Nejen byty, ale i půda je investicí pro budoucnost

Martin Mašát | 9. 2. 2022 | Vstoupit do diskuze

Stránky novin jsou dnes a denně plněny články o nedostatku bytů a razantním růstu jejich cen. Trochu se zapomíná na to, že aby byly byty a domy, musí být také stavební pozemky. A nejen stavební, omezená nabídka je i u orné půdy, luk a lesů.

Nejen byty, ale i půda je investicí pro budoucnost

Naše republika není nafukovací a pozemky jen tak nepřibydou, takže je jasné, že jejich cena roste a často si nezadá s růstem cen bytů či domů. Rychlost růstu ceny závisí na lokalitě a možném využití.

Stavební pozemky
Nejrazantnější nárůst ceny lze pozorovat u stavebních pozemků, kterých je opravdu omezené množství dané stavebními regulacemi a plány měst. Týká se to především exponovaných míst, jako je Praha či další větší města, kde se zdražovalo po desítkách procent každý rok. Kolikrát si člověk kupuje nějaký starý dům jen pro to, že cennější je pozemek pod ním.

Mnout ruce si mohou majitelé pozemků, kterým se poštěstilo koupit půdu či louky za cenu orné půdy a pak se dočkali změny územního plánu a z jejich louky se staly stavební pozemky. Zde se majitelé těší z jistoty desetinásobku původní ceny a často i mnohem více.

Vzhledem k obecně rostoucím cenám a nedostatku dalších prostor není důvod, aby ceny stavebních pozemků stagnovaly či dokonce klesaly. A bohužel se to bude týkat většiny republiky, nejen velkých měst. Zdražování je vidět i v menších městech.

Orná půda a louky
Stejně jako u stavebních pozemků narážíme i u orné půdy. Zde si navíc mohou „zemědělci“ nárokovat slušné dotace na každý „správně“ využitý čtvereční metr. Svou roli v ceně samozřejmě hraje kvalita půdy. Dvakrát dražší jsou pole v polabské nížině než třeba na Vysočině. Co však mají společného, je tempo zdražování.

Při porovnání ceny orné půdy u nás a v Německu se ukazuje, že je stále co dohánět. Proto také cena orné půdy a luk vytrvale roste. A za posledních 10 let se navýšila o více než dvojnásobek, což není až tak daleko od mediálně propíraného zdražování cen bytů. Tipuji, že ani u orné půdy není růst cen u konce, a to navzdory její nelikviditě a jedinečným lokálním podmínkám.

Lesy
Specifickou kategorií jsou lesy, které sice mohou být dlouhodobě velmi ziskové, ale nesmí přijít kůrovcová kalamita nebo polomy. A právě kvůli „broukovi“ nuceně lehly neuvěřitelné statisíce hektarů lesů a cena lesní půdy na takovém místě klesla až k nule. Důvodem jsou nutné počáteční investice do zalesnění a extrémně dlouhý horizont investice. Stromu totiž nějakou dobu trvá, než dostatečně vyroste. U ceny lesů proto velmi záleží v jak postižené lokalitě se nacházíte, či jak kvalitní stromy a jejich dřevo je.

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: