Stát lidem důstojnou penzi nedá. Ale musí jim to nahlas říct, míní šéf Partners

18. 8. 2021 | Vstoupit do diskuze

„Revize hospodaření a efektivity fungování státu by měl být první a hlavní pilíř, na kterém bych stavěl lepší a méně zadlužené Česko,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz šéf skupiny Partners Petr Borkovec. Vysvětluje v něm i svoji představu důchodové reformy a říká, co by měly udělat české domácnosti se svými penězi hned teď.

Stát lidem důstojnou penzi nedá. Ale musí jim to nahlas říct, míní šéf Partners

Zdražuje se v mnoha oblastech. Mají se podle vás domácnosti obávat vysoké inflace?
Růst inflace už tu je. Na trhu práce přitom stále vidíme sílící poptávku po pracovnících. To pravděpodobně požene nahoru také reálné mzdy, a tedy i inflaci. Tlak na zvyšování cen má a jistě ještě mít bude restart ekonomiky po covidu. Přes všechno bych se inflace neobával. Inflace 2,9 procenta z letošního května byla vlastně stejná hodnota, jako byla dva květnové měsíce v posledních letech. Ceny teď v červenci meziročně stouply o 3,4 procenta, což čekal málokdo. Nebo spíš nikdo. Ale i loni jsme byli výrazně přes tři procenta.

Jak vysoko se podle vás vyšplhá inflace v letošním roce a příští rok?
Můj osobní odhad je, že inflace během budoucích dvanácti měsíců poroste nad tři procenta a pak se pod tlakem opatření centrální banky a návratem k normálu vrátí zase pod tři procenta. Ale ne moc. Rozhodně nebude na dvou procentech. Dlouhodobě inflaci vidím kolem hranice tří procent.Ale důležitější možná je, abychom dosáhli stabilní úrovně a nebyla zde příliš velká volatilita.

Jakou roli v aktuálním vývoji cen podle vás sehrává uvolněná fiskální politika současné vlády? A nejenom té naší…
Ano, mnoho lidí argumentuje tím, že inflace roste a poroste kvůli uvolněné fiskální, především monetární politice a nekonečnému tisknutí peněz. Můj názor ale je, že tyto věci se mnohem více projevují v inflaci aktiv. Typicky jsou to nemovitosti a akcie.

Když bych se vás zeptal docela jednoduše: Co je příčinou růstu cen?
Myslím, že je to nedostatek. Tím myslím nedostatek na straně vstupů výrobců a poskytovatelů služeb. Má různé důvody. Je to i kvůli covidu, který způsobil přerušení standardních logistických tras či přerušení výroby. To všechno se snad do roka opět nastartuje a vrátí do normálu.

Co radíte domácnostem, aby teď udělaly se svými úsporami. Mají je tvořit? Investovat? Co radíte?
To, co zmiňujete, už mnoho domácností dělá. Vidíme to v Partners. Domácnosti tvoří kapitál, bohatství a rezervy. Investují. Míra úspor je na dvojnásobku standardní míry úspor. Řekl bych, že více už by i škodilo.

Dobře, ale jaká je vaše praktická rada?
Lidé by asi měli ještě trošku peníze přesunout z bankovních účtů do investičních portfolií. Měli by být opatrní v pasivním indexovém investování a vyhnout se kryptoměnám. Měli by fungovat s důvěryhodným investičním poradcem se zkušenostmi a silným doporučením.

Kde podle vás z hlediska financí tlačí bota české domácnosti?
Jsou to dva extrémy. První extrém je obrovské množství peněz na účtech v bankách. A třeba v transformovaných fondech penzijních společností. To je velmi konzervativní přístup. Druhý extrém je ochota lidí vrhat se do nástrojů, které jim slibují vysoké výnosy či garantované výnosy nad pět procent při nízkých rizicích. Aniž by si lidé přiznali, že taková kombinace neexistuje a nefunguje už z principu.

Vidíme to na nákupech zlata, na počtech lidí ochotných dát peníze do bitcoinu a dalších nesmyslných kryptoměn a na objemu vydávaných extrémně nekvalitních dluhopisů firem bez příjmů, bez hodnoty, bez ručení. Stále prostě chybí finanční gramotnost.

Když se podíváte na hospodaření státu a to, co aktuálně navrhuje v oblasti důchodové reformy, jste optimista?
V tomto jsem velký pesimista. A to už velmi dlouhou dobu. Poslední kolíček do rakve mého optimismu v této oblasti byl neúspěšný pokus o vytvoření druhého pilíře, který byl nastaven a vymyšlen naprosto skvěle a přivedl by do systému více peněz. (Pozn. red.: Druhý pilíř byl zaveden, ale následně zrušen.) Nyní jsou úpravy spíše kosmetické a rozdělení na nultý a první pilíř neřeší vůbec nic. (Pozn. red.: návrh MPSV na jednu základní penzi, takzvaný nultý pilíř, první pilíř pak jako zásluhový.)

Jak byste tedy důchodovou reformu řešil vy?
Stát nemá šanci a ani by neměl mít vyšší ambici než zajišťovat v oblasti penzí lidem základní životní minimum. Vše nad to by mělo být na odpovědnosti lidí. Ale pozor! Stát musí lidem pomoci v tom smyslu, že jim k tomu vytvoří férové prostředí a odpovědnost za jejich penzi jim velmi nahlas svěří.

To znamená, že stát lidem zřetelně řekne, že při svém hospodaření nikomu důstojnou penzi nedá, protože na ni nebude mít. Že se na penzi musejí sami připravit. A musí jim k tomu vytvořit podmínky. To je druhý pilíř důchodového systému. Zároveň jim musí vytvořit motivační prostředí pro long term care produkty. Tedy produkty či pojištění dlouhodobé zdravotní péče.

Loni v době pandemie COVIDU-19 jste vládě doporučoval hloubkovou revizi hospodaření státu. Doporučil byste ji i teď? A proč?
Ta by se měla dělat každý rok. Ideálně v souvislosti s rozpočtem. To, co zde však tato vláda předvedla v oblasti rozpočtové politiky a efektivního fungování státu a administrativy, je něco naprosto neuvěřitelného.

Množství zbytečně spálených peněz kvůli neschopnosti bylo opravdu obrovské. Sliby o efektivní správě přišly vniveč, výsledkem je přesný opak. Revize hospodaření a efektivity fungování státu by měl být první a hlavní pilíř, na kterém bych stavěl lepší a méně zadlužené Česko.

Kde podle vás z hlediska financí Česko nejvíce, jak se říká, tlačí bota?
Aktuálně v populistickém rozhazování peněz bez návratnosti a nabobtnalé a neefektivní státní správě.

Velkým tématem jsou dlouhodobě hypotéky. Investice do nemovitostí. Kdy podle vás toto „šílenství“ skončí, případně přibrzdí?
Můj názor je, že jsme právě na vrcholu. Pokud se tedy bavíme o celkových nových objemech hypoték za měsíc. Nicméně trh dále celkově poroste. Letošek tak bude pravděpodobně opět rekordní, i když dojde ve druhém pololetí ke zpomalení v nové produkci.

Proč?
Kvůli růstu úrokových sazeb, což sníží refinancování. U nových hypoték to myslím ještě neskončí. Lidé mají hodně peněz a chtějí je investovat.

Jaký bude podle vás příští rok na hypotečním trhu?
V příštím roce bychom se mohli v objemu nových hypoték dostat na úroveň roku 2019, kdy banky poskytly hypotéky za více než 181,5 miliardy korun. Což je vlastně stále docela hodně vysoký objem.

Vy osobně doporučujete investovat lidem i firmám do realit?
Doporučujeme využívat některé nemovitostní fondy. Třeba realitní fond Trigea má před sebou hezké období díky novým akvizicím a není přefouknutý příliš velkým množstvím peněz. Zajímavé jsou i některé fondy kvalifikovaných investorů. Spousta našich klientů samozřejmě využívá nízkých úrokových sazeb a kupují si byty na pronájmy. Zde se spíše snažíme varovat před riziky a negativy, která to bude dále generovat.

Do čeho investujete své peníze vy?
Já investuji do dvou oblastí. Větší část do sebe a svého podnikání, protože mi přináší radost a přidanou hodnotu. Mám to pod kontrolou, chci, aby to fungovalo ekonomicky a rostla hodnota. Ale nedívám se na to z pohledu toho, kdy a kolik se mi vrátí peněz. Chci vidět růst, smysluplnost a užitečnost. A inovace.

A ta druhá oblast?
Druhá oblast je standardní. Zde investuji hlavně kvůli rodině a klientům. Mám to, co sami nabízíme klientům. Jde o klasické pasivní investování, ale funguje hezky a vždy, když se podívám na investiční reporting, tak mi to připomene naši přidanou hodnotu.

Do čeho konkrétně investujete z nabídky Partners?
V poslední době jsem nejvíce investoval právě do již zmíněného nemovitostního fondu Trigea. Jinak mám základní střednědobé konzervativnější investiční portfolio, diverzifikované dlouhodobé investiční portfolio. Také mám dlouhodobé investice v různých tématech, která mě baví nebo jim věřím. Vše je postaveno na podílových fondech či portfoliích ETF a indexových fondech. Většinu s aktivní správou, které nyní věřím více než pasivní.

Společnost Partners aktuálně spustila tři nové penzijní fondy Rentea. Proč by se o ně měli podle vás lidé zajímat?
Není to jen o těch fondech. Je to o celém konceptu naší penzijní společnosti. Přinášíme nové prvky.

Které?
Účastníkům platíme dlouhodobý a kvalitní poradenský servis. Což je přesně to, co podle mě tuzemské investiční a penzijní poradenství skutečně potřebuje. Kdo ho využije, odejde na penzi s mnohem více penězi, než je u nás doposud zvykem. A za druhé: Každá penzijní společnost si může účtovat tak zvané success fee z výnosu fondů. Což můžeme i my, ale na rozdíl od ostatních společností se s klienty nad určitou částku o toto success fee podělíme rovným dílem 50 : 50.

Jak?
Všichni klienti, kteří vstoupí do Rentea penzijní společnosti, mají toto success fee každých pět let garantované minimálně ve výši 1 % z celé naspořené částky. Během desítek let trvání smlouvy to podle výše příspěvků budou desítky tisíc korun.

Začali jste spolupracovat s americkou investiční společností BlackRock, jejíž služby využívá třeba i Česká národní banka. S jakým cílem?
Ano, na akciovém fondu spolupracujeme s největším správcem peněz na světě – americkou BlackRock. Máme od nich nástroje a know how a cíl je, aby naši klienti dosahovali roční 1% zhodnocení nad MSCI index. Know how BlackRock chceme přitom využit i pro další účastnické fondy, které chystáme.

Budete BlackRock využívat i pro dluhopisový fond?
Ne, dluhopisovou kompetenci si ponecháme. Náš portfolio manažer a ekonom Martin Mašát patří mezi přední top manažery v oblasti dluhopisů, takže věřím, že i zde dosáhneme nadstandardních výsledků. Podobných, jaké dnes vidíme u fondu Partners Bond Opportunity, který Martin spravuje.

Zdroj: iDNES.cz

7

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: