Petr Borkovec: Dojde k přesunům mezi pooly a k úbytku poradců

12. 9. 2022 | Vstoupit do diskuze

Pololetní výsledky Partners finanční skupiny, nadcházející plány i aktuální situace na trhu optikou Petra Borkovce.

Petr Borkovec: Dojde k přesunům mezi pooly a k úbytku poradců

Jak se Partners dařilo v prvním pololetí a jaký je váš výhled do konce roku? Čekáte další konsolidaci trhu?

První polovina roku dopadla mírně nad naším očekáváním. I přes výpadek příjmů na straně provizí z hypotečních úvěrů, jejichž objemy klesly více, než jsme očekávali, se nám daří nahradit tyto příjmy růstem v segmentech životního i neživotního pojištění, investic, doplňkového penzijního spoření a především rychlým růstem kmenových a pečovatelských provizí. Provizní obrat za první polovinu letošního roku těsně překonává úrovně loňských rekordních čísel – necelých 1,2 mld. Kč provizního obratu PFS. Růst skupiny přináší nově otevřené Slovensko s provizním obratem 1,5 milionu Eur, a především zbytek skupiny, která dále rychle roste. Celkový obrat Partners finanční skupiny za první pololetí roku tak přesáhl 1,7 mld. Kč, což znamená meziroční růst 25 %. Od začátku roku jsme přivítali přes 400 nových spolupracovníků a řady Partnerů společnosti se rozrostly o novou Partnerku Kristinu Žůrkovou.

V druhé polovině roku budeme pozorovat dopady vysoké inflace na chování domácností, což bude mít za důsledek zdrženlivější chování i k využívání finančních produktů. Díky našemu zaměření na dlouhodobou péči o klienty a rozložení provizních příjmů v čase, které dnes tvoří více jak 30 % provizního obratu máme zajištěno stabilní cashflow pro naše spolupracovníky i prostředky na další rozvoj a projekty.

Nad očekávání dobře se drží pobočkové sítě. Za první pololetí letošního roku oproti stejnému období roku 2021 vzrostl jejich obrat o 15 %. Stejně tak mne těší zájem o nové franšízy. Od začátku roku svou činnost zahájilo 20 nových franšízantů a dalších 15 je v procesu před zahájením činnosti. Očekávám, že ke konci roku budeme mít přes 150 franšízantů.

O konsolidaci trhu mluví hlavně pooly a doufají, že jim stávající situace na trhu přihraje nové lidi. Osobně si myslím, že spíše dojde k přesunům mezi pooly a nepochybně k úbytku poradců, kteří se zaměřovali primárně na hypoteční úvěry a nedokázali změnit své zaměření na jiné produktové oblasti. Tito pravděpodobně z trhu úplně zmizí.

Který segment je letos tahounem trhu a kde vidíte největší růstový potenciál ve druhé polovině roku? Inflace roste do závratných výšin, jak se vám daří ochránit majetek vašich klientů?

Již na začátku roku jsme si řekli, že zásadní je držet se zaměření na komplexní obsloužení klienta. Strategickými segmenty jsou životní pojištění a investice. Zaměřujeme se nejen na nové smlouvy, ale především na revizi stávajících smluv, jejichž nastavení již neodpovídá dnešní situaci klienta. Investice jsou vzhledem k vysoké míře inflace a objemu prostředků klientů na běžných účtech (více jak 3 biliony korun) segment, který si zaslouží vysokou pozornost. Dochází ke změně přístupu k portfoliím. Vyšší váhu dnes získávají dluhopisová řešení. Například náš fond Partners Bond Opportunity vykazuje ve srovnání s jinými srovnatelnými fondy fantastické výsledky. Dlouhodobě a bez vstupních poplatků. Rolí poradce je dnes klientovi vysvětlit, že cílem investování je maximální ochrana znehodnocení jeho úspor vůči inflaci a ne výkon nad inflaci. Ochrana majetku není jen o investicích, ale i správném nastavení pojištění nemovitosti, kde se stále setkáváme se značným množstvím klientů, kteří nejsou pojištění, nebo jsou podpojištění. V tomto segmentu rosteme meziročně o více jak 50 % ve srovnání s loňským rokem.

Co připravujete na podzimní měsíce? Jak vypadají vaše dlouhodobější plány, chcete se zaměřit třeba na expanzi, akvizice, nebo spíše organický růst?

Velkou novinkou, se kterou přijdeme, je naše Partners aplikace. Jedná se vlastně o mobilní bankovnictví Partners banky, ale ještě bez banky. Interně nazvané neBanka. Klient zde najde veškeré informace o svých finančních produktech. Aplikace nenabídne jen pasivní náhled, ale klient bude mít možnost si vybrané produkty i sám sjednat, komunikovat se svým poradce či využít Face ID či Touch ID k elektronickému podpisu smluv. V příštím roce se součástí aplikace stane i bankovnictví vznikající k naší mobile-first Partners Bance. Pokračujeme ve vylepšování nástrojů, které poradcům usnadňují každodenní práci. V interním systému jsme spustili luxusní tiketovací kooperativní nástroj ve stylu Trella a servisní nástroj Alik pro automatizaci servisu. Dále rozšiřujeme náš unikátní nástroj pro investiční poradenství, reporting a online sjednání smluv Warren. Na investice se budeme dále soustředit díky několika skvělým akvizicím zkušených lidí z Patrie. Modernizací projde i náš Sjednavač pojištění vozidel, který nabídne vyšší komfort pro poradce při srovnání nabídek a sjednání smluv.

V září oslavíme rok od oficiálního zahájení naší činnosti na Slovensku pod značkou Simplea Financial Services, kam jsme vstoupili i s naší fintech pojišťovnou Simplea a Partners investiční společností. Po roce fungování máme více jak 160 spolupracovníků a na konci září otevřeme desátou pobočku Simplea Point. Aktuálně se díváme na příležitosti a možnosti vstupu do Rumunska, Polska, Německa a Španělska.

7

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: