Index fondů: Centrální banky se inflace nebojí, akcie rostly

Martin Mašát | 19. 7. 2021 | Vstoupit do diskuze

Korunové akciové fondy v červnu rychle rostly, dluhopisové naopak lehce ztrácely, ukazuje pravidelný fondový index.

Index fondů: Centrální banky se inflace nebojí, akcie rostly

Hlavním tématem, které hýbalo v červnu finančními trhy, byl přístup centrálních bank ke zvyšující se inflaci.

Většina investorské veřejnosti se pak přiklonila k názoru, že růst inflace je pouze dočasný, a tak nikoho nevyplašila zpráva o 5% inflaci v USA.

Tato benevolence centrálních bank a klesající čísla nakažených lidí povzbudily akciové trhy a ceny akcií se vesměs vydaly výše.

Akciové fondy

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice dosáhla v červnu nadstandardních plus 2,3 %, výkonnost táhly především technologické tituly známe pod zkratkou FANG. Meziročně klienti dosáhli na zhodnocení o 29,4 %.

Dluhopisové fondy

Hlavní světové centrální banky prozatím na inflaci reagovaly vlažně, což pomohlo nejen akciím, ale i dluhopisům. Oproti FEDu či ECB růst inflace v Česku aktivoval Českou národní banku, která zvýšila o čtvrt procenta základní sazbu na úroveň 0,5 %. Hlasování bylo 5:2 ve prospěch vyšších sazeb a jeden hlas byl dokonce pro zvýšení o 0,5 %. Zvýšení krátkodobých sazeb zlevnilo dluhopisy s krátkou dobou do splatnosti.

Konzervativní investoři spořící v dluhopisových fondech zažili proto měsíc, kdy se ceny dluhopisových fondů takřka nezměnily. Průměrná výkonnost dluhopisových fondů byla v červnu minus 0,1 % a meziročně to je minus 0,7 %.

Fondy rizikových dluhopisů se díky utahování rizikových prémií udržely v červnu na původních hodnotách. Meziročně přidaly 9 % díky propadu cen těchto dluhopisů na počátku loňského roku.

Smíšené fondy

Smíšené fondy dosáhly v červnu, hlavně díky kladnému příspěvku akciových pozic, na průměrnou výkonnost 0,9 % a meziročně jsou výše o 11,6 %. 

Zdroj: Peníze.cz

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: