PŘÍBĚH RENTEA 2.část: OD MYŠLENKY KE SPUŠTĚNÍ ZA 1 217 DNÍ

9. 8. 2021 | Vstoupit do diskuze

První myšlenka na založení vlastní penzijní společnosti mě přepadla 21. 2. 2018 v letadle směr zimní olympijské hry v Jižní Koreji. Rentea penzijní společnost odstartovala 21. 6. 2021. Od první myšlenky přes realizaci, získání licence k plnému spuštění nám to tedy trvalo přesně 3 roky a čtyři měsíce.

PŘÍBĚH RENTEA 2.část: OD MYŠLENKY KE SPUŠTĚNÍ ZA 1 217 DNÍ

Rok příprav a hledání lídra
Po návratu z tripu a nadšeném načrtnutí projektu přišlo klasické ochlazení a návrat do reality. Bylo sice jasné, že postavit penzijní společnost dává smysl, ale zároveň bude třeba hodně toho odpracovat. Najít lídra, vybudovat první tým a dotáhnout financování. Pochopit fungování penzijních společností do maximální hloubky, vytvořit skutečný byznys model a byznys plán. Pustit se do přípravy podkladů pro licenční řízení, rozhodnout strategii řešení IT systému, vytvořit produktové propozice a spousta dalšího. A my jsme toho zrovna měli opravdu hodně. Stavěli jsme životní pojišťovnu, pracovali na neživotní pojišťovně a do toho drajvovali spoustu projektů v Partners.

Kromě své skutečné práce v dalších rolích jsem začal promýšlet financování, zjišťoval detaily penzijního byznysu a bavil se s různými insidery, vzdělával se a četl. A především jsem se porozhlížel po potencionálním lídrovi nové společnosti ve skupině. Chtěl jsem ideálně někoho interního, kdo by měl potřebné zkušenosti a synergii s jeho aktuální rolí ve firmě. Plán byl rozšířit mu rozsah odpovědnosti /byznysu a najít k němu projektového a produktového šéfa se zkušenostmi z některé penzijní společnosti.

Nakonec jsme se domluvili s Martinem Švecem. Simplea už měla o licenci zažádáno a Martin si vybudoval silný tým. Chtěl jsem, aby využil své zkušenosti z tvorby byznys modelu a přípravy licenčního řízení v Simplea a pro řízení penzijní společnosti použil rozšířený tým včetně některých nástrojů.

IT systém a financování
Hned v srpnu 2018 Martin připravil první verzi velkého finančního a byznysového modelu, který je základem pro licenční řízení i pro rozhodnutí o struktuře financování a komunikaci s investory. Také Martinovi vyšla čísla moc hezky.

Nyní přišlo na řadu řešení nákladů na IT. Narozdíl od Simplea pojišťovny nedávalo u penzijky smysl stavět si vlastní core systém nebo rozšiřovat core systém Simplea. Nebyl zde žádný prostor pro přidanou hodnotu či odlišnost. Pouze zdržení a riziko špatného napojení na regulátora a Ministerstvo financí kvůli řízení státních podpor.

Tendr jsme spustili na konci roku 2018 a v prvním kvartále 2019 jsme měli jasno v nákladech a vybrali si dodavatele systému. V květnu 2019 jsme tak mohli finalizovat byznys plán a doladit financování.

Dušanovi Šenkyplovi se projekt stále líbil a již v posledním kvartálu roku 2018 jsme spolu ladili parametry a podmínky. Dalším potencionálním partnerem / investorem mohla být Unicredit Banka, která má významnou retailovou klientelu i distribuční síť.

Následně do tématu financování vstoupila další možnost, když se David Kučera (D1) zeptal, proč nedáme příležitost lidem ve firmě. V první chvíli jsem to odmítnul pro určitá rizika. Obával jsem se, že když to nevyjde, tak nám to vyčtou a přijdeme o důvěru. Zároveň se mi líbilo partnerství s jinými subjekty, které mohly přinést další přidanou hodnotu a synergie. Dušan propojení s ePojištěním a Unicredit napojení na bankovní síť.

Vše se nakonec vyřešilo samo. Unicredit na nás byl moc složitý a potřebovali by zřejmě alespoň 50% podíl. Dušan Šenkypl mezitím dokončil prodej NetBrokers holdingu i s ePojištěním a navíc se v rámci pilotu ukázalo, že prodej penzí přes telefon a web úplně nefunguje. Rostl však tlak a zájem mezi partnery, franšízanty a spolupracovníky.

Financování jsme rozsekli v polovině roku 2019. Vzhledem k velkému zájmu napříč Partners jsme se rozhodli, že vytvoříme finanční strukturu, díky níž se budou moci zájemci zapojit a získat po pěti letech od startu 25 % budoucí penzijní společnosti, pokud budou chtít. Připravili jsme dluhopisový prospekt pro malou interní emisi dluhopisů s ročním kupónem 4 % na pět let. Ke každému dluhopisu jsme dávali opci na nákup podílu v penzijní společnosti po pěti letech. Výsledkem bylo, že každý náš partner či zaměstnanec, který vlastní dluhopis, se po pěti letech rozhodne, zda si peníze z dluhopisů nechá, nebo je použije na nákup podílu v penzijní společnosti za předem danou cenu. Poptávka převýšila nabídku, takže jsme uspokojili, co šlo.

BlackRock a produktová propozice
V polovině roku 2019 již Simplea jela v ostrém provozu a dosahovala skvělých čísel. I proto jsme zrychlili práce na penzijní společnosti. Konečně jsme získali produktového a projektového lídra s dlouholetými zkušenostmi v penzijní společnosti. Lucka Jurníčková nastoupila 1. 8. 2019 a vše nabralo na obrátkách. Především se rozjela práce na žádosti o licenci, což byl ohromný objem práce. Důležité datum bylo 9.10.2019, kdy jsme náš záměr prezentovali na ČNB. Jako obvykle při těchto příležitostech se za ČNB účastnilo 5 zástupců z různých odborů, za nás jsem byl já, Simona, Lucka Jurníčková a Martin Švec.

Chtěli jsme také najít silného a renomovaného investičního správce, který by nám pomohl vytvořit hezký investiční příběh, pomohl se správou investic klientů a jehož brand by posílil důvěryhodnost nově vzniklé penzijní společnosti.

Jak už to tak bývá, když člověk něco chce a hledá, tak příležitosti většinou přijdou samy. V listopadu 2019 jsem se přihlásil na pravidelný vzdělávací program organizovaný světovou organizací sdružující top manažery a podnikatele YPO a IMD Business School v Lausanne. A jeden z členů YPO byl zároveň jeden z víceprezidentů BlackRock. Zbytek již byla jen otázka společného oběda v Lausanne, kde jsem prodal naši vizi a představu a dozvěděl se, že B2B s partnery umí a moc dobře.

Přístup BlackRocku byl neuvěřitelný. Čekali jsme gigantickou a nepružnou korporaci a našli připravený, zkušený a ambiciózní tým. Blackrock dodává know-how, produkty a investiční nástroje pro maximalizaci výnosů z investic. Využijeme je při správě akciových fondů a potenciálně pro vytvoření PE či infrastrukturálního fondu, pokud bude pro penzijní spoření schválen, což se chystá. S nástroji Blackrocku bychom rádi přinášeli klientům průměrný výnos 1 % nad MSCI index.

Dalším pilířem naší byznysové propozice se logicky musela stát motivace poradců k dlouhodobému servisu a péči, protože to na trhu chybělo nejvíce. Zaplacení poradců za jejich servisní činnost povede k záchraně více klientů z transformovaných fondů a dlouhodobé práci s účastnickými fondy, investičními nástroji a rebalancování v čase. A to vše přinese klientům dlouhodobě hodně výnosu a peněz v penzi. Platíme klientovi motivovaného profesionála k osobnímu servisu, aniž by platil více než jinde, protože náklad je regulován!

Posledním pilířem byla přímá podpora výnosu. Pro klienty jsme vymysleli profitshare bonus – pokud budou naše fondy nadstandardně vydělávat, tak se s nimi nad určité procento výnosu rozdělíme o success fee 50:50. Aby to bylo jednoduché, stanovili jsme si garantované minimum. Pro klienty získané první rok jsme jej nastavili na 1 % každých pět let z celé naspořené částky.

Řekli jsme si také, že velmi důležité budou investiční nástroje, které umožní klientům rozložit jednorázový převod v čase a postupně jej převádět do dynamického portfolia, dále nástroje ke zkonzervativňování investice a zamykání výnosů. Samozřejmostí musí být i nulové poplatky za různé úkony a možnost kdykoliv odejít bez sankce.

Licenční řízení a dlouhé čekání
Ve stejném období jsme na jednom manažerském offsite meetingu udělali brainstorming o vhodný brand. Před tím jsme dali zadání agentuře Brainz, která už tvořila brand a komunikaci Simplea. Cílem bylo vybrat z mnoha jmen a návrhů. Nakonec jsme nevybrali žádný, ale upravili dva navrhované do jednoho.

Dne 13. 12. 2019 jsme na ČNB konečně podali žádost o licenci na provozování penzijní společnosti Rentea a čekali. Po několika kolech vysvětlování, vyjednávání a ladění jsme 5.11.2020 ji obdrželi. Bylo ještě třeba získat licenci na jednotlivé fondy, což se bohužel stalo až 27.5.2021.

Původní plán startovat 1. 2. 2021 sice nevyšel, ale jedná se o dlouhodobý projekt, kde měsíce nejsou důležité. Jsou přesně 2:00 ráno 21.6.2021 a startujeme ostrý provoz penzijní společnosti Rentea.

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: