Update: Sberbank padla. Co teď

2. 3. 2022 | Vstoupit do diskuze

Jak už víte, tak ČNB zahájila proces odejmutí bankovní licence Sberbank CZ. Činnost Sberbank tedy na území ČR končí. Níže najdete důležité informace, jak dále postupovat, pokud je váš klient zároveň jejím klientem.

Update: Sberbank padla. Co teď

Během dnešního dne každému z vás, který máte v portfoliu klienta s produktem u Sberbank zprostředkovaný přes Partners přijde informace, o jaké klienty se jedná. Současně počítáme s tím, že zásadní informace klientům pošleme napřímo, abychom dostáli naší povinnosti v takovýchto případech klienty řádně informovat a také odlehčili vám při zodpovídání dotazů.

Běžné účty a platební styk

  • Aktuálně je možné provádět transakce platební kartou s denním limitem maximálně 1000 Kč.
  • Objem prostředků do výše 100 000 EUR je pojištěn (platí pro fyzické a právnické osoby) a bude vyplacen z Garančního fondu
  • V určitých případech je možné získat vyšší plnění tzv. zvýšená náhrada. Jedná se o prostředky, které dorazily na běžný účet nejdéle 3 měsíce k rozhodnému dni (28. 2. 2022) a plynuly z mimořádných příjmů, jako je například úhrada kupní ceny za nemovitost, vypořádání dědictví, pojistného plnění, penzijního připojištění a další vyjmenované případy. Neznamená to však, že by klienti o peníze nad tento limit přišli. Buď bude banka schopna vyplácet v rámci nucené správy prostředky nad limit nebo budou vklady vypořádány v rámci likvidace (věřitel nemusí být uspokojen).

Výplata z Garančního fondu započne do 7 dnů počínaje včerejškem prostřednictvím vybraných poboček Komerční banky. Více informací ZDE.

Na výplatu není nutné spěchat! Výplata náhrad bude probíhat po dobu 3 let.

Banka není oprávněna přijímat jakékoli platby krom splátek svých úvěrových produktů. Všechny zaslané platby budou obratem vráceny odesílateli.

Úvěry

  • Banka přestala poskytovat nové úvěry, neumožní čerpat již schválené úvěry, obnovovat je nebo prodlužovat jejich splatnost.
  • Schválené nepodepsané a podepsané úvěry tedy nebude možné čerpat. Situaci s rozčerpanými úvěry ověřujeme, ale jejich dočerpání by mělo být umožněno. U nečerpaných a podepsaných úvěrů ověřujeme podmínky, za kterých banka nebude požadovat poplatky za nečerpání úvěru.
  • V případě úvěrů s účelem refinancování ihned začněte řešit alternativu formou vyjednávání s původní bankou o prodloužení fixace či vyhledání alternativní banky k refinancování.
  • V případě ostatních účelů se pusťte do alternativního řešení.
  • Obeslali jsme banky s dotazem, zda připravují pro klienty, kteří nemohou úvěr Sberbank čerpat či jej chtějí refinancovat, zvláštní proces či podmínky. Souhrnný přehled budeme komunikovat, jakmile budeme mít zpětnou vazbu.
  • U hypoték, kde byl již zahájen proces plnění podmínek čerpání, tedy vložení zástavních smluv na katastr je nutné se obrátit přímo na banku a řešit s ní zpětvzetí.
  • Pokud má klient schválený úvěr od jiné banky s účelem splacení úvěrů nebo dochází k vypořádání úvěru v rámci koupě/prodeje nemovitosti, je nutné se obrátit na úvěrující banku, za jakých podmínek úvěr načerpá.
  • Refinancování stávajících úvěrů bude aktuálně obtížné. Zatím máme zprávu od České spořitelny a Equa bank, že v rámci jimi poskytnutých úvěrů není možné aktuálně splácet zajištěné a nezajištěné úvěry poskytnuté Sberbank. UniCredit potvrdila, že tyto závazky bude i nadále refinancovat. Toto je však závisle na schopnosti Sberbank při vystavování kvitancí a přípravy technických účtu pro splacení jistiny.
  • Refinancování stávajících úvěrů není nutné aktuálně řešit. Běží dál dle smluvních podmínek. Smluvní podmínky budou dodrženy i v případě, že banku či její úvěrové portfolio (část) převezme jiná banka (u hypoték do konce fixace, u spotřebitelských úvěrů do konce splatnosti). Jinak by tomu bylo v případě, že banka půjde do likvidace. V tomto krajním řešení by mohlo dojít k zesplatnění úvěrů. V takovém případě se však vzhledem k možnému společenskoekonomickému dopadu dá očekávat zásah státu.

Splátky stávajících úvěrů musí klient i nadále hradit, jinak bude mít negativní záznam v registru dlužníků. 

Pokud klient hradí na splátkový účet (nemá sjednáno inkaso z běžného účtu), takový účet začíná číslicí 8, tak může i nadále své splátky posílat na tento účet.  Tyto účty byly používány při poskytnutí spotřebitelského úvěru, kdy nedošlo k založení běžného účtu.

Pokud klient hradil splátku ze svého běžného účtu vedeného u Sberbank inkasem, tak ro účely splácení úvěrů jsou nyní k dispozici níže uvedené účty, na které je možné prostředky zasílat. To zda budou banky akceptovat tyto technické účty a za jakých podmínek pro účely refinancování, ověřujeme.

Pro nové informace sledujte či odkazujte na uvedené weby ČNB a Garančního fondu.

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: