Neplaťte státu víc, než musíte: Využijte státní daňové podpory naplno vy i vaši klienti

Tereza Píchalová | 20. 3. 2017 | Vstoupit do diskuze

Blíží se termín pro podání daňového přiznání za rok 2016. Tři daňové produkty umí snížit základ daně, navíc stát v tomto směru připravil několik změn. Co lze využít letos a co se chystá na příští rok?

Blíží se březen a s jeho závěrem je spojený i konec lhůty pro podání daňového přiznání. Daňový základ lze snížit pomocí tří finančních produktů: penzijního připojištění či spoření, životního pojištění a také úroků z úvěrů na bydlení.

Od Nového roku navíc stát připravil několik novinek, které ale lze využít až za rok. Jak poradit klientům, aby letos využili státní daňové podpory naplno a kolik by si měli nově posílat, aby maximalizovali výhody příští rok?

Spoření na penzi: ušetří 1 800 Kč

Stát penzijko nepodporuje jen příspěvkem v maximální výši 230 korun. Umožňuje také snížit daňový základ, za rok 2016, a to až o 12 tisíc Kč, na daních tak ušetříte 1 800 Kč. Tento daňový benefit se netýká všech, ale jen těch, kteří si sem loni poslali více než 12 tisíc Kč, tedy více než tisícikorunu měsíčně. Ti, kteří spořili méně než tisíc korun měsíčně si z daní, ale neodečtou nic.

Životní pojištění: zlevní daně o 1 800 Kč, ale jen někdy

Dobře nastavené životní pojištění znamená také nižší daně. Také zde platí strop 12 tisíc Kč, tedy 1 800 Kč, které vám stát nechá. Má to ale háček. Daňové zvýhodnění se netýká jakékoliv pojistné smlouvy. Musí se jednat o pojištění s tzv. investiční složkou – nejčastější to je dnes investiční životního pojištění v režimu s daňovým zvýhodněním. A druhý háček je v tom, že pojišťovna pošle potvrzení jen na platby pro případ smrti a na tzv. investiční složku. Jestliže vás pojistka chrání například také před trvalými následky úrazu, pracovní neschopností nebo invaliditou, pak na tato připojištění bohužel žádné daňové zvýhodnění nevyužijete.

Úvěr na bydlení: stát nechá až 45 tisíc Kč

Půjčili jste si v bance nebo stavební spořitelně na nové bydlení nebo jen upravujete své stávající? Pokud ano, tak budete mít příležitost snížit si daňový základ až o 300 tisíc Kč. Ušetřit tak můžete až 45 tisíc Kč. Ale pozor daňový základ si lze snížit jen o zaplacené úroky z úvěrů na bydlení. Pokud splácíte půjčku na auto nebo na loňskou dovolenou, stát vám nic neodpustí.

Novinky v daních: Začnou platit za rok

Příští rok bude stát ještě štědřejší, připravit se je ale třeba už letos. Kdo chce za rok využít maximální výhodu u penzijního spoření, měl by si začít zasílat na svoji smlouvu 3000 Kč měsíčně. Strop pro snížení daně se zvedl totiž na dvojnásobek – nově na 24 tisíc Kč a stát tedy vrátí 3 600 Kč. Na dvojnásobek zvedl tuto možnost také pro životní pojištění a lze tedy získat zpět také 3600 Kč.

PS: Naše penzijko už brzo elektronicky přes FIP

15

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: