Otevíráme penzijku a expandujeme k sousedům

17. 6. 2021 | Vstoupit do diskuze

Dostali jsme licenci od ČNB, což pro Rentea znamená zelenou. Startujeme už 21. června 2021! I toto téma jsme včera probrali s novináři na tiskové konferenci. Další bombou je naše expanze na Slovensko s projektem franšíz.

Otevíráme penzijku a expandujeme k sousedům

Penzijka bude při správě fondů využívat investiční nástroje jednoho z největších světových správců aktiv na světě – společnosti BlackRock. Své finance na stáří si od ní nechávají spravovat desítky milionů lidí z USA a dalších vyspělých zemí. Již během prvního roku plánujeme získat 10 tisíc klientů, které by měla mít ze zákona každá penzijní společnost do dvou let svého fungování,“ konstatuje Petr Borkovec.

Tři fondy: Dynamicky, tradičně, na jistotu 
Rentea spravuje tři účastnické fondy, hlavní pilíře budou dva – Dluhopisový fond Rentea a Akciový fond Rentea. Už z názvu vyplývá, že každý z nich se bude soustředit na daný investiční segment finančních trhů. Jak se tyto dva fondy nakombinují, bude záležet na individuálním rizikovém a znalostním profilu a také na investičním horizontu každého klienta.  

Penzijní spoření je běh na dlouho trať, proto se obecně doporučuje směřovat většinu prostředků do dynamické strategie, tedy do Akciového fondu Rentea. „Ten investuje zejména do vyspělých ekonomik prostřednictvím vysoce diverzifikovaných ETF nástrojů. Vedle stabilních firem, které vyplácí dividendu, vybírá fond progresivní firmy a zaměřuje se také na ekologickou udržitelnost v investování,“ říká Martin Mašát. Očekávaný dlouhodobý průměrný výnos fondu by se měl pohybovat mezi 5 až 8 procenty ročně. 

Dluhopisový fond Rentea cílí na standardní dluhopisy vydávané v ekonomicky vyspělých zemích, jeho základem jsou státní dluhopisy a dluhopisy zavedených společností ze stabilních oborů. Jeho očekávaný dlouhodobý výnos je 2–5 procent ročně. Bude sloužit zejména konzervativnějším klientům nebo těm, jejichž investiční horizont je kratší, případně na využití smíšené investiční strategie.  

Poslední zákonem předepsaný je Povinný konzervativní fond, jenž může investovat jen značně konzervativně. Většinu fondu tvoří státní dluhopisy, které v současné době obtížně dosahují kladné výkonnosti. Lze tedy stěží očekávat, že by dlouhodobě překonával inflaci. 

O výnos se dělíme 
Přibližně 90 % Čechů stálé zůstává ve starých transformovaných fondech, které nenabízejí adekvátní výnos a málokdy překonají inflaci. Lidé tak v podstatě přicházejí o část svých úspor. „Chceme pomoci tuto situaci změnit a inspirovat klienty k přechodu do nového doplňkového penzijního spoření, které bude jejich peníze smysluplně zhodnocovat. Při přípravě na stáří je důležitá zejména dlouhodobost v odkládání peněz,“ zmiňuje Martin Švec. Rentea zvolila slogan „Budoucnost si volíme teď“, protože cílíme primárně na mladší klienty v produktivním věku. „Abychom je ještě více motivovali, jako jediní na trhu se s nimi dělíme o dosažený zisk a každých 5 let klientům připisujeme bonus. Jeho minimální výše je pro klienty, kteří si uzavřou smlouvu v letošním roce, 1 % z průměrného zůstatku na smlouvě,“ dodává Lucka Jurníčková. U průměrné smlouvy tak lze díky bonusu získat řádově 30 tisíc korun. 

Jdeme na Slovensko pod novým brandem Simplea
Expandujeme na Slovensko. Pro tento obchodní krok jsme zvolili „nový“ název a také brand – Simplea. Tato unikátní skupinová značka byla zvolena pro komunikaci veškerých skupinových aktivit na slovenském trhu. Nepočítáme zde s tvorbou poradenské sítě, zájemcům o vlastní byznys představíme svůj úspěšný franšízový koncept bankovních a poradenských poboček nazvaných Simplea Point. Za první rok jich plánujeme vybudovat 50. „Jde o stěžejní projekt roku 2021. Zahraniční expanze skupiny Partners včetně kompletní interní produktové a technologické propozice byla spuštěna v prvním kvartálu tohoto roku. Ostrý start začne v září,“ plánuje Petr Borkovec.

Spolu s finančním poradenstvím přineseme některé vlastní finanční produkty, a to prostřednictvím dceřiných společností. Fintech Simplea Pojišťovna bude stejně jako v Česku nabízet jednoduché a transparentní životní pojištění bez složitých pojistných podmínek a s 99% garancí pojistného plnění. Partners Invest přinese na Slovensko pod značkou Simplea Investície diverzifikované a nízkonákladové investiční řešení v podobě ETF fondů včetně ESG strategie. A Trigea přijde s eurovou variantou svého úspěšného retailového nemovitostního fondu. Všechny finanční produkty budou pro klienty integrovány do jednoho komplexního systému, který již brzy podpoří výjimečná bankovní mobilní aplikace vyvíjená společně s projektem Partners Banky.

„V současnosti na Slovensku vybíráme 10 master franšízantů, se kterými počítáme jako s dlouhodobými partnery v rozvoji a řízení obchodu a při stavění sítě franšízových poboček a privátních poradenských kanceláří,“ konstatuje Peter Michajlov, který expanzi vede.

„Do konce roku 2025 bychom chtěli vybudovat síť 70 franšízových Simplea Pointů a 120 privátních kanceláří,“ vysvětluje s tím, že prvotní náklady na franšízu činí přibližně 40 tisíc euro a počítá se asi s 5 zaměstnanci na každé pobočce. Slovenské Simplea Pointy budou podobně jako Partners Markety v Česku kamenné pobočky, které nabídnou klientům ve velkých i malých městech finanční služby a také všechny finanční produkty trhu pohodlně pod jednou střechou.

Na slovenském trhu se jedná ve financích o nový podnikatelský model, který cílí na vyspělé osobnosti, zkušené manažery a podnikatele se zkušenostmi i bez zkušeností z finančních služeb.

 

 

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: