AI pomůže zvýšit efektivitu i kvalitu práce poradců

5. 6. 2023 | Vstoupit do diskuze

Časopis Profi Poradenství & Finance udělal anketu mezi poradenskými společnostmi. Vyšlo z ní, že zájem o hypotéky se oživuje, ale o dramatický nárůst opravdu nejde. Stabilně roste pojištění, protože podpojištění je stále velmi aktuální. Daří se investicím jako ochraně peněz před inflací. Redakce se zaměřila také na tolik diskutované téma umělé inteligence. Přečtěte si, jak na dotazy magazínu odpověděl obchodní ředitel Partners Jan Brejl.

AI pomůže zvýšit efektivitu i kvalitu práce poradců

1. Jak se letos vede vaší společnosti? První kvartál je za námi, jaký byl – a jak se daří ve průběhu toho druhého? Vyvíjí se výsledky podle vašich očekávání?

S vývojem prvního letošního kvartálu jsme nadmíru spokojeni. V segmentech životního a neživotního pojištění jsme zaznamenali meziroční 30% nárůst. U investic pak růst přesáhl 20 %. Pozitivně hodnotíme vývoj produkce hypotečních úvěrů, který je sice výrazně slabší než loňský první kvartál, ale produkce v tomto segmentu je mírně nad naše očekávání.
Daří se nám také rozšiřovat řady našich poradců. Za první kvartál jsme přivítali téměř 200 nových kolegů a otevřeli 11 nových poboček naší franšízové sítě Partners Market.  

2. A co vaši klienti? Na co se letos zaměřují a co od poradců žádají – a jak reagují na aktuální situaci a třeba i na balíček české vlády?

 

Pozitivní je, že klienti výrazně vnímají kvalitu nastavení pojistných smluv, což se projevuje vyšším průměrem pojistných částek, a tedy i průměrným pojistným. Zaznamenali jsme také nárůst poptávky po hypotečních úvěrech, a to díky stabilizaci a někdy i poklesu cen nemovitostí. Bohužel je díky vysokým sazbám a limitům ze strany ČNB dostupnost hypotečních úvěrů pro klienty snížená. U investic vidíme příklon k portfoliím více zaměřeným na dluhopisy. Nad očekáváním jsou obchodní výsledky našeho fondu Partners Rezerva, který těží z vysokých úrokových sazeb stanovených ČNB. Na reakce vládního balíčku je ještě brzy. Je však nepochybné, že navrhované změny se výrazně dotknou segmentu stavebního spoření, kde již nyní pozorujeme pokles zájmu o nové smlouvy, a je možné očekávat i předčasné ukončení těch stávajících. Pokud dojde ke změnám příspěvků u doplňkového penzijního připojištění, tak očekáváme vlnu zájmu o úpravu výše příspěvků.

3. V poslední době se hodně mluví o umělé inteligenci? Jaké budou podle vás její dopady na poradenský trh? Může AI nahradit poradce, nebo jim v něčem pomoci?

Vývoj umělé inteligence sledujeme a mohu říci, že je zajímavé, jak dokáže „poradit“ v obecných oblastech. Tedy například jaký násobek příjmu by měl odpovídat stanovení pojistné částky u invalidity. Jsme však ještě daleko od individualizovaných rad. Umělá inteligence velmi rychle najde své využití v podobě vyhledávání standardních informací a opakovaných dotazů jak ze strany poradců, tak i klientů.

Zdroj: Profi Poradenství & Finance z 29. 5. 2023

0

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: