Nejvyšší čas jednat. Hypotéky od 1. října zpřísňují

Partners | 20. 9. 2018 | Vstoupit do diskuze

„Máte vyhlédnuté bydlení podle vašich představ? Neváhejte a pořiďte si ho ještě před zpřísněním pravidel pro poskytnutí hypotéky,“ říká Marek Petráš, manažer hypoték České spořitelny.

Nejvyšší čas jednat. Hypotéky od 1. října zpřísňují

Od 1. října se zpřísní podmínky pro poskytování hypoték. Česká národní banka přichází s omezením výše dluhu i výše měsíční splátky, oboje v závislosti na čistém příjmu.

Co se, Marku, od 1. října v oblasti poskytování hypoték změní?
Novinkou je, že by dluh žadatele neměl překročit devítinásobek čistého ročního příjmu, a splátka 45 % čistého měsíčního příjmu.

Opravdu se tedy vlastní bydlení stane méně dostupné?
Nelze zcela paušalizovat, ale celá řada lidí už nedosáhne na byt, jaký by se jim líbil. Vzhledem k omezením a cenám bytů se budou muset spokojit například s menším bytem nebo s bytem v jiné lokalitě.

Můžete uvést nějaký konkrétní příklad?
Můžu uvést příklad rodiny se dvěma malými dětmi, která má měsíčně čistý příjem okolo 42 000 Kč. Před změnou pravidel by rodina za současných podmínek (20 % vlastních zdrojů) dosáhla na nemovitost v ceně 6,5 milionu Kč. Splátka s fixací na 10 let a úrokem 2,89 % by byla každý měsíc přibližně 22 000 Kč. To je lehce přes polovinu jejich měsíčního čistého příjmu.

Stejná rodina po změně si bude moci dovolit nemovitost za 4,9 milionu Kč. Se stejnou dobou splácení, úrokem a fixací bude platit 15 046 Kč měsíčně.

Dá se ještě vůbec stihnout získat hypotéku za stávajících, benevolentnějších pravidel?
Rozhodně je nejvyšší čas jednat. Jestli máte vybráno, nebo jste v poslední fázi výběru nemovitosti, a plánujete si vzít větší půjčku za stávajících pravidel ČNB, máte nejvyšší čas se rozhodnout. Důležité je vědět, že stačí do konce září podat žádost. Zbytek procesu se může odehrát po tomto termínu, a vám přesto zůstanou původní podmínky.

Dá se žádost o hypotéku do konce září vůbec ještě stihnout?
Samotná žádost složitá není, její součástí je ovšem řada dokumentů, které musíte dodat. Jde zejména o:

  • Potvrzení příjmů, které zaměstnanci vydá zaměstnavatel, u OSVČ ho nahrazuje poslední odevzdané daňové přiznání.
  • Návrh kupní smlouvy.
  • Výpis z katastru nemovitostí.

Zaleží tedy na tom, v jaké fázi koupě nemovitosti se nyní nacházíte a co už máte připravené.

Rozumím, například navrhnout a odladit kupní smlouvu s prodávajícími nějaký čas zabere. Co pak vlastně kupujícího čeká dál?
Následný proces je stejný i po změně pravidel. Ve stručnosti je potřeba zajistit:

  1. Odhad nemovitosti
    Odhadce banky si nemovitost osobně prohlédne, zkontroluje a nafotí skutečný stav a připraví odhad. U bytů v některých lokalitách lze odhad provést i online.
  1. Schvalování a případné doplnění informací
    Banka prochází všechny dokumenty, případně si vyžádá dodatečné informace jako například výpisy z účtů. Pak hypotéku schválí, nebo zamítne.
  1. Schválení a podpis
    Poté, co podepíšete úvěrovou smlouvu, ještě zbývá, abyste splnili podmínky pro čerpání hypotéky.

Pokud stihnu podat žádost o hypotéku včas, mohou přijít ještě nějaká další úskalí?
Může se to stát, jde například o chybějící podklady nebo zjištění nevhodnosti zastavované nemovitosti. Důležitá je také součinnost kupujícího a prodávajícího.

PR článek

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: