S Hypotékou 2v1 rostoucí cena materiálu vaše vysněné bydlení neohrozí

17. 10. 2021 | Vstoupit do diskuze

Pořídit si bydlení z vlastních úspor je už řadu let problém pro většinu Čechů – aktuálně by na něj šetřili 56 let*. Naučili se proto brát si hypotéky. Poslední rok ale zamíchal kartami a k pokračujícímu růstu cen nemovitostí se přidalo i zdražování stavebního materiálu. Co když dojdou peníze během stavby nebo nezbude na vybavení? Jak takové situaci předejít prozradil manažer Komerční banky pro třetí strany Tomáš Valta.

S Hypotékou 2v1 rostoucí cena materiálu vaše vysněné bydlení neohrozí

Ceny nemovitostí jsou historicky nejvyšší, kolik dnes vlastně stojí třeba třípokojový byt?
Nemovitosti jsou opravdu nejdražší v historii, v průměru stojí metr čtvereční asi 77 tisíc korun, v Praze dokonce 100 tisíc korun. Průměrně za třípokojový byt o 65 metrech čtverečních zaplatíme přes 5 milionů korun.

To není málo. Můžou si Češi takový byt vůbec dovolit?
Když budeme pokračovat v průměrných číslech, tak ne. Šetřili by na něj celý život, v Praze by dokonce musely spořit celé dvě generace. Řešením je jedině úvěr, konkrétně hypotéka. A nutno dodat, že letošní rok je v zájmu o hypotéky skutečně rekordní. Mohou za to nejen stoupající ceny nemovitostí, které navíc podle odborníků porostou i nadále, ale i nízké úrokové sazby a vyšší úspory, které si Češi vytvořili během posledních dvou let. 

O jaké hypotéky je nyní největší zájem, co klienti chtějí?
Trh nemovitostí se kromě rostoucích cen vyznačuje také nedostatečnou nabídkou. Čím dál důležitějšími se tak stávají dva faktory: co nejvíce času na výběr nemovitosti a možnost neúčelové půjčky pro případ nečekaných výdajů. Velký zájem tak třeba naši klienti mají o poměrně novou Hypotéku bez nemovitosti, kde si mohou bydlení vybírat až tři roky, a také Hypotéku 2v1, která pokrývá i druhý bod a nabízí možnost čerpání neúčelového úvěru za stejnou sazbu jako je sjednaná na hypotéce.

V poslední době roste hlavně cena materiálu. Setkáváte se s tím a umí Komerční banka pomoci?
Již delší dobu vidíme, že klienti, kteří si u nás vzali hypoteční úvěr, následně ještě žádali o úvěr spotřebitelský. Špatně si spočítali své finanční možnosti a hypotéka je natolik vyčerpala, že jim nezbyly peníze třeba na vybavení domácnosti. V posledních týdnech ale přibývají klienti, kteří by bez dodatečných financí nemohli své vysněné bydlení kvůli růstu cen vůbec dokončit, popřípadě v něm bydlet. A pro oba tyto případy je zde Hypotéka 2v1. Jak už sám název napovídá, jedná se o dva produkty v jednom – kombinaci hypotéky a neúčelového úvěru. Ten můžete využít dle potřeb třeba na vybavení domácnosti, tedy na věci, které standardní hypotéka nepokrývá, nebo pro případ, že se stavba nečekaně prodraží.

Jaká je hlavní výhoda Hypotéky 2v1?
Na jedné straně klient s Hypotékou 2v1 výrazně uspoří na splátkách, protože neúčelová část má stejné parametry jako účelová hypotéka. Na druhé straně nemusí znovu žádat o úvěr a ví, kolik prostředků má k dispozici, a ušetří tím čas. Nedávno jsme navíc zdvojnásobili částku, kterou můžeme klientům nabídnout, ti nyní mohou touto cestou získat až 800 000 Kč.

Pro zájemce o vaše hypotéky chystáte nyní speciální bonus – jaký?
Při podpisu smlouvy od 20.9. do 30.11.2021 získají klienti zpracování úvěru, odhad nemovitosti a možnost čerpání na návrh na vklad zdarma (s výjimkou Hypotéky bez nemovitosti).

Více informací o hypotékách Komerční banky získáte na kterékoli pobočce KB. Můžete také zavolat na bezplatnou infolinku 800 521 521 nebo navštívit www.kb.cz/hypoteka.

* Informace dle analýzy Modré pyramidy Dostupnost bydlení, která vychází z interních dat a statistik Modré pyramidy a z veřejně dostupných informací Eurostatu, Českého statistického úřadu, poradenské společnosti Deloitte a realitních kanceláří.

Vzorový příklad
Výše úvěru 3 000 000 Kč, splatnost 30 let, pevná úroková sazba 2,99 % p.a, fixace 5 let, RPSN 3,51 %, celková splatná částka 4 820 099,82 Kč. 1. splátka úroků 3 488,33 Kč, 2.-359. anuitní splátka 12 654 Kč, 360. anuitní splátka 12 479,49 Kč. Jednorázové poplatky za: sjednání úvěru 0 Kč, ocenění nemovitosti 0 Kč, návrh na vklad do katastru 2 000 Kč, návrh na výmaz z katastru 2 000 Kč. Měsíční poplatky za: spravování úvěru 0 Kč, běžný účet MůjÚčet 0 Kč, el. výpisy 0 Kč, rizikové životní pojištění 750 Kč. Příklad je spočítán k datu čerpání 1. 10. 2021 a termínu splácení úvěru vždy k 15. dni v měsíci. Zajištění zástavní právo k nemovitosti, včetně pojištění nemovitosti.

Advertorial

0

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: