Hypotéka pro rodiče, kterým děti vyletěly z hnízda

19. 8. 2019 | Vstoupit do diskuze

Vlastní střechu nad hlavou nepotřebují jen mladí, ale i lidé ve středním věku, kterým děti vyletěly z hnízda. Často pak žijí sami ve zbytečně velkém nájemním bytě a přemýšlejí o tom, že by si na stáří pořídili něco vlastního. I pro ně je určena výhodná hypotéka – Prvobydlení.

Hypotéka pro rodiče, kterým děti vyletěly z hnízda

Česká národní banka nedávno zpřísnila pravidla pro poskytování hypoték. Pode nich musí většina žadatelů o hypotéku pokrýt 20 % ceny nemovitosti z vlastních prostředků, aby jim banka půjčila zbývajících 80 %. Prvobydlení může být řešením pro ty, kteří by za zpřísněných podmínek na hypotéku nedosáhli.   

Kdo nemá nemovitost, může mít Prvobydlení

S Prvobydlením stačí mít naspořeno 10 % ceny bytu. Primárně je tento úvěr určen mladým lidem, ale není to podmínkou. O zvýhodněnou hypotéku může požádat každý, kdo si pořizuje svůj první byt v osobním či družstevním vlastnictví. Což jsou často právě lidé ve středním věku, jejichž děti se osamostatnily. Rodinný rozpočet je v nové situaci mnohem volnější a splátka hypotéky nepředstavuje problém.

Výhodné podmínky, nízký úrok

Pokud tedy vaši klienti nejsou majiteli žádné nemovitosti, mohou na svůj první byt získat výhodný úvěr až 5 milionů korun za atraktivní úrokovou sazbu. Za těchto podmínek však Česká spořitelna půjčuje pouze na byt, v němž bude klient žít. Nezapomeňte při sjednávání hypotéky zdůraznit, že rekreační apartmán na Šumavě nebo garsonku určenou na pronájem si se zvýhodněnou hypotékou pořídit nelze.

Na stáří ve vlastním

Vývoj úrokových sazeb je pro klienty momentálně pozitivní, navíc Česká spořitelna průběžně přichází s kampaněmi, které hypotéku dále zvýhodní. Mohou zdarma získat například odhad nemovitosti nebo pojištění. Nabídněte Prvobydlení svým klientům středního věku, kteří už nechtějí platit vysoký nájem do cizí kapsy. Zvýhodněná hypotéka je dobrá cesta, jak si mohou do budoucna zajistit pohodové stáří. 

Jak si stojí hypoteční trh

Úrokové sazby hypoték dál klesají. Zatímco letos v dubnu dosáhla průměrná úroková sazba 2,85 procent, v květnu už to bylo 2,80 procenta a červenec přinesl další pokles na 2,76 procenta.  Hypoteční trh nejspíš i proto zažívá mírné oživení, i když v meziročním srovnání počty ani objemy na loňský rok zatím nedosáhnou.

 

0

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: