Majetkové pojištění? Lidé netuší, co v pojistce mají

Partners | 1. 10. 2018 | Vstoupit do diskuze

Z posledních průzkumů vyplývá, že má jen 40 % lidí v České republice pojištěný majetek. Lidé navíc často vůbec netuší, co si mají u majetkové pojistky pohlídat a jak hodnotné jejich věci vůbec jsou. „Přitom si stačí na deset minut sednout v klidu do obýváku a jen se rozhlédnout kolem,“ říká produktový manažer Direct pojišťovny Michal Kozub.

Majetkové pojištění? Lidé netuší, co v pojistce mají

Kdy si Češi nejčastěji uzavírají majetkové pojištění?
Obvykle ve chvíli, kdy si pořizují byt nebo dům na hypotéku. Banky pojištění vyžadují, ale lidé obvykle netuší, co jejich pojistka obsahuje. Přitom průzkumy ukazují, že se lidé o svůj majetek bojí. Dává proto smysl nastavit pojištění dobře a kvalitně.

Co se doma může přihodit? Proč bych si tedy pojistku měla vůbec zřizovat?
Stávají se velké škody. Lidé mohou vyhořet, tam jde o totální škodu. Ale dějí se i menší věci. Mohou vás vykrást, může vám zatéct při prudkém lijáku střechou.

Když už pojištění sjednávám, co je potřeba si pohlídat?
Je potřeba nastavit si dobře pojistnou částku. Rozlišujeme pojištění nemovitosti a vybavení. Když si budete chtít pojistit třeba byt, zjistěte si, jak se pohybují ceny podobných nemovitostí na trhu. Kolik stojí byt ve stejném patře a stejné lokalitě. Tak jednoduše získáte přehled o tom, jakou má váš byt hodnotu. U vybavení si stačí na deset minut sednout, dát si kafe a začít zběžně počítat. Kolik by stál váš gauč, stolek, police, televize, nebo knihy? Ono se to nezdá, ale pokud máte knihu, která vás vyšla na 500 korun a je z desetidílné série, už je to pořádný balík. Lidé hodně podceňují vybavení kuchyně. Přitom linka může stát i 100 tisíc korun, a to nepočítám nádobí, pečící formy a podobně.

Pokud si tyto informace zjistím, jak postupovat dál?
Každá pojišťovna má postup trochu jiný. U Directu stačí zadat adresu, z té se určí povodňová zóna a tím riziko povodně. Vy si pak rozmyslíte, jestli povodeň chcete pojistit, nebo ne. Dovolujeme také spoluúčast do výše 30 tisíc korun, díky které se pojistka v povodňové oblasti sníží. U pojistky si pak nastavujete limity – tedy jak vysokou částku pojišťovna zaplatí, pokud se něco přihodí. Je také dobré sledovat rizika, zda jsou na roční limit nebo pojistnou událost.

Jaký je mezi nimi rozdíl?
Roční limit znamená, že když se stane pojistná událost, pojišťovna ji vyplatí jednou během 365 dní. Pokud je pojistka nastavená na pojistnou událost, lze zjednodušeně říct, že ať vás vykradou dvacetkrát za sebou, pojišťovna vždy plní.

Dá se pojistit i rozestavěný dům?
U Directu ano. Od chvíle, kdy postavíte základy a máte parcelní číslo, můžete mít dům pojištěný. Kdyby tak přišla velká voda a hrubou stavbu spláchla, vyplatíme pojistku.

Je ještě něco, s čím mi může pojištění pomoct?
Můžete si připojistit asistenci. Ta se hodí například ve chvíli, kdy si zabouchnete dveře a potřebujete zámečníka, nebo vám praskne trubka v koupelně a vy nedokážete zastavit vodu. Další často sjednávané připojištění je odpovědnost. Chráníte tak sebe nejen ve chvíli, kdy způsobíte škodu sousedovi nebo někomu na ulici. Typicky jde o případy, kdy vytopíte sousedův byt, nebo rozbijete okno, když si budete kopat s dětmi před domem.

Má smysl pročítat všeobecné pojistné podmínky?
I když jsou občas dlouhé a nezáživné, určitě ano. Setkali jsme se se zkušeností klienta z jiné pojišťovny, kde řešil vykradení. Měl v domě otevřenou ventilačku, zloděj se ale dovnitř dostal bezpečnostními dveřmi. Daná pojišťovna pak kvůli otevřené ventilačce vyplatila méně peněz. My se na takovou situaci díváme vždy cestou pachatele, kudy se do domu dostane. Pokud překonal dveře, a přitom bylo pootevřené okýnko, kterého si nevšiml, tak pojistku vyplácíme v plné výši.

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: