Transformovaným fondům zvoní hrana, ty účastnické sílí

Martin Mašát | 8. 3. 2023 | Vstoupit do diskuze

Asociace penzijních společností vydala tiskovou zprávu a přehled majetku a výkonnosti penzijních fondů a zde jsou hlavní závěry vyplývající z dat pro uplynulý rok 2022. Pokračoval odliv lidí z penzijního připojištění, tzv. transformovaných fondů, které dlouhodobě nemají šanci ani pobít inflaci, ani ji vůbec dohonit. Velké množství účastnických fondů kvůli korekci cen finančních aktiv skončilo záporným zhodnocením.

Transformovaným fondům zvoní hrana, ty účastnické sílí

Transformované fondy umírají

Celkem spořilo v penzijním systému 4390 tisíc lidí. Bohužel stále 2,75 milionu zůstává zaseknutých v nevýhodných a na penzijní spoření zbytečně konzervativních transformovaných fondech, kde strádá a reálně každý rok ztrácí hodnotu 477 miliard korun penzijních úspor.

Ať už přechodem do dynamičtějších účastnických fondů či ukončením spoření ubylo v transformovaných fondech meziročně 211 tisíc lidí. Fondy doplňkového penzijního spoření naopak nabraly 171 tisíc nových klientů. Je vidět, že celkově klesl v systému počet spořících na penzi asi o 40 tisíc lidí, kteří se vzdali šance na zhodnocení i možnosti získávat navíc každý rok 23 % ze svých penzijních příspěvků.

Penzijní společnosti Rentea se jako jediné podařilo, díky nadstandardnímu zhodnocení a výkonnostního bonusu, zvětšit za rok počet svých klientů o víc než 30 tisíc na hodnotu 50 tisíc a v rámci DPS již zdaleka není nejmenší společností. Většina ostatních penzijních společností o své klienty vesměs přicházela.

Účastnické fondy nabírají na síle

Díky přesunu a vstupu nových klientů do účastnických fondů vzrostl jejich majetek, i přes pokles cen akcií a dluhopisů, z hodnoty 101 miliard na 109 miliard korun.  I přes svou krátkou historii dokázala Rentea nejen zvýšit počet klientů a velkou část z nich zachránit z transformovaných fondů, ale navyšoval se i majetek v jejích penzijních fondech.

Rentea Akciový fond je dokonce jeden ze dvou účastnických fondů, který dokázal zvýšit svůj majetek za rok o více než 2 miliardy, což je v konkurenci dlouholetých a zavedených fondů excelentní výsledek. Již ke konci roku 2022 je 20 penzijních fondů z 35 nabízených menších než Rentea Akciový účastnický fond.

Aktivní správa hraje ve zhodnocení obrovskou roli: dynamické fondy

Doplňkové penzijní spoření, tzv. dobrovolný, 3. pilíř penzijního spoření, zažilo v minulém roce velice turbulentní období. Hlavní událostí byl asi výrazný pokles cen finančních aktiv. Týkalo se to jak dluhopisů, tak cen akcií, což je událost, která se stává současně opravdu výjimečně. Ceny dluhopisových/konzervativních fondů často padaly kvůli poklesu cen dluhopisů, sledující zvyšování sazeb ČNB. Akciové/růstové/dynamické fondy padaly hlavně kvůli poklesu cen akcií, což dohromady způsobily zdražování energií, konflikt na Ukrajině či ukončování kvantitativního uvolňování, které zdražuje firmám zdroje. Proto velmi záleželo, jak se jednotlivé penzijní společnosti vypořádaly s probíhajícími turbulencemi.

Vesměs všechny růstové/dynamické/akciové fondy skončily rok 2022 se záporným zhodnocením. Aby ne, když například americké akcie klesly asi o 19 % a evropské o 12 %. 

Rentea Akciovému se díky aktivní správě podařilo poklesy cen akcií utlumit a výsledná záporná výkonnost cirka -5 % řadí fond mezi absolutní špičku. Průměrně dynamické účastnické fondy poklesly v roce 2022 o -12 %. Ještě více vynikne excelentní výkonnost Rentea akciového fondu při porovnání od svého založení, a tedy na horizontu roku a půl, kdy se mu na rozdíl od všech ostatních dynamických penzijních fondů podařilo dosáhnout na kladné zhodnocení majetku klientů. 

 Aktivní správa hraje ve zhodnocení obrovskou roli: dluhopisové fondy

Konzervativní klienti či budoucí penzisté, kteří mají kratší dobu do důchodu, a spoří si skrze dluhopisové/konzervativní penzijní fondy mají díky poklesu cen dluhopisů za sebou také negativní zkušenost. Na druhou stranu, nyní dluhopisy nesou výnosy nad 5 %, které jsou zárukou solidních kladných výsledků na několik let. V závislosti, jak se dluhopisovým/konzervativním fondům podařilo vyhnout se padajícím dluhopisům či využít rostoucí úrokové sazby nastavované ČNB je jejich výkonnost rozprostřena od +3 % do -4 %.

Rentea Dluhopisový fond je jeden ze tří fondů, kterému se podařilo zhodnotit majetek svých klientů o více jak + 3 %. Také od svého založení, tedy za rok a půl, patří mezi nejlepší 2 fondy se zhodnocením přesahujícím 3 %. Průměrný dluhopisový fond za tu dobu znehodnotil majetek klientů o -1,5 %. 

 

Autor: Martin Mašát 

 

5

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: