Lidem do 36 zůstalo při žádosti o hypotéku mnoho výhod

24. 1. 2022 | Vstoupit do diskuze

Česká národní banka (ČNB) s účinností od prvního dubna zpřísní podmínky pro sjednávání hypotéky. Avšak přísnější podmínky platí pouze pro žadatele o hypotéku nad 36 let. Mladších žadatelům zůstala mnohá zvýhodnění.

Lidem do 36 zůstalo při žádosti o hypotéku mnoho výhod

Centrální banka se ukázala i jako instituce, která si je velice dobře vědoma faktu, že dostupnost vlastního bydlení patří v Česku k jedněm z nejhorších v Evropské unii. Což je i důvod, proč se rozhodla ponechat mnoho úlev při sjednávání hypotéku právě pro žadatele pod 36 let.

„Pro žadatele pod 36 let ponechala centrální banka LTV na 90 procentech, zatímco pro žadatele nad 36 stanovila podmínku 80procentní LTV,“ říká finanční poradkyně skupiny Partners Dana Chňoupková Míchalová.

Jsou tu ale i další úlevy
Další úleva pro žadatele mladší 36 let je, že celkové zadlužení žadatele o hypoteční úvěr k jeho čistému ročnímu příjmu může být až 9,5násobek ročního příjmu. U žadatelů starších je to 8,5násobek.

„ČNB zároveň zpřísnila ukazatel dluhové služby DSTI. To je poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem. DSTI může být nově maximálně 45 procent čistého měsíčního příjmu žadatele. Avšak opět u žadatelů mladších 36 let činí limit 50 procent,“ dodává finanční poradkyně.

Zároveň upozorňuje, že všechny uvedené úlevy pro žadatele do 36 platí pouze tehdy, pořizují-li si na hypotéku nemovitost k bydlení, nikoli na spekulaci.

Má se zvýšit věk pro úlevy na hypotéku
Podle odborníků z hypotečního trhu ČNB nezvolila věk 36 jako hraniční věk pro měkčí podmínky u nových hypoték náhodou. Dáme-li stranou refinancované úvěry, většina lidí si sjednává hypotéku ve věku pod 36 let. Většina z těch, kteří si berou svou první hypotéku, tak dosáhne na zvýhodněné podmínky. Přičemž v případě manželů stačí, aby alespoň jeden nebyl starší než 36 let. A pro úplnost dodejme, že to samé platí i pro registrované partnery.

Na druhé straně stále dražší nemovitosti ukazují i na stále vyšší věk žadatelů o hypotéku. Podle Dany Chňoupkové Míchalové se těžko odpovídá na otázku, zda by centrální banka vzhledem k tomu neměla v budoucnu také posunout věk žadatelů, pro které platí úlevy.

„Vše se bude nejspíš odvíjet od situace na hypotečním trhu a vůbec v ekonomice. To proto, že centrální banka reguluje podmínky u nových hypoték v praxi plošně. Tedy, pokud klesne inflace a pojede ekonomika, lze očekávat, že podmínky u žádostí o hypotéku znovu uvolní, jak to už několikrát udělala v minulosti,“ myslí si.

Na druhou stranu ale i ona potvrzuje, že stále dražší nemovitosti jednoznačně posouvají věk těch, kteří si na ně žádají o hypotéku.

„Otázka o možném posunutí věku o rok či dva u žadatelů se zvýhodněnými podmínkami tak není vůbec od věci,“ dodává.

Zdroj: e15.cz

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: