Rentea jede bomby

Martin Mašát | 16. 2. 2022 | Vstoupit do diskuze

Nejenže má Rentea bonus pro klienty, ale poradci díky ní mnoho lidí zachránili nejen z nesmyslně konzervativních strategií, ale hlavně z vypelichaných transformovaných fondů. O ty se dlouhodobě nikdo nestaral, nechal je trpět a ztrácet kvůli inflaci reálnou hodnotu. A co zhodnocení? Jak si Rentea stojí vůči zavedeným penzijním fondům?

Rentea jede bomby

Namítnete, že půlrok a kousek není dost dlouhá doba, ale co se dá dělat. I přes hektický začátek (Rentea už si může odškrtnout první miliardu ve svých účastnických fondech) se každá nová koruna od klientů začala ihned zhodnocovat.

A tak jsem si udělal „rychlou“ analýzu zhodnocení všech relevantních účastnických penzijních fondů. Soustředil jsem se čistě na akciové fondy, které jsou optimální variantou pro dlouhodobé penzijní úspory, a dluhopisové, které slouží k vyvážení dynamické složky a pro klienty s kratším horizontem.

Valíme nadprůměr
Při správě prostředků v penzijních fondech používáme nejen iShares ETF od BlackRocku, ale analytické blackrockácké vstupy, kterými nás pravidelně zásobí a které mají celosvětový nadhled, tj. vyhýbáme se zúženému/zkreslenému středoevropskému pohledu. To nám velmi pomohlo při rozhodování a v kritických okamžicích (prudké zvedání sazeb v České republice, výprodej technologických akcií, raketa na energiích, krize na Ukrajině) jsme byli víceméně správně postavení (viz grafy níže).

Jak to tedy dopadlo? Vývoj hodnoty penzijních jednotek jsem zaznamenal od půlky července, kdy přišlo do Rentea prvních 50 000 korun až do konce ledna.

Vývoj ceny jednotky dluhopisových účastnických fondů od července 2021 (založení Rentea PS)


Zdroj: stránky penzijních společností, vlastní výpočty

Dluhopisové fondy trpěly růstem výnosů jdoucím na vrub ČNB a inflace. Známe to: úroky nahoru, ceny dolů. Mohu však s lehkým srdcem říci, že jsme tímto smutným (pro dluhopisy) obdobím propluli se ctí a jako jeden ze dvou fondů skončil Rentea Dluhopisový účastnický fond druhé pololetí 2021 v plusu. Ostatní dluhopisové fondy se trápily někde pod -2 %. Naštěstí, růst výnosů máme za sebou a můžeme hledět s optimismem a s vírou v několikaprocentní výnosy i u dluhopisových fondů do následujících měsíců. Vždyť jen hotovost leží v bankách za skoro 5 %.

Vývoj ceny jednotky akciových/dynamických účast. fondů od července 2021 (založení Reneta PS)


Zdroj: stránky penzijních společností, vlastní výpočty

Rentea Akciovému účastnickému fondu se ve druhém pololetí roku 2021 podařilo zachytit optimistický vítr na akciích a díky včasné reakci jsme v lednu omezili ztráty při korekci. Výsledkem je nadprůměrné zhodnocení proti konkurenčním účastnickým fondům se stejnou strategií a solidní výsledek od založení (za cca 7 měsíců) kolem +5 % navzdory prudké korekci na hlavních akciových trzích v lednu.

Nejen tedy pro svůj proklientský přístup, ale i co se týče zhodnocení, patří Rentea ke špičce.

A nezapomeňte, že z každé zaslané tisícikoruny dostává klient 230 korun od státu, což je 23 %! Kdo (nebo spíše, který jiný produkt) to má?

Jo, a v Transformovaných fondech živoří s výkonností těsně nad nulou neuvěřitelných 460 miliard korun, resp. 3 milióny klientů!

12

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: