2019: Co nás čeká v oblasti investic a životka

Tereza Píchalová | 24. 1. 2019 | Vstoupit do diskuze

Inflace nad 2 %, slabší koruna, mizivá nezaměstnanost a průměrný růst mezd téměř o 8 %. To jsou ekonomická data, která loni tlačila ČNB k rychlému zvyšování sazeb. Letos se proto očekává postupné zpomalení ekonomiky, posílení koruny a pozvolný růst nezaměstnanosti.

2019: Co nás čeká v oblasti investic a životka

Vyšší sazby začnou tlačit nahoru hypoteční sazby a úroky úvěrů, ekonomické zpomalení umožní centrální bance zmírnit rychlé zvedání sazeb. „Odhaduji jedno zvýšení sazeb v 1. čtvrtletí 2019 na 2 % a maximálně ještě jedno další do konce roku 2019,“ říká ekonom finanční skupiny Partners Martin Mašát.

Finanční trhy: Trump oslabil evropské akcie

Rok 2018 nebyl na finančních trzích příliš pozitivní, většina finančních aktiv nerostla. Nejvíc trpí konzervativní klienti. ČNB zvedla sazby, inflace rostla nad 2 %, ceny dluhopisů tak zasáhl růst výnosů. Pokles jejich cen stáhl dolů i hodnotu dluhopisových fondů.

Ale ani investoři akciových trhů neměli na růžích ustláno. Prezident Trump zvedl cla a ztížil tak přístup na americké trhy nejen firmám z nerozvinutých zemí, jako je Čína, ale také těm evropským. Mnoho investorů proto očekávalo horší výsledky firem z těchto zemí a stáhlo se raději do USA. Akciové trhy v Americe tedy rostly více než ty ostatní. „Říjnová korekce ale nakonec sebrala dosavadní zisky i americkým akciím, které byly od počátku roku 2018 mírně v kladných číslech. Evropské akcie jsou jasně pod nulou a trhy nerozvinutých zemí dopadly ještě hůře. Jejich ztráty dosahují dvouciferných čísel,“ tvrdí Martin Mašát.

Přesun investorů do USA hrál ve prospěch dolaru, který posílil. Naopak oslabily menší měny včetně české koruny. Slabší koruna byla hlavním důvodem, proč ČNB loni 5× zvýšila základní sazbu, která se nyní pohybuje na úrovní 1,75 % – nejvýše za posledních 10 let.

„V příštím roce očekávám podobně kolísavý výsledek akciových trhů, kdy by navrch měly mít opět akciové trhy v USA. Výnosy dluhopisů již dosáhly přijatelnějších hodnot, a tak i dluhopisové fondy by měly přinést kladné zhodnocení od 1 do 3 %,“ říká ekonom Partners.

Životní pojištění: Investiční ustupuje rizikovému

Rok 2018 byl v pojištění opět ve znamení regulace. Lokální implementace evropské direktivy v podobě zákona o distribuci pojištění (IDD) je v ČR účinná od 1. 12. 2018. Příprava zabrala pojišťovnám i zprostředkovatelům celý rok. „Možná ještě více úsilí věnovaly společnosti implementaci GDPR, které pojišťovnictví zasáhlo významně. Málokterý obor potřebuje pro svou činnost tak velké množství osobních údajů,“ říká produktový ředitel Partners Martin Podávka, který další významný zásah do pojišťovnictví vidí v několika přelomových rozhodnutích finančního arbitra.

Ani rok 2019 nebude klidnější. „Očekávám dopady směrnice IDD a nálezů finančního arbitra. Dojde k dalšímu potlačení nabídky investičního životního pojištění ve prospěch rizikového a ke snížení nákladovosti investiční složky, což jsou pro klienty dobré zprávy,“ míní Podávka.

Akvizice smaže letos z trhu dvě pojišťovny (Aegon, ČPS) a nejméně jedna nová na trh vstoupí (pojišťovna Simplea finanční skupiny Partners). Zajímavé bude také sledovat vývoj fintech společností (Mutumutu, Cubiq), je otázka, zda dokáží oslovit dostatečný počet klientů

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: