Inflace obchází Evropu, bojíme se drahých potravin a nákladného bydlení

Zuzana Fendrychová | 7. 2. 2023 | Vstoupit do diskuze

Větší obavy z inflace než Češi mají ve středoevropském regionu už jen Poláci. Naopak za námi jsou třeba Velká Británie, Slovensko či Německo. Mimo starý kontinent inflace nejvíc děsí Argentince a obyvatele Singapuru. Vyplývá to z výzkumu agentury Ipsos mezi tisícovkou respondentů ve věku od 18 do 65 let. Mezinárodní data pak pocházejí z šetření Ipsos Global Advisor.

Inflace obchází Evropu, bojíme se drahých potravin a nákladného bydlení

Od loňského září, kdy Češi dostali podobné otázky jako na přelomu nového roku, se strach veřejnosti příliš nezměnil. Vysoká inflace a s ní spojené zdražování nedají aktuálně spát 6 z 10 dotazovaným Čechům, kteří očekávají, že se jejich výdaje budou i v následujících třech měsících zvyšovat. Není se čemu divit, vždyť v prosinci 2022 dosáhla meziroční míra inflace téměř 16 %.

Kvalitu života snižují drahé potraviny a bydlení

Nejvíce se lidé obávají nového nárůstu cen za potraviny a bydlení. Což je zcela na místě, protože to jsou největší náklady tuzemských domácností. Logicky tak jde o oblasti nejvíce ovlivňují kvalitu jejich života. V lednu 2023 navíc ještě vzrostly cenovky u léků a za telekomunikační služby. Ušetřit – pokud to tak lze vůbec označit – se dá snad jen v oblasti kultury či rekreace.   

K rezervám jsme rezervovaní

Z poradenského pohledu je zajímavý i fakt, že každý pátý Čech nemá finanční rezervu pro případ neočekávaných výdajů nebo ztráty příjmů. Takto ohroženy jsou zejména domácnosti samoživitelů, lidé s nižším příjmem a nižším vzděláním. „Měly by se určitě řešit revize životních pojistek, tak aby byly nastaveny pojistné částky adekvátně k příjmu klienta, měly by se řešit pravidelné, jednorázové investice a penzijní nástroje,“ doporučuje Executive Manager Partners Dominik Pilát (M2). 

Nutno ještě dodat, že 6 z 10 domácností má rezervu menší než tři měsíční příjmy, což by měla být alespoň minimální finanční rezerva každé rodiny.

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: