Mediální tvář a Hypotékař roku 2022

Zuzana Fendrychová | 17. 8. 2023 | Vstoupit do diskuze

Není zrovna obvyklé, že by jediný člověk ovládl hned několik Speciálních kategorií. Na výroční konferenci ve Zlíně byl Vladimír Weiss vyhlášen Hypotékařem i Mediální tváří minulého roku. Proto rozhovor s ním je trochu delší, ale stojí za to.

Mediální tvář a Hypotékař roku 2022

Komunikace s novináři je někdy náročná disciplína. Ale o vás je známo, že co napíšete, to se líbí. Sledujete více média a aktuální finanční témata?

Mohu potvrdit, že komunikace s novináři je někdy náročná. Mnohdy je potřeba něco vyřešit ze dne na den, to znamená všeho nechat a řešit odpovědi na otázky. Většinou se rozhovorům musí člověk hodně přizpůsobit, věnovat tomu pozornost, energii a čas. Možná to není poznat, ale často bývám nervózní, takže se vždy snažím daná témata nastudovat, dostudovat, abych si byl jistý v tom, co říkám, a nebyl překvapen navazujícími otázkami. Z toho vyplývá, že i samotná příprava je pro mě poměrně časově náročná.

Dalo by se říci, že osobními financemi v podstatě žiji (nedá se to moc oddělit). Toto téma mě zajímá, snažím se sledovat spousty zdrojů a podcastů. Hlavně tedy ze světa investic, hypotečního financování a celkově všeho, co se týká osobních financí. Nejen, že tématem osobních financí žiji, zároveň mě to baví a naplňuje. O těchto tématech se bavíme také s kolegy, a to nejen osobně, ale také v různých skupinách, kde vše konzultujeme, probíráme detaily, vyměňujeme názory apod.

Jaké noviny, magazíny, pořady, podcasty byste doporučil kolegům jako zdroj informací a inspirace? 

Určitě podcasty od KFP, od naší společnosti Partners, dále pak Ve Vatě, Forbes, Amundy, Conseq. Jednoduše řečeno se orientuji na hlavní hráče na trhu. Rád bych ovšem vypíchl můj nejoblíbenější, Teorie peněz od Matuše Kuchálika. Jsem jeho velký fanda a těším se, až mě někdy k sobě pozve. 😊

Podcasty jsou pro mě ideální, protože si jednoduše pustím nějaký do uší a mohu u toho dělat různé rutinní věci.  Dále odebírám Forbes a spousty různých newsletterů ze světa financí. Pravidelně samouzřejmě čtu náš obchodní speciál a Partners News 😊

A teď k hypotékám: na svém kontě za loňský rok máte 62 hypoték. Přitom situace zejména v hypotečním sektoru byla (a stále je) velmi nelehká. Kudy tedy vede cesta? 

Je nutné říci, že o rok dříve (2021) jsme měli na kontě přes 100 kusů hypoték, nyní o 40 % méně. Velká část byla nasbírána v první polovině roku 2022, což byl takový „dojezd“ z roku 2021. Je to dáno také tím, že máme navázaných několik realitních spoluprací, a to jak s realitními makléři, tak s menšími developery. Ale hlavně máme spousty klientů, kteří nás rádi dále spontánně doporučují. 

Určitě to není jen o mně, ale je to zásluha celého mého týmu, který vlastně plní naše interní motto: „Málokdo se o Vás postará tak, jako my“ a tím přispívá ke spokojenosti klientů, kteří nás pak dále doporučují. Takže velké díky patří celému týmu.

V současné době je hypoték výrazně méně (v průměru cca 2 měsíčně), na druhou stranu máme o to více času dohánět resty, které jsme v uplynulých letech nestíhali – doděláváme ochrany příjmu, finanční plány, pracujeme na proservisovanosti apod.

Myslíte, že se situace začíná pozvolna narovnávat a lidé už nemají z hypotečních úvěrů takovou obavu? A vrátí se ještě někdy doba úrokových sazeb u hypoték kolem 2 %, nebo je to již jen čirá utopie?  

Nevnímám, že by lidé měli historicky obavu z hypotečních úvěrů. Vždy je to o úhlu pohledu. Pokud nemám na nájem, tak mě majitel vyhodí na ulici, pokud nemám na splácení hypotéky, stále je možnost například nemovitost prodat a často nějaké prostředky zbudou. Tohle je v podstatě role finančního poradce – neřešit jen hypotéku, ale zaměřit se také na finanční plánování a tvorbu rezerv, jak být připraven na neočekávané události, kam sáhnout a jak dále.

V dohledné době se úrokové sazby zpět ke 2 % pravděpodobně nevrátí. Podle analytické obce a prohlášení ČNB to vypadá, že základní sazby se ve střednědobém výhledu usadí okolo 3 %, to znamená, že hypoteční sazby budou okolo 3 – 4 %. Jestli se někdy podíváme ke 2 %, uvidíme. Období velice nízkých úrokových sazeb, které tady bylo v posledních letech, bylo skutečně anomálií. Dokonce na sociálních sítích koloval graf, že to byly nejnižší sazby za posledních 5 tisíc let. 😃

Dokázal byste označit nějaký jiný produkt, který by mohl suplovat případně hypoteční úvěr zejména pro mladé rodiny?

Vzhledem k tomu, že nemovitosti jsou stále drahé vůči průměrným příjmům, musí si každý, kdo chce bydlet ve vlastním, pomoci nějakým úvěrem. Ať už hypotéky, tak i úvěry od stavebních spořitelen jsou relativně drahé. Všude jsme svědky sazeb okolo 5 – 6 % u zajištěných úvěrů. 

Vlastnímu bydlení nyní může pomoci částečně rozvolnění úvěrových standardů pro poskytování úvěrů („ukončení“ parametru DSTI) a zejména snižování úrokových sazeb v následujících (možná měsících) letech.

Děkujeme za rozhovor a přejeme Vladimírovi, aby mu brzy přišla pozvánka do Teorie peněz.

 

 

 

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: