Obecně vzato je vždy lepší investovat než neinvestovat

Redakce | 13. 7. 2023 | Vstoupit do diskuze

„Levně nakoupit – draze prodat.“ Tak zní heslo fondu First Eagle Amundi International Fund, který hledá odolné společnosti se skutečnou vnitřní hodnotou. Co přesně to znamená, nám vysvětlil investiční specialista Jan Vormoor.

Obecně vzato je vždy lepší investovat než neinvestovat

Co byste řekl klientovi, který tvrdí, že nyní není správná doba na investování, že raději počká?
Otázka ohledně načasování je ve skutečnosti otázkou časového horizontu. Pokud je váš investiční horizont jeden rok, je to zcela jiný příběh, než když je to dvacet let. Jako dlouhodobí investoři věříme, že obecně vzato je vždy lepší investovat než neinvestovat, a to do něčeho, čemu rozumíte, co jste identifikovali jako kvalitní. Investovat, když to není příliš drahé, ideálně ne vše najednou, ale rozložit investici v čase, abyste zprůměrovali cenu. Chce to udržovat poměrně diverzifikované portfolio, být trpělivý a nenechat se vyděsit při prvním negativním titulku v novinách nebo výkyvu volatility. V první řadě bych ale klientovi doporučil, aby se o každém potenciálním investičním rozhodnutí poradil se svým poradcem.

Pozorujete nyní na trhu více, či méně investičních příležitostí než před čtyřmi lety?
Z čistě aritmetického hlediska je dnes naše hotovost nižší než před čtyřmi lety (10 % oproti 15 %), což by spíše naznačovalo, že se nacházíme v atraktivnějším prostředí, pokud jde o investiční příležitosti. Tato analýza však obsahuje určité zkreslení, protože naše současné úrovně hotovosti skutečně odrážejí to, co se stalo v posledních několika letech, které byly poměrně volatilním obdobím, a nabízely tak vysoký počet investičních příležitostí. K dnešnímu dni (2. května 2023) bych nutně netvrdil, že existuje více atraktivních investičních příležitostí než v roce 2019. Přesto se spektrum investičních příležitostí změnilo. Tehdy byly trhy velmi koncentrované, zaměřené na „americké růstové akcie“. Zatímco tato oblast trhů se začala jevit jako stále dražší, trend zužování trhu zároveň generoval rostoucí příležitosti jinde, zejména v některých segmentech trhu „starší ekonomiky“, například v oblasti energetiky, což je spíše dobrá zpráva. Jeden prvek se však v podstatě nezměnil, ocenění v USA nadále rostlo oproti zbytku světa. A i když to může být do jisté míry oprávněné, ne vždy tomu tak je. USA nemají monopol na skvělé podniky.

Působíte jako seniorní investiční specialista ve společnosti First Eagle. Jaká je základní investiční strategie firmy?
Velmi jednoduchá, záměrem je dlouhodobě zachovat a zvyšovat kupní sílu kapitálu tím, že se snažíme investovat především do vysoce kvalitních podniků, když se obchodují s diskontní cenou, s rezervou. Snažíme se o to po celém světě bez jakýchkoli omezení podle země, odvětví, tržní kapitalizace, třídy aktiv, stylu nebo pokrytí benchmarkem a děláme to velmi diverzifikovaným způsobem, obvykle se 100–150 pozicemi a ne více než 3% expozicí v jednom jediném podílu. Když takové příležitosti najdeme, investujeme zpravidla s vlastnickým smýšlením, dlouhodobě, s průměrnou dobou držení kolem 10 let. Pokud na takové investiční příležitosti nenarazíme, jsme ochotni ponechat si na vedlejší koleji určitou hotovost, kterou pak můžeme použít jako odloženou kupní sílu v obdobích zvýšené volatility trhu, kdy se atraktivně oceněné investiční příležitosti obvykle stávají hojnějšími. A v neposlední řadě máme strategickou alokaci do cenných papírů souvisejících se zlatem, které považujeme za potenciální zajištění proti extrémním a systémovým tržním událostem.

Jan Vormoor

Jako seniorní investiční specialista má ve First Eagle na starost mezinárodní správu soukromého majetku a institucionální klienty. Před svým nástupem do First Eagle působil 10 let ve skupině Amundi Asset Management, od roku 2013 jako vedoucí týmu investičních specialistů. Volný čas tráví s rodinou, pravidelně také hraje basketbal.

Jak probíhá výběr společností na základě vaší hodnotové strategie?
Hodnota není vždy hodnota! Toto slovo se většinou pojí s tím, čemu investiční profesionálové říkají „levné akcie“, a to na základě zjednodušených finančních ukazatelů, jako je cena k zisku, cena k účetní hodnotě nebo cena k peněžnímu toku. Stručně řečeno, jedná se o společnosti, které stojí méně, než je průměr trhu. Skutečnost je však taková, že levné neznamená dobré. Levný se nerovná nízká cena. Levný pro nás znamená nákup vysoce kvalitního podniku za nízkou cenu. Jako když si koupíte závodní auto za cenu obyčejného. To je levné! To je hodnota!

Výběr společností pro nás vždy začíná kvalitou. Hledáme co nejlepší podniky, které mají dominantní postavení na trhu a nadprůměrné marže a které dokázaly tyto vlastnosti v průběhu času obhájit, nebo dokonce zvýšit. Obvykle se jedná o společnosti, které vlastní nebo ovládají vzácná, těžko duplikovatelná reálná nebo nehmotná aktiva. Na straně reálných aktiv jsou to firmy, které vlastní strukturálně omezená aktiva. Už desítky let například investujeme do odvětví šampaňského. Šampaňské lze vyrábět pouze ve velmi specifickém regionu na severovýchodě Francie. Všechno ostatní je šumivé víno... Na straně nehmotných aktiv hledáme společnosti s udržitelnou konkurenční výhodou, kterou lze spojit se specifickým know-how, značkou, rozsahem nebo síťovými efekty, nebo společnosti s uzamčenými obchodními modely.

Jakmile tyto společnosti identifikujeme, věnujeme hodně času jejich důkladné analýze. Jakmile tuto náročnou práci dokončíme a cítíme se s naším investičním případem spokojeni, musíme ještě počkat na druhý rozhodující prvek, a to jeho cenu! Protože ano, jsme hodnotoví investoři, a tak nakonec chceme kupovat skvělé společnosti pouze tehdy, když jsou levné, s rezervou.

Jakou společnost, která není veřejně obchodovaná, byste chtěli mít ve svém portfoliu First Eagle?
Jsou tu velké spotřebitelské franšízy s ikonickými značkami, například Lego, Ikea, Chanel a Mars, ale bezpochyby i niché společnosti zabývající se precizní výrobou, třeba YKK (výrobce zipů) a Jotun nebo špičkoví hráči jako hodinky Patek Philippe. Dále pak méně známí hráči v silných průmyslových nikách, jako jsou těsnicí materiály, speciální ventily, konektory, technické komponenty a plasty atd... A kromě toho existují i zajímavá nenahraditelná reálná aktiva, která by mohla být zpoplatněna, jako je most George Washingtona v New Yorku nebo dálnice M25 v okolí Londýna.

V čem vidíte největší výhodu společnosti First Eagle?
Naše hlavní konkurenční výhoda je jasný cíl, snažíme se přinejmenším zachovat kupní sílu našich klientů a vlastního majetku a vhodný temperamentní rámec pro úspěšné dosažení tohoto cíle. Nevěříme v žádné obvyklé klasifikace finančních trhů, jako je třída aktiv, země, sektor, odvětví, styl, tržní kapitalizace nebo pokrytí indexů. Věříme, že skvělé obchody lze nalézt všude, stačí jen důkladně hledat a být velmi disciplinovaní ohledně jejich vlastností, výzkumné práce a ceny. Snažíme se tvořit odolná, dobře diverzifikovaná portfolia, která zvládnou čelit výzvám nejistého světa.

Přestože nikdy nevíme, kdy je nejlepší čas investovat, pokud dobře odvedeme svou výzkumnou práci, můžeme vědět, v jakém cenovém bodě je atraktivní investovat do skvělého podniku. Bohužel, skvělé podniky často nejsou příliš levné! Když se však rozhlédnete po světě a budete ochotni několik let počkat, čas bude vaším přítelem a tu a tam vám nabídne příležitosti investovat do skvělých podniků za diskontní ocenění.

Kdy jste vy osobně začal investovat a jaká aktiva předcházela akciím?
Můj otec byl investor a já si pamatuji, že jsem jako teenager sledoval burzovní zprávy téměř každý den u oběda nebo snídaně. Moje první investice nebyla do akcií, ale do basketbalových kartiček a automobilových odznaků! Do akcí jsem investoval, když jsem začal pracovat v oblasti financí. V roce 2007 jsem dostal několik akcií jako součást svého prvního bonusu. Bohužel jsem tehdy pracoval pro banku a akcie jsou nyní zhruba o 80 % níže než v roce 2007. Tomu se říká trvalá kapitálová ztráta! Stále tyto akcie vlastním jako vzpomínku a také jako formu dobrého ponaučení pro své dcery!

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: