Martin Mašát představuje Double Speed rizikový, zdvojnásobí zhodnocení akciových trhů

15. 5. 2023 | Vstoupit do diskuze

Nový fond Double Speed rizikový nabídne klientům zcela unikátní strategii, která bude cílit na dvojnásobné zhodnocení oproti hlavním akciovým trhům. Dlouhodobý výnosový potenciál fondu bude kolem 15 % ročně. O výjimečnosti strategie, jejích silných a slabých stránkách hovořil investiční manažer Partners investiční společnosti Martin Mašát. Rozhovor necháváme v plném znění.

Martin Mašát představuje Double Speed rizikový, zdvojnásobí zhodnocení akciových trhů

Proč říkáte, že strategie fondu Double Speed je unikátní a v čem se liší od ostatních akciových fondů?

Začnu pěkně od Adama. Když má klient dlouhodobý horizont vyplatí se mu rizikovější, ergo volatilnější investice, které nesou v delším období více. Kolísání ceny v průběhu doby je pak víceméně nedůležité. A právě takovou investicí jsou akcie, které dlouhodobě nesou mezi 8 až 10 procenty.

Abyste z akcií vydolovali více, musíte přijmout dodatečné riziko. Buď vybrat konkrétní akcie, z kterých se v budoucnu stanou superhvězdy. (Tuto variantu zkouší desítky miliónů různých investorů na celém světě, ale úspěch je asi tak častý, jako že vyhrajete ve Sportce „první“.)

Další možností je výběr specifického regionu, sektoru, příběhu, kde porostou ceny akcií rychleji. Vždy se však jedná jen o dočasný fenomén, který po určité době skončí kocovinou. Hlavní akciovou strategií by proto stále mělo být široce diverzifikované globální akciové portfolio, kde se jedná o nekonečný příběh. U nás v Partners investiční společnosti máme pro tyto příležitosti fond Partners 7 Stars, který je určen přesně pro takové účely, a navíc je nabízen bez vstupních poplatků.

Naše myšlenka byla následující: Když víte, že akciové trhy dlouhodobě rostou rychlostí minimálně 8 procent za rok, proč si nekoupit těch akcií více? Avšak, kde sehnat další peníze? A tady nás napadlo, že půjčit si může sám fond a klient se nemusí o nic starat. Strategií fondu proto bude pomocí půjčky dokoupit akciovou pozici ještě jednou a zdvojnásobit tak dlouhodobý výnos na cca 15 procent ročně. Uznávám, násobení dvěma mi hapruje, ale je zde tedy rezerva pro zlepšení.

Jestli tomu rozumím, tak pomocí páky znásobíte investici do akcií?

Přesně tak. Pro zvýšení výnosu nemusíme jít do neřiditelných rizik okrajových trhů, ale stále budeme mít ve fondu plně celosvětově diverzifikované portfolio jen s dvojnásobnou vahou, než je investice klienta. Svým způsobem jde o dva fondy v jednom.

Na tuto myšlenku nás navedly investice do nemovitostí, resp. strategie nemovitostních fondů. Všechny totiž používají investování přes páku. Respektive k vybraným penězům si půjčují, aby mohly koupit velké nemovitosti.

A tuto strategii využijeme i u našeho fondu Double Speed rizikového. Nespornou výhodou fondu bude, že si úvěr může vzít oproti velice likvidním a denně burzovně oceněným akciím velkých a známých firem. Tudíž bude financování mnohem flexibilnější a levnější než u nemovitostních fondů. Navíc i dlouhodobý potenciál růstu cen akcií je mnohem vyšší.

Využití páky je tedy jen synonymum k běžně používanému a z nákupu nemovitostí známému LTV?

Ano. Dvojnásobná páka fondu Double Speed je vlastně 50procentní LTV. Vždyť lidé běžně kupují nemovitosti s LTV 80 procent, což je 5násobná páka.  Pro matematiky je zde triviální vzorec: 1 / (1-LTV). Zisk z růstu ceny nemovitosti je pak vůči primární investici několikrát znásobený. A právě tento efekt chceme ve fondu využít a zdvojnásobit pomocí jednoduché „půjčky“ dlouhodobý potenciál fondu.

Vnímaví čtenáři však namítnou, že půjčka není zadarmo.

Velice případná připomínka. Při současných sazbách 7 procent by se úvěr prodražil a velká část dodatečného výnosu ze zapáčené investice by padla na úroky. Výhodou tohoto fondu je, že se nemusí soustředit na dlouhodobé drahé půjčky jako nemovitostní fondy využívající páku, ale může flexibilně využít krátkodobější horizonty. Navíc, fond si přece nemusí půjčit v české koruně, ale například v euru či dolaru, kde jsou úroky dvakrát nižší.

Proč nikdo jiný tuto strategii nenabízí?

V České republice určitě nikdo a pokud jsme se podívali do zahraničí, tak jsme pár podobných příležitostí objevili a opravdu fungují, jak je popsáno výše. Důvodem je, že řízení takovéto strategie vyžaduje nejen znalost akciových trhů, ale také důkladné řízení měnového a úrokového rizika a schopnost propojit oba světy pomocí komplexních burzovních nástrojů. Prostě „vyšší dívčí“ pro správce aktiv. A velcí správci se tím nechtějí zatěžovat, raději nabídnou stovky prapodivných akciových strategií, které nasytí běžné klienty.

Jaké je ono zvýšené riziko? A může klient přijít o více, než co vložil?

Je správné zmínit rizika, protože mnoho investorů některá rizika podceňují a na druhou stranu některá akcentují, ač nemají příliš význam. Fond bude mít určitě vyšší kolísání, resp. volatilitu než diverzifikované globální akciové fondy. Nicméně, výsledná volatilita nebude o mnoho vyšší než u speciálních akciových fondů typu technologií či okrajových regionálních fondů. Výhodou je, že volatilita s dlouhým investičním horizontem ztrácí na důležitosti a začne převažovat právě ona dvojnásobná výkonnost.

Obavy, že investice může spadnout na nulu, či dokonce pod ní, pramení většinou z rizikových sázek některých investorů, kteří se spálili na různých maržových obchodech, kde se však dosahuje 20násobných pák. O to dramatičtěji pak hodnota klesá (roste). Zde bude páka jednoduše pouze dvojnásobná, a tudíž lehce vysvětlitelná a řiditelná, bez nutnosti zamazávat akciové „marging cally“.

Pokud akcie spadnou, například při útoku mimozemšťanů 😊 o 50 procent, tak samozřejmě ztráta fondu bude vyšší a bude se pohybovat asi kolem 90 procent. Proč fond bude padat pomaleji? To je dáno čistou matematikou. Každým poklesem trhu ubudou akcie dvakrát rychleji, a tím se brzdí pád. Při růstu cen to funguje vice versa, tedy naopak.

Máte ještě nějaké další zajímavá data pro „hladové“ čtenáře?

Riziko a volatilitu, nadstandardní výkonnost a unikátnost jsem zmínil. Tak snad jen, že fond je již zaregistrován, má svůj ISIN a je aktuálně v nabídce Partners. Brzy se objeví i na platformě Consequ. V nabídce je i eurová třída pro klienty, kteří nechtějí kupovat českou korunu. Důležitým bodem je, že fond není primárně určen jen pro affluentní klienty, ale minimální investice je se již od 500 Kč.

Suma sumárum, fond se hodí pro dlouhodobé klienty a pravidelné investice, kde právě ona volatilita ztrácí na významu. Odměnou pak bude nadstandardní výnos, který dlouhodobě pobije nudné „long only“ akciové a ETF fondy. Nemluvě o FKI fondech, které jsou se svojí „black-box“ strategií často nečitelné, navíc nelikvidní a pro mnoho klientů díky vysokým vstupům nedosažitelné. V dohledné době může fond Double Speed rizikový očekávat i zájem institucionálních klientů.

FOND DOUBLE SPEED RIZIKOVÝ MÁ VLASTNÍ SEKCI NA WEBU PARTNERS INVEST

 

9

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: