Finanční kriminalita

13. 3. 2023 | Vstoupit do diskuze

Podvodů na internetu přibývá. Pachatelé využívají toho, že lidé tráví více času v online prostoru, k čemuž přispěl i covid. Nahrává jim i fakt, že řada domácností se kvůli současné vysoké inflaci ocitla ve finanční tísni. Jedním z nástrojů útočníků jsou podvodné obchodovací platformy. Ty se snaží důvěřivce nalákat na zhodnocování jejich peněz a slibují výnosnost ve stovkách procent.

Finanční kriminalita

Čerstvým příkladem takzvaného investičního podvodu je stránka partners-market.com. Falešná platforma v posledních měsících zneužívá jména finančněporadenské společnosti Partners Financial Services. A to konkrétně jejích 150 franšízových poboček nazvaných Partners Market. Kromě jména zneužívá i adresu sídla a IČO společnosti.


„Již na konci února jsme v této věci podávali trestní oznámení pro podezření na trestný čin podvodu a padělání veřejné listiny. O jednání této společnosti jsme také informovali Českou národní banku,“ říká Simona Machulová, ředitelka právního oddělení Partners.  Firmu zatím kontaktovali tři klienti s tím, zda se jedná o jejich projekt, protože by jej rádi využili. Jeden z nich kvůli podvodné platformě přišel o půl milionu korun.


Stránka je ve srovnání s jinými falešnými weby lákajícími na investice daleko propracovanější. Na první pohled má lepší grafickou úpravu, nejsou zde očividné gramatické chyby, lze si zde stáhnout věrohodně vypadající dokumenty a platforma má i vlastní investiční aplikaci.

Mluvčí Partners Financial Services  říká, že okradených bude víc, jen o nich firma neví. V loňském roce orgány činné v trestním řízení evidovaly zhruba trojnásobný nárůst případů v oblasti kybernetického zločinu. Zatímco v roce 2021 šlo o něco přes osm tisíc případů, loni už jich bylo přes 21 tisíc. „Nejde jen o investiční kyberpodvody, ale i o bankovní phishing, smishing, vishing či bazarové podvody,“ říká Václav Písecký, vedoucí pražského oddělení kybernetické kriminality Policie ČR.

To všechno jsou případy, kdy se podvodníci buď e-mailem (phishing), prostřednictvím SMS zpráv (smishing), či podvodným voláním (vishing) snaží vylákat z lidí údaje k jejich digitálnímu bankovnictví či platebním kartám. Česká bankovní asociace upozorňuje, že jen za loňský rok, přišlo kvůli těmto útokům zhruba 18 tisíc lidí až o dvě miliardy korun. V roce 2021 to byla asi jedna miliarda.

Partners, ČEZ i Škoda

Technika investičních podvodů je trochu jiná. Pachatelé nejčastěji zneužívají důvěryhodnosti jmen známých českých společností, jako je ČEZ, Škoda Auto, PPF či právě Partners. Prostřednictvím inzerátů lákají klienty na podvodné stránky, kde lze „výhodně“ investovat do akcií těchto firem. Aby reklama vypadala důvěryhodněji, je k ní často připojena fotografie známých veřejných činitelů, jako je prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, generální ředitel ČEZ Daniel Beneš či ekonomka Danuše Nerudová.


Firmy se snaží proti těmto praktikám bojovat tak, že inzeráty na sociálních sítích nahlašují, a provozovatelé těchto platforem je pak stahují. „Činíme rovněž kroky v trestněprávní rovině, na policii jsme podali několik trestních oznámení,“ říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
Výše zmíněná podvodná stránka partners-market.com odkazuje na neexistující investiční společnost Partners Market, s. r. o. (není zanesena v obchodním rejstříku). Webová stránka láká na výhodné investice mimo jiné do burzovně obchodovaných fondů (ETF), měnových kurzů, kryptoměn či energetických zdrojů. Dříve zločinci nabízeli primárně investice do akcií ČEZ, zneužívali při tom IČO a adresu sídla energetické firmy. Klientům byla dokonce odesílána e-mailem fiktivní smlouva mezi ČEZ a společností Partner Market. 


Na první pohled podvodné stránky partners-market.com nepůsobí amatérským dojmem. Poněkud zarážející je místy kostrbatý slovosled. Ten je patrný například ve shrnutí historie firmy. Člověk orientující se alespoň elementárně ve světě financí navíc pozná, že text obsahově nedává moc smysl. Je z něj ale patrné, že podvodníci se snažili navodit dojem důvěryhodnosti nadužíváním „odborných termínů“ a názvů známých investičních společností jako Goldman Sachs nebo Berkshire Hathaway.

Naopak takřka až profesionálně se jeví PDF soubory nahrané v sekci dokumentace. Přímo ke stažení jsou zde klientská smlouva, informace o zpracování osobních údajů, pravidla obchodování, memorandum o udržitelnosti odkazující na principy ESG podnikání anebo licenční oprávnění od ČNB.

Všechny texty mají hlavičky, které zneužívají loga, sídla i jména skutečných zaměstnanců reálných institucí. A proto mohou působit věrohodně. Jsou psané na první pohled uvěřitelným právním jazykem, jeví se jako elektronicky podepsané a odkazují na přesné právní předpisy a paragrafy.
Na podvodné aktivity Partners Market před časem upozornila na svých webových stránkách ČNB. „Subjekt vystupující pod názvem Partners Market, který nabízí obchodování s měnovými páry (forex), akciemi a kryptoměnami, nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb, ani nedisponuje žádným jiným povolením k činnosti na finančním trhu v ČR. Případná investice není ze zákona pojištěna ani jinak chráněna,“ uvádí centrální banka.

Jak to celé funguje

Principem podvodu je založení obchodního účtu. Ten si lze zaregistrovat přímo na webové stránce partners-market.com vyplněním kontaktních údajů, jako je jméno, e-mail či telefonní číslo. Do e-mailu pak klientovi přijde webový odkaz vedoucí na přihlášení do služby Partners Market. Následně je potřeba souhlasit s podmínkami užívání. Po přihlášení a zadání telefonního čísla je klientovi zpřístupněna webová platforma pro obchodování s aktivy (odkaz zde). Ta samotná vypadá poměrně profesionálně. A člověk, který nemá s investováním žádné zkušenosti, může snadno uvěřit, že se nejedná o podvod.


„Funkčnost prvků jsem neověřoval. Ovšem do čtyř minut od přihlášení jsem byl kontaktován telefonicky z čísla 374 809 969. Pán hovořil dobře česky, podle přízvuku nicméně Čech nebyl. Sdělil mi, že mám možnost investovat nejméně 4,5 tisíce korun a budu dostávat výnos 25 procent každý měsíc, tedy 300 procent ročně. Vyvíjel velice intenzivní nátlak, abych ihned zaslal peníze přes internetové bankovnictví,“ říká právník společnosti Partners Financial Services Antonín Thurnwald, jenž své zkušenosti popsal v trestním oznámení adresovaném Policii ČR, které má HN k dispozici.

Thurnwald následně podvodníkovi sdělil, že je důchodce a nemá internetové bankovnictví ani auto. „Řekl jsem, že peníze na poštu mohu dovézt nejdříve příští týden, až mě soused vezme do města. Pán mi postupně navrhl všechny druhy hromadné dopravy a varoval mě, že akcií ČEZ mají jen málo a zbývá jich už jen 50 tisíc, takže do příštího týdne nemusí vydržet. Pak se zeptal, kdo by to mohl zaplatit za mě. Navrhl jsem mu, aby, když je tak vstřícný, to zaplatil on, že mu to příští týden dám. To už na něj bylo moc, a tak zavěsil,“ popisuje Thurnwald.

Odborníci radí, že konkrétně v případě investičních podvodů je primárním varovným signálem to, že stránka či platforma slibuje nesmyslně vysoký výnos. Často jde o desítky, ale i stovky procent ročně. Pozor by si lidé měli dát na gramatické chyby na stránkách, ale také na podivnou skladbu vět či podezřelé informace týkající se fungování anebo vzniku společnosti.

Nestandardní je také to, jak rychle se podvodníci klientům ozývají poté, co se zaregistrují. „Během telefonátu se nedozvíte žádné konkrétní informace. Primárně chtějí poslat peníze, neřeknou, kolik akcií dostanete nebo kde peníze uloží. Sice volají z českého čísla, ale je podezřelé, že mluvíte s člověkem, který má přízvuk,“ říká Thurnwald.

Zatímco v roce 2021 policie evidovala něco přes osm tisíc případů v oblasti kybernetického zločinu, loni už jich bylo přes 21 tisíc.

Zdroj: Hospodářské noviny, 13. 3. 2023 

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: