Jeffrey Kripke: Věříme v technologii

3. 3. 2023 | Vstoupit do diskuze

Ochrana majetku před inflací nebyla dlouho tak palčivým tématem jako dnes. Vysoká inflace snižuje hodnotu úspor každým měsícem, a proto jsme se dnes s Jeffrey Kripkem z Amundi USA podívali na zoubek jednoho z nejstarších fondů na světě, který letos slaví 95 let.

Jeffrey Kripke: Věříme v technologii

Proč si myslíte, že je fond Amundi US Pioneer dlouhodobě úspěšný?
Máme silný investiční tým, který se dlouhodobě soustředí stále na stejný cíl, a to je překonat americký akciový trh, ale s nižším rizikovým profilem. Je to prostá a účinná filozofie.

V průběhu času jednoduše skládáte vyšší tempo růstu s menším čerpáním pro akcionáře, což dohromady vytváří dlouhodobou nadprůměrnou výkonnost. Právě konzistentní postup a čas jsou důležité pilíře naší strategie kumulování zdravého portfolia a zisku pro akcionáře.

Další zvláštností našeho přístupu je, že se na svět díváme nejen ze striktně finančního úhlu. Všímáme si také udržitelnosti. Naprostým základem je u nás analýza podniku kombinovaná s vyhodnocením toho, jak je schopen dodržovat ESG, tedy závazky vůči vlastním zaměstnancům, přírodnímu prostředí a jakou má podnikovou strukturu. Důkladně si tak společnost prohlídneme jak zevnitř, tak zvnějšku, prostě skrz naskrz. Jedině díky podrobným informacím dokážeme vyhodnotit předpokládanou rychlost růstu dané firmy, jejího vlivu a potenciálu růst udržet. Tímto způsobem vybíráme pouze ty nejsilnější společnosti, které mají potenciál vybudovat robustní portfolio a porazit tak akciové trhy.

Já jsem do fondu Amundi Pioneer nastoupil v říjnu 2015. Od té doby zažily americké akciové trhy už dvanáct propadů o 5 nebo více procent. Pioneer fond dokázal v jedenácti z nich obstát lépe než zbytek amerického trhu.  Po těchto zkušenostech vím, že náš tým vytvořil opravdu robustní platformu, kterou hned tak něco neotřese.

Jeffrey Kripke

V Amundi USA působí od roku 2015 jako Senior Vice President, Portfolio Manager a Head of the US Core team, který se specializuje na kapitálové investice velkých společností. Vede tým spravující základní akciová portfolia s mandátem ESG. Před nástupem do Amundi US pracoval v Allianz Global Investor jako Co-CIO Disciplined Equity Group a zároveň jako portfolio manažer, kdy měl na starost klíčové kapitálové strategie. Jeff má titul B.A. v oboru ekonomie z Tufts University a titul M.B.A. v oboru finance z Columbia Business School.

Jaký faktor odlišuje US Pioneer fond od konkurence?
Lidé. Je to hlavně o týmu. Stavíme na lidech, kteří mají výborný přehled o trhu. Máme skvělý investiční tým. Pokaždé, když chcete začít investovat, musíte začít s týmem portfolio manažerů. Komunikace a spolupráce týmu je klíčová.

Další výhodou je, že ačkoliv jsme kompaktní a flexibilní tým, opíráme se o zázemí velké globální společnosti Amundi, která nám poskytuje zdroje. Z toho těžíme. Kombinujeme v sobě výhody a pružnost nezávislého fondu a  stabilitu společnosti, která spravuje majetek v hodnotě bilionu dolarů.

Zázemí globální společnosti je užitečné také z pohledu získávání a analýzy informací z celého světa. Právě detailní přehled o výkonu nejrůznějších odvětví průmyslu v zahraničí nám dává informační náskok. Můžeme si vyhlédnout jakoukoliv zajímavou firmu kdekoliv na světě, v kterémkoliv odvětví a díky široké síti našich kolegů víme, že si dokážeme udělat detailní a přesnou analýzu toho, jak funguje.

Věříme, že z původně okrajových technologií, které si našly cestu do našeho každodenního života,  budou brzy ještě silnější hybatelé moderního světa. Vzpomínáte na začátky takových věcí jako je 5G, cloud computing, autonomní řízení? Věřili jste tomu? No a teď je to v našich životech stále důležitější a užitečnější. Hodně si slibujeme také od moderních technologií pro zdravotní péči.

Mimo technologie se v portfoliu fondu objevují společnosti zpracovávající surové materiály. Domníváme se, že znovuotevření ekonomik spustí velký zájem o suroviny, které jsou důležité k výrobě.

Vy osobně investujete do fondu US Pioneer?
Ano, stejně jako zbytek mého týmu. Jak se u nás říká: rádi sami jíme, co si uvaříme. Investování vlastních peněz do našeho fondu je jistě dobrým ukazatelem naší důvěry v to, co děláme. Prožíváme tak spolu s investory ekonomické výkyvy. Naším nejlepším zájmem je mít stabilní výsledky.

Jaký je váš krátkodobý a střednědobý výhled pro americké akcie?
Vidím dobře nejen krátkodobý a střednědobý, ale dokonce i ten dlouhodobý výhled. Americké akciové trhy mohou v příštích 10 letech překonat výkonnost, jako tomu bylo v minulosti.

Můj optimismus nepramení z naivity, ale stojí na velmi silné základně. Spojené státy americké mají jeden z nejrozmanitějších a nejlikvidnějších akciových trhů na světě. Dá se tu investovat do mnoha různých oborů.

Nejdůležitější podle mě ale je, jaký důraz je v USA kladen na technologie. Plných 27 % amerického kapitálu tvoří právě technologie! Tolik nikde jinde nemají. Americké firmy dominují mezi globálními společnostmi, které hledají řešení budoucnosti. Jak se přesuneme do světa AI a kvantových počítačů, USA budou lídrem tohoto trhu.

Vy tedy věříte, že dominance amerických akcií v portfoliu investorů bude pokračovat i v příštích 10 letech?
Většinu akciových trhů po celém světě charakterizuje dominance jednoho sektoru. V některých zemích máte finanční služby, jinde zase suroviny. Ale v USA jsme různorodí. Americký trh poskytuje příležitost investovat do nejlepších společností na světě ze všech hlavních sektorů.

Kromě oborové diverzifikace ale čerpáme i z toho, že až 40 % akciového trhu v USA pro společnosti s velkou tržní kapitalizací je investováno v zámoří. Takže ta rozmanitost je nejenom oborová, ale je i geografická.

Na americkém trhu se střetávají největší technologičtí titáni světa: Microsoft, Amazon, Google. Ačkoliv jsou inovativní, jsou zároveň vysoce regulované. Máme zákony, které chrání investory. A tak můžete tomu, co říkají společnosti, do kterých investujete, důvěřovat.

O fondu

Amundi Funds US Pioneer Fund vznikl v roce 1928 a jedná se o třetí nejstarší fond na světě, který dnes spravuje aktiva v hodnotě přesahující 200 miliard eur. Cílem fondu je překonat výkonnost akciového indexu S&P 500. US Pioneer Fund kombinuje akcie s velkou tržní kapitalizací. Investuje především do společností, které se vyznačují konkurenční silou a finanční stabilitou, a také do titulů, které mohou těžit z dlouhodobých trendů jako rozvoj umělé inteligence, 5G sítě, automatizace nebo cloud computing. Klíčovým prvkem fondu je jeho pragmatický důraz na udržitelnost, konkrétně na dodržování environmentálních, sociálních a správních postupů (ESG).

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: