Loňských čísel se nedočkáme

18. 1. 2023 | Vstoupit do diskuze

Co letos čeká hypoteční trh? Přibyde nesplacených úvěrů a jak se s tím případně vypořádají banky? Na otázky odpovídal obchodní ředitel Honza Brejl.

Loňských čísel se nedočkáme

Myslíte si, že se trh rozhýbe, anebo bude pokračovat v útlumu, který začal loni počátkem druhého čtvrtletí?
Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mělo k oživení hypotečního trhu dojít a to minimálně v prvním kvartále roku 2023. Pro nastartování poptávky po úvěrech bude zásadní nejen míra inflace, respektive zpomalení jejího růstu, vývoj cen na trhu nemovitostí, politika sazeb ČNB, ale především vývoj nezaměstnanosti. Tedy faktory, které ovlivňují domácnosti v jejich ochotě vstoupit do tak významného závazku, jakým hypotéka je. Mírné oživení očekávám až v letních měsících.

Hodně to bude souviset s nastavením úrokových sazeb ČNB. Kdy si myslíte, že by mohly začít klesat a co o tom rozhodne?
O další politice v určování výše sazeb rozhodne míra inflace, jejíž významný pokles může změnit aktuální nastavení uvažování bankéřů ČNB. Druhým zásadním vlivem je ekonomický růst. Pokud by se česká ekonomika dostala do hlubší recese, pak je snížení sazeb jedním z impulsů, jak ekonomiku opět nastartovat. Je ovšem nutné brát v potaz míru inflace, aby případný stimul opět neakceleroval její růst.

Co dalšího ještě bude rozhodovat o tom, že se trh s hypotékami rozhýbe?
Půjde především o obchodní strategii bank, které hypotéky poskytují, a jejich ochotu hypoteční úvěry nabízet. Již v minulosti jsme byli svědky, že i přes vyšší úrokové sazby či SWAPy některé banky nabízely zvýhodněné úrokové sazby s vidinou získání klienta a nabídkou dodatečných služeb.

Bude tento rok co do objemu a počtu poskytnutých hypoték silnější? Máte nějaký odhad, jaký objem hypoték by se letos mohl poskytnout?
Jsem přesvědčený, že loňských čísel se nedočkáme. Pokud nedojde k oživení, tak při pesimistickém scénáři můžeme očekávat objemy na úrovni 70-80 miliard. Pokud se poptávka po úvěrech začne od léta zvyšovat, mohl by trh skončit na úrovni 100 miliard korun.

Dojde u domácností k problémům se splácením hypotečních úvěrů? Zejména u těch, kteří budou muset refixovat?
Je nepochybné, že vzhledem ke zvyšování cen základních služeb a potravin v kombinaci s prudkým růstem sazeb dojde k nárustu předčasně splácených úvěrů – za účelem prodeje nemovitostí či ke zvýšení počtů úvěrů v pochybění. Je však nutné dodat, že portfolia hypotečních úvěrů českých bank jsou mimořádně zdravá a nárůst nesplácených úvěrů nebude nijak dramatický. 

Jak se banky na tyto nesplácené úvěry připravují?
Banky mají pro takové případy standardní nástroje. Jednak si za tímto účelem tvoří v účetnictví rezervy a pak mají mechanismy, jak s klienty v těžké situaci zacházet. Jedná se o dohody na odkladu splátek či restrukturalizace dluhu (prodloužení splatnosti). Důležité je, aby klient v podobné situaci s bankou aktivně komunikoval. Tím se vyhne nepříjemnostem, jako je zesplatnění úvěru a realizace zástavy.

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: