Hypotéky ožívají

Zuzana Fendrychová | 28. 5. 2024 | Vstoupit do diskuze

Shodují se na tom obchodní ředitel Partners Jan Brejl a místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance David Eim. A čerstvou spolupráci těchto dvou společností si pochvalují oba; pro skvělou komunikaci a rychlá řešení různých otázek týkajících se právě hypotečních úvěrů.

Hypotéky ožívají

Pozorujete, že mezi klienty roste už opět zájem o hypotéky? 

Jan Brejl: Růst zájmu o hypoteční úvěry sledujeme již od konce loňského roku. Za první čtvrtletí letošního roku jsme zprostředkovali o více než 50 % větší objem hypotečních úvěrů než za stejné období roku 2023.

Co by tedy pomohlo ještě většímu oživení?

David Eim: Výše úrokových sazeb má samozřejmě vliv na zájem klientů o hypoteční úvěry. A rozhodně dává smysl, aby sazby ještě šly dolů, řekněme výhledově na úroveň někam k 4 % p.a.

Ale další pokles pod takovou úroveň už bych vlastně ani nepokládal za příliš žádoucí. Roky až nezdravě nízkých úrokových sazeb si vybraly svou daň v obrovském převisu poptávky po nemovitostech nad jejich nabídkou. To vyvolalo velký tlak na cenu a několikaleté období výrazného růstu cen nemovitostí. Trh tyto věci vždy umí vyrovnat. Nízké sazby a až příliš dobrá dostupnost úvěrů se prostě někde projeví. V našem případě především na růstu cen nemovitostí.

Pro spoustu potenciálních klientů tedy dnes není hlavním problémem, že sazby jsou trochu vyšší, než by se nám líbilo. Problém je, že významná část klientů na hypotéku prostě nedosáhne. Nebo nedosáhne na hypotéku v potřebné výši, protože ceny nemovitostí v zajímavých lokalitách (především ve velkých městech) se dostaly mimo možnosti střední třídy.

Nízké sazby, převis poptávky nad nabídkou a výsledný růst cen nemovitostí také iniciovaly zásah České národní banky, která zavedla regulaci výše úvěru pomocí parametrů LTV, DTI a DSTI. Parametry DTI a DSTI jsou aktuálně deaktivovány, ale parametr LTV zůstává a pro část klientů znamená nutnost alespoň 10 % vlastních zdrojů, a pro část klientů dokonce znamená nutnost 20 % vlastních zdrojů. To se většinou bavíme o větších stovkách tisíc, mnohdy i částky výrazně přes milion. To samo o sobě je pro hodně klientů velkou bariérou.

Co je aktuálně největší problém nemovitostního trhu, potažmo toho hypotečního? 

Jan Brejl: Hypoteční trh prakticky ztratil konkurenci. Trhu dnes významně dominují tři velké banky, které nemají žádného významného tržního vyzyvatele, který by stimuloval nabídkovou stranu a konkurenčně tlačil na výši úrokových sazeb a produktových inovací.

V čem si zejména pochvalujte vzájemnou spolupráci a co díky ní získají samotní poradci a klienti?

David Eim: Budu upřímný a otevřený. Zatím nemám praktickou zkušenost s makléři. To na nás společně ještě čeká. Ale už mám mnoho osobních zkušeností s vašimi kolegy na centrále Partners – vyjmenoval bych je, ale už je jich docela dost a nerad bych někoho opomněl. Ale aniž bych jmenoval, využiji váš interní časopis k tomu, abych vaše kolegy na centrále pozdravil a vzkázal jim, že spolupráce je za mě osobně výborná. Nastavili jsme si skvělou komunikaci, vycházíme si vstříc, řešíme problémy. Ta spolupráce je perfektní. Já za to děkuji a přeji nám všem, ať se nám v tomto novém partnerství daří.

Jan Brejl: Gepardy znám již dlouhé roky. Během mého působení v bance jsem si spolupráce s nimi vždy vážil. Hypoteční makléři jsou opravdoví profesionálové a poskytují top službu ve svém oboru. Stejně jako u nás je také u nich klient na prvním místě a svůj byznys budují dlouhodobě a zodpovědně. Naše spojení poradcům přináší nejen rozšíření produktové nabídky, ale využití společného know-how v oblasti úvěrů, kdy se spojily obrovské kapacity oboru - naše Marcela Mazáková a David Eim. Jsme teprve na začátku, a tak nás čeká ještě spousta projektů, které přinesou poradcům ty nejlepší nástroje a podporu, které využijí pro maximální spokojenost klientů. Společně budujeme českou hypoteční jedničku!

Celý rozhovor s Davidem Eimem a Janem Brejlem najdete v letním čísle magazínu Jsme Partners, který vyjde na konči června.

0

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: