Ahoj, Míšo, nahrávám tě. Nová absurdita ve finančním poradenství

Josef Uchytil | 15. 11. 2019 | Vstoupit do diskuze

Poslanci mají na aktuální schůzi ve třetím čtení projednat novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Ministerstvo financí navrhuje, aby se povinně nahrávaly telefonní hovory finančních poradců s klienty, byť zatím třeba potenciálními – pokud spolu budou mluvit o investicích.

Ahoj, Míšo, nahrávám tě. Nová absurdita ve finančním poradenství

M: Ahoj, Pepi –
P: Dobrý den, mluvím prosím s Michaelou Uchytilovou, bytem na Malé Skále?

M: Ano, ale…
P: V rámci zákonem stanovené povinnosti a z důvodu vaší ochrany jakožto potenciálního investora vás musím informovat, že z našeho hovoru je pořizován zvukový záznam. Paní Uchytilová, vy se chystáte investovat tři tisíce korun, které dostaly vaše děti od prarodičů, je to tak?

M: Josefe? Děláš si ze mě legraci?
P: Ano, totiž ne, nedělám. U telefonu Josef Uchytil, tvůj finanční poradce ze společnosti Partners Financial Services á es, í čé 73658235. Mám pro tebe připravený návrh, dnes v devět hodin večer ho můžu předložit a můžeme ho společně u vás, totiž u nás doma prodiskutovat…

Absurdní? Přesně k tomuhle ale míří změna, kterou navrhuje ministerstvo financí provést v zákoně o podnikání na kapitálovém trhu. Hovory týkající se investičního poradenství by totiž měly být monitorovány a poměrně dlouho archivovány.

Dobrá, rozhovor s rodinným příslušníkem je možná extrém. Ne ale zas tak veliký. Zkusme si nasimulovat typický rozhovor mezi poradcem a jeho klientem, kteří spolupracují několik let, už si i připili na tykání a sem tam si zavolají i jen tak, jaká třeba byla dovolená…

H: Ahoj, Pepo, tak už zpátky z dovolený?
P: Ahoj, Honziku, jojo, jsem už zase v procesu…

H: A jak bylo?
P: Bylo to super, děti si užily tobogány, my zas moře, prostě paráda. 

H: Tak to je bomba, to povyprávíš… Mám na tebe prosbičku, dostal jsem nějaký prémie v práci, celkem slušnou rezervu mám na spořáku. Máš nějakej nápad, kam dát zhruba dvě stě tisíc? Vymyslel bys něco pro nás?
P: Honziku, moment, stop. S ohledem na novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu tě musím informovat o povinnosti telefonát týkající se investičního poradenství nahrávat. Já teď zavěsím, zapnu si to a zavolám hned zpátky…

Tuuu tuuu tuuu
H: Pepo?

P: Dobrý den, u telefonu Josef Uchytil, společnost Partners Financial Services, hovořím správně s Janem Novákem, bytem v Turnově?
H: Co blbneš, Pepo? Jasně, u telefonu Honza Novák, Turnov.

P: Upozorňuji, že z tohoto hovoru je z důvodu ochrany vás jakožto potenciálního investora pořizován záznam. Hovor můžete kdykoli ukončit. V případě, že byste měl jakékoli pochyby o radách v rámci potenciálního investičního poradenství nebo i jen o informacích, které vám poskytnu, můžete se obrátit na příslušný dohledový orgán, tedy na Českou národní banku, a zahájit proti mně řízení. Prosím vyslovte zřetelně, jaký je váš investiční požadavek.
H: To je apríl? Dyť je listopad, Pepo!

P: Chápu vaše rozhořčení, nicméně musíme dostát liteře zákona a naše telefonické jednání musí splňovat zákonem stanované atributy. Prosím o popis vašeho investičního požadavku.
H: Mám dvě stě tisíc a chci je nějak zhodnotit. 

P: Jistě uznáte, že není vhodné tak zásadní rozhodnutí řešit telefonicky, proto navrhuju osobní setkání…
H: Tos měl říct rovnou, stojím u tebe před pobočkou, uděláš mi kafe?

P: Naše jednání, ze kterého pořídíme písemný záznam, tedy proběhne dne 4. 11. ve 13.45 v mé kanceláři. Záznam obdržíte po jednom paré vy, já, centrála společnosti Partners a dohledový orgán. Jste očekáván.
H: Ty si magor…

Tuuu tuuu tuuu

Ale třeba to nebude tak horké. Třeba se zkrátka budou nahrávat všechny hovory, které finanční poradce nebo třeba bankéř uskuteční. Možná nějaká chytrá IT pozitivní hlava vytvoří appku, která spustí nahrávání po zaznění klíčových slov investovat, spořit, ukládat, zhodnotit, peníze, akcie, dluhopisy, nemovitosti, komodity, forex, bitcoin, deriváty, opce, futures, spekulace, pokles, výnos nebo třeba poplatek…

Ať tak, či onak – ať žije Velký bratr!

Zdroj: Peníze.cz

8

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: