Hypotéky už nejsou pro každého

Tereza Píchalová | 11. 1. 2019 | Vstoupit do diskuze

V hypotékách se rok 2018 nesl ve znamení postupného zvyšování úrokových sazeb a přitvrzování ze strany ČNB. Hypoteční úrokové sazby začaly šplhat nahoru hned na začátku roku. S přelomem jara a léta se na chvíli zastavily, od léta již opět pomalu stoupají.

Hypotéky už nejsou pro každého

„Letošní rok tak začínáme se sazbami lehce pod 3 % p. a. v průměru. Hypoteční trh se tak začíná vracet do normálu, protože sazby hluboko pod 2 % p. a., na které si klienti zvykli, jsou z dlouhodobého pohledu extrémně nízké a neudržitelné,“ konstatuje Lucie Drásalová, hypoteční analytička Partners, a pokračuje: „Současné sazby se klientům příliš nelíbí, připadají jim vysoké. Z širšího vnímání ekonomiky jsou ale stále nízké, navíc zdravější. Očekávám, že v roce 2019 budou sazby spíše stagnovat a mírně růst. Předpokládám ale, že letos nepřekročí hranici 3,5 % p. a.“

Zvolňovat začal také nemovitostí trh, který rostl poslední roky velmi strmě a v některých lokalitách – především ve velkých městech – narostl do téměř neúnosných cen.

Rok 2019: Hypoteční trh bude dále klesat

V říjnu loňského roku navíc začala platit další řada doporučení ČNB. Centrální banka se zaměřila na celkovou bonitu, příjem a výdaje žadatelů, ale dané koeficienty měření jen poupravila. „České banky jsou v celosvětovém měřítku dlouhodobě spíše ty přísnější. Proto se nás zatím ve velkém nikdy žádná velká hypoteční krize netýkala, a daná úprava tak žádnou z bank nijak fatálně neovlivnila,“ míní Drásalová s tím, že další zpřísnění ze strany ČNB se zatím neblíží.

Všechny tři faktory ale mají vliv na to, že hypoteční trh začíná pomalu stagnovat a lehce klesat. „Čekám chladnější vstup do roku 2019. Úrokové sazby budou nadále mírně růst, v některých regionech začnou pomalu klesat ceny nemovitostí, současně na trh výrazněji dolehne zpřísnění ze strany ČNB. Hypoteční trh tak bude v roce 2019 zaostávat za rokem 2018. Stále je ale ve velmi silných číslech, která si ještě před pár lety netroufal nikdo očekávat,“ uzavírá analytička Partners.

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: