodobé zhodnocení dluhopisových fondů. V průběhu posledních tří měsíců jsme si tyto vysoké úroky zajistili nákupem dlouhodobých dluhopisů. Pravidelný úrok a zisk z nově nakoupených dluhopisů dál rychle táhnul hodnotu fondu nahoru. V porovnání s podobnými fondy kvalitních dluhopisů nemá fond v Česku konkurenci.

Fond Partners Bond Opportunity zhodnotil majetek klientů za 6 měsíců o +5 % a meziročně je to impozantních 9,4 %. Vzhledem k očekávání budoucího poklesu výnosů, a tedy růstu cen dluhopisů si myslíme, že fond Partners Bond Opportunity udrží toto tempo zhodnocení i do budoucna. Na konci roku proto očekáváme zhodnocení někde kolem 9 až 10 %. V dalších letech se bude zhodnocení pohybovat v průměru kolem 5 až 6 %.

Double Speed rizikový fond - CZK třída

Fond jsme pro klienty otevřeli v květnu a první peníze začaly do fondu přitékat od počátku června. Ihned jsme začali investovat prostředky klientů a jen v červnu se hodnota fondu zvedla o 0,9 %. V polovině července dosahuje zhodnocení fondu cca plus 2,8 %.

Se vzrůstajícím objemem peněz pod správou se fondu začnou postupně otevírat levnější a širší možnosti, jak aplikovat pákový efekt, což by mělo být výhodou, protože do zbytku roku očekáváme spíše pozitivní vývoj na akciových trzích.

Autoři textu: 

Martin Mašát, CFA, portfolio manažer

Ondřej Koňák, portfolio manažer

Ondřej Slezáček, CFA, portfolio manažer

Martin Tománek, portfolio manažer

0

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: