Lucie Simpartlová: Prožíváme rekordní rok firmy

11. 11. 2021 | Vstoupit do diskuze

Penzijní společnosti Rentea se v prvních měsících velmi dařilo. To platí i pro již zavedené fondy Partners IS, které zaznamenaly rekordní příliv majetku.

Lucie Simpartlová: Prožíváme rekordní rok firmy

Společnost Partners nedávno založila penzijní společnost Rentea. Jak jste zatím spokojeni se zájmem klientů? Můžete připomenout, čím se vaše penzijní fondy liší od konkurence?
Rentea se měla úžasný start a počet nových klientů neustále roste. Po necelých 4 měsících fungování jich máme přes 15 tisíc a objem majetku, který v našich 3 účastnických fondech obhospodařujeme, přesáhl 250 milionů korun. Největší zájem je o akciový fond, což samozřejmě dává z hlediska dlouhodobosti produktu největší smysl. Dosavadní výsledky překonávají i nejoptimističtější varianty byznys plánu.

Penzijní fondy jsou velmi regulované a možností, jak se odlišit, se příliš nenabízí. My se o to přesto snažíme – ke správě majetku ve fondech přistupujeme hodně aktivně i v takto pravidly svázaném prostředí. Spolupracujeme se společností BlackRock a využíváme jejich ETF a znalosti složení jejich modelových portfolií při správě našich fondů, která je nicméně plně v našich rukou. A v neposlední řadě se snažíme edukovat a motivovat klienty, aby se o toto téma zajímali a aby pochopili, že transformované fondy jim zajímavý výnos nezajistí.

Navíc jako jediná penzijní společnost na trhu svým klientům nabízíme, že se s nimi podělíme o svoji odměnu za správu majetku v účastnických fondech. Tento klientský bonus činí minimálně 1 % z průměrné hodnoty aktiv za 5 let trvání smlouvy. Pokud bude zhodnocení našich fondů vyšší, než je předpokládaný průměrný výnos, rozdělíme se s klienty napůl o výkonnostní odměnu inkasovanou za nadvýnos dosažený nad předpokládané zhodnocení.

Mimo penzijní společnost by další novinkou z dílny Partners, resp. Partners IS měl být i chystaný fond kvalifikovaných investorů. Můžete jej více přiblížit?
Fond Partners Alternative Strategies bude spadat typově do kategorie fondu fondů. Fond se již podle názvu bude zaměřovat na alternativní investice. Jeho cílem bude vyhledávat taková aktiva, která mají co nejnižší korelaci s vývojem finančního trhu. Fond tak může oslovit například investory, kteří mají své investiční portfolio postavené na tradičních třídách aktiv (dluhopisech a akciích), a hledají investiční nástroj, který jim poskytne efektivní diverzifikaci.

Již nyní můžeme prozradit, že fond bude mimo jiné investovat do kvalitní zemědělské půdy a průmyslových nemovitostí, které nabízejí zajímavý výnosový potenciál. Expozici bude mít i v segmentu mladých firem, což je pro bonitní investory rovněž atraktivní. Fondy kvalifikovaných investorů mají zpravidla nevýhodu v tom, že poskytují expozici na jedinou, a často okrajovou část trhu. Partners Alternative Strategies oproti tomu nabídne různé typy investic s akcentem na celkovou nákladovost.

V těchto dnech probíhá rozšíření vašich služeb na Slovensko, pod novým brandem Simplea. Můžete celý plán více popsat?
Obchodně počítáme primárně s franšízovým konceptem poradenských poboček Simplea Point. Spolu s finančním poradenstvím přináší skupina Partners na slovenský trh také některé vlastní finanční produkty svých dceřiných společností. Simplea Pojišťovna bude stejně jako v ČR nabízet jednoduché a transparentní životní pojištění bez složitých pojistných podmínek. Partners investiční společnost přinese na Slovensko na úvod dluhopisový fond a akciový ETF fond s ESG strategií, oba s denominací v EUR. Trigea nabídne eurovou variantu svého úspěšného retailového nemovitostního fondu. Všechny finanční produkty budou pro klienty integrovány do jednoho komplexního systému. 

Součástí expanze na Slovenskou jsou také nové eurové fondy, které by však měly být dostupné i v ČR.

O jaké fondy by mělo jít?
I v České republice se na nás často obracejí klienti s poptávkou investovat v EUR. Vidíme tedy synergii se vstupem na Slovensko v tom, že budeme moci nabídnout těmto klientům možnost investovat v ČR bez nutnosti konverze disponibilních prostředků do CZK. Pro konzervativnější klienty máme připravený dluhopisový fond Simplea Euro Bond Opportunity, který bude investovat do diverzifikovaného portfolia státních a korporátních dluhopisů denominovaných v EUR. Tento nový fond nabídneme pouze v eurové variantě, pro korunové investory máme k dispozici již zavedený a dlouhodobě úspěšný fond Partners Bond Opportunity.

Druhým nově založeným fondem je Simplea Global Equity ESG, který se zaměří primárně na akciové ETF splňující ESG standardy, bez omezení na konkrétní region. Tento globální fond s ohledem na specifickou strategii nabídneme v ČR investorům jak v eurové, tak i korunové variantě.

Kombinací těchto dvou eurových fondů bude možné vytvořit základ portfolia pro slovenské klienty s různými rizikovými profily. I na Slovensku chceme umožnit investice bez vstupních poplatků, ale koncept bude trochu jiný než v České republice. 

Partners, resp. Partners IS aktuálně nabízí několik smíšených fondů, dluhopisový fond i fondy akciové. V nabídce je i nemovitostní fond a nově tedy také FKI. Považujete tímto nabídku fondů za „uzavřenou“, nebo do budoucna počítat s dalším rozšířením? Co třeba téma ESG?
Při vytváření nových produktů je pro nás rozhodující poptávka poradenské části naší finanční skupiny, takže určitě není možné říct, že naše aktuální portfolio je finální jednou provždy. Nabídka Partners IS se do konce tohoto roku rozšíří poměrně pestře – ze 6 fondů na 9. Zrovna aktuálně rezonující téma ESG jsme vyhodnotili jako tak zajímavé a dlouhodobé, že jsme vytvořili fond s touto strategií. Obecně nicméně není naším záměrem vytvářet hodně specifické fondy s úzkým investičním zaměřením. Naše fondy tvoří primárně jádro klientova investičního portfolia, nikoliv satelitní pozice. Nadvažování či podvažovaní určitých typů aktiv, regionů či sektorů provádí portfolio manažeři v rámci řízení fondů.

Jak jste spokojeni s dosavadní výkonností vámi spravovaných fondů, naplnila se očekávání?
Tento rok je zatím nejúspěšnějším v historii naší firmy ve smyslu nárůstu objemu majetku pod správou. Všechny spravované fondy zároveň vykazují zajímavé zhodnocení. Hodnocení celého roku bychom ovšem měli ponechat na jeho opravdový závěr – i poslední kvartál umí překvapit, a to ve smyslu pozitivním i negativním.

Jak se díváte na současnou situaci na finančních trzích, neobáváte se např. vysokých valuací, složité situace na dluhopisových trzích atd? Reagujete na současnou situaci např. úpravou portfolií?
Všechny naše fondy mají široké investiční limity, které nám umožňují aktivně reagovat za každé situace, navíc nejsou zaměřeny na jednotlivé regiony či sektory. Obecně jsme nyní spíše defenzivněji nastaveni, což nám umožňuje efektivní práci s volatilitou na trzích. Hodně bude záležet na tom, zda aktuálně rostoucí inflace bude jevem dlouhodobějším, než bylo obecně trhem původně očekáváno a jaký bude apetit centrálních bank zvyšovat úrokové sazby a poskytovat další stimuly. V každém případě očekáváme i nadále zvýšenou volatilitu spojenou i s větším objemem obchodů.

Zdroj: Fond

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: