Spolupráce s Amundi: Od vzniku Partners jsme na jedné lodi

9. 3. 2022 | Vstoupit do diskuze

Náročný rok 21 přinesl i mnoho dobrého. Spolu s Partners jsme vypustili do světa nízkonákladový produkt Cool Invest a podařilo se také dokončit online sjednávání produktu ONLINE Amundi platforma ve Warrenovi. Loňské highlighty i letošní plány přibližují Milan Šauer, ředitel distribuce ČR, a Aleš Procházka, manažer pro prodej a distribuci.

Spolupráce s Amundi: Od vzniku Partners jsme na jedné lodi

Jak po osobní i pracovní stránce hodnotíte loňský rok? Na co jste nejvíc pyšný?
AP: Rok 2021 byl náročný, ale myslím, že jsme z něj dokázali „vymáčknout“ maximum. Pracovně to byly nové produkty, upgrade systémů, růst na všech stranách – pochopitelně jak pozitivních, tak negativních. 

V osobním životě mám za sebou velký krok – přesun s rodinou na Moravu, kde jsme dostavěli dům. A to bych bral jako velké vítězství roku 2021.

Co čekáte od toho letošního?
AP: Pokračování roku 2021, bude se dál makat. Chystá se spuštění nových produktů – aktuálně je v úpisu dluhopisový fond Buy and Watch. Na jaře se můžeme těšit na fond investující do vodíku CPR Hydrogen a připravujeme evropský nemovitostní fond Amundi. Prioritou je samozřejmě napojení systémů Fundoo na Warrena.

Partners a Amundi už nějaký ten čas spolupracují. Když se vrátíme na úplný začátek, jak tehdy spolupráce vůbec vypadala a co se od těch dob změnilo?
MŠ: Byl to po všech stránkách jiný svět, tedy i spolupráce tehdy a dnes se nedají porovnávat. Produktová nabídka byla značně omezená. Smlouvy se sjednávaly jen papírově a nikomu na tom nepřišlo nic divného. Modelace se prováděly v lepším případě v Excelu. A velké změny nás za dobu spolupráce provázejí v oblasti regulace, ochrany klientů a zvyšování nároků na kvalitu poradců.

Dnes si standardně vyměňujeme veškerá data pomocí webových služeb, smlouvy se sjednávají bezpapírově, klientovi jsme schopni zobrazit veškeré informace o uzavřených smlouvách online. O tomto jsme před pár lety jen snili.

Co se z mého pohledu naopak nezměnilo, a za to jsem upřímně hrozně rád, je naše partnerství. I to prochází svým vývojem, ale vnímám jako důležité, že jsme od vzniku Partners na jedné lodi.

Vloni jsme do světa vypustili společný produkt Cool Invest. V čem podle vás vyniká?
AP: Svou jedinečností. Nízkonákladové fondy kopírující významné světové indexy v kombinaci s investicí do nemovitostí a dluhopisového středoevropského trhu – to je konstrukce, která nemá na českém trhu obdoby. Na počtu sjednání je vidět, že fond časem nabírá na popularitě. U nových produktů je vždy potřeba trpělivost, než si poradce najde k produktu cestu, pochopí detail, získá v něj důvěru a začne používat. 

Jak si aktuálně Cool Invest vede? Podělíte se s námi o čísla?
AP: Počet aktivních smluv atakuje 4000 ks a zainvestováno už máme 100 miliónů korun. Nicméně zajímavější čísla pro poradce a klienty jsou ta o výkonnosti. Jelikož byl Cool Invest založen v květnu 2021, tak jsme pro výkonnost použili hlavní třídy fondů (není měnově zajištěn, tedy můžeme), které mají historii delší. Dynamická strategie přinesla 17,54 %, vyvážená 11,65 % a konzervativní 3,38 %. Věřím, že to jsou čísla, která potěší jak poradce, tak hlavně klienty.

A jak hodnotíte výkonnost vašeho portfolia obecně? Pokud byste mohl vypíchnout tři fondy, které se vyplatí sledovat, jaké by to byly?
AP: Já to trochu otočím – výkonnost není všechno. Snažíme se mít ji co nejvyšší, ale při rozumném poměru výnos/riziko. Pokud se podíváte nejen na absolutní čísla o výkonnosti, ale i další parametry, vycházíme výborně.

A ty 3 fondy? Jednoznačně Amundi US Pioneer Fund, který byl založený v roce 1928,  je historicky nejvýkonnější a neustále se dokáže přizpůsobovat novým trendům.

CPR Global Disruptive Opportunities: Fond se zaměřuje na budoucí lídry, na společnosti, které přichází s něčím unikátním. Je to můj favorit na důchod.

CPR Climate Action:Klimatické změny nemusí být jen hrozbou, ale také velkou investiční příležitostí.

V průběhu roku se ve Warrenovi spustilo online sjednávání produktu ONLINE Amundi platforma. Proč to trvalo déle, než se čekalo?
AP: Správnou odpověď najdeme v hlubinách a složitostech IT procesů. Každopádně patří ajťákům velké díky za to, co udělali, i co dalšího je čeká. Náš cíl je kompletní napojení systémů.

V čem je jeho největší výhoda pro poradce?
AP: Já to vidím jednoznačně na rychlost a pohodlnost. 

Co dalšího se v uplynulém roce podařilo směrem k Partners?
MŠ: Těch cílů a plánů byla celá řada, ne vše se stihlo, ale z mého pohledu je třeba se radovat ze všeho výše zmíněného. A v neposlední řadě – nebrat úspěchy jako samozřejmost, ale vážit si jich, a když situace dovolí, tak je společně oslavit.

Přicházíte letos s nějakými novinkami ať už produktovými, nebo technologickými?
AP: Z těch produktových již zmíněný dluhopisový fond Buy nad Watch, CPR Hydrogen či nemovitostní fond Amundi, to vše v první polovině roku. Tu druhou nechci zatím předpovídat, pojďme si na ni domluvit další rozhovor. (úsměv)

ESG a odpovědné investování se stále těší mezi investory oblibě. Chystáte něco i v tomto směru? A když půjdeme ještě trochu do budoucnosti, jaké jsou nějaké dlouhodobé plány?
MŠ: ESG neboli koncept odpovědného investování, které zohledňuje kritéria environmentální, sociální a kritéria řízení společností, je v celé skupině Amundi velké téma. Ostatně na konci roku jsme jako skupina oznámili nové ambice do roku 2025, které stojí na 3 pilířích (rozšíření nabídky fondů ESG, výzva dalším společnostem k tomu, aby představily své strategie k dosažení cíle Net Zero 2050, a pochopitelně podpora zaměstnanců a akcionářů v plnění těchto ambicí). Tyto pilíře jsou dále rozpracované do 10 konkrétních kroků. Ty se např. týkají dosažení 20 miliard eur v aktivech a fondech, které budou investovat do společností přispívajících k environmentální nebo sociální změně, anebo zajištění toho, aby 40 % portfolia pasivních fondů tvořily ESG fondy.

 

Milan Šauer (MŠ) je zodpovědný za řízení obchodních aktivit a podporu prodeje v Amundi Czech Republic, a to primárně pro sítě nezávislých investičních zprostředkovatelů. Byl u začátků spolupráce, tehdy ještě coby zástupce Pioneer Investments, se skupinou Partners. Milan vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, mezi jeho zájmy patří zejména sport, četba a cestování.

Aleš Procházka (AP)působí v Amundi Czech Republic jako Key Account Manager pro Partners od r. 2016. Před nástupem do Pioneer Investments, dnes skupina Amundi, pracoval pro UniCredit Bank na různých pozicích – jako klientský poradce, team leader a manažer pobočky. Je vášnivý fanoušek F1 a dalších desítek sportů.

 

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: