Když se spojí odhodlání s pokorou a skromností

Zuzana Fendrychová | 26. 10. 2023 | Vstoupit do diskuze

Dostala jsem námět udělat rozhovor s vítězkou programu Elitní tým, určeného koncipientům pracujícím v Partners déle než jeden rok, a říkala si, že to bude další z mnoha. Jak já se spletla! Tak srovnanou a cílevědomou mladou dámu hned tak nepotkáte. Ba co je důležitější, v její osobě se spojuje i obrovská pokora vůči lidem a znalostem, jaké bychom se všichni měli učit. Jsou-li v Partners takoví lidé jako koncipientka Hana Hájková v Havlíčkově Brodě, pak zde opravdu stojí za to být.

Když se spojí odhodlání s pokorou a skromností

Hanko, pamatujete si ještě na dobu náboru? Jak a kdo vás do Partners přivedl?

Vlastně na to v poslední době často vzpomínám. Je to historka, která je asi těžko uvěřitelná. Rozhodla jsem se najít si novou práci po škole. V té době jsem měla dlouhodobou brigádu, ale chtěla jsem změnu. Rozeslala jsem životopisy, což není nic neobvyklého. Jednou zazvonil telefon, zrovna jsem spala. Vlastně si z toho telefonátu moc nepamatuji, ale věděla jsem místo, čas a že mám přijít (přišla potvrzovací sms). V té době jsem měla berle, ideální pomůcku k tomu, aby člověk udělal správný první dojem. A protože jsem u telefonátu tak trochu spala, nevěděla jsem vlastně, do jaké firmy jdu, pouze jen, že jde o koncipienta. Lepší to být opravdu nemohlo. Prototyp na první pohled šikovné a skvěle připravené koncipientky na pohovor by se jen těžko hledal. 😊

Nakonec to bylo ale velice zajímavé setkání. Bavili jsme se hodně o mně a o vizi nově otevřeného Partners Marketu. Kdo mě trochu víc zná, ví, že potřebuji znát všechno, každý detail. A bylo na co se ptát. Zároveň jsem dostávala otázky, které mě vedly k zamyšlení. Celý rozhovor byl vlastně moc fajn a jiný než obvykle. Věřte, nevěřte, celé se to protáhlo na 4 hodiny! Pamatuji si, že když jsem odcházela z pohovoru, byla již tma a měla jsem cca 20 zmeškaných hovorů. Protože jsem měla berle, volal mi odvoz, na který jsem úplně zapomněla a nechala celou tu dobu čekat. Vlastně až po letech jsem se dozvěděla, jak toto první setkání vnímala druhá strana. Ale to už je zase jiný příběh.

Toto první setkání mě zaujalo natolik, že jsem se chtěla dozvědět více. Ačkoliv jsem měla i jiné nabídky (dokonce i ve financích) a za lepších finančních podmínek hned od začátku, rozhodla jsem se nakonec tuto příležitost využít a jít do toho.

Vybavíte si, jaký byl rozhodující moment, díky němuž jste se naplno rozhodla věnovat se finančnímu poradenství?

Nevím, jestli existuje jeden konkrétní moment, podle mě jich je více. Kdy se opravdu chcete něčemu věnovat? Když vás to baví, jde vám to, dává vám to smysl a cítíte, že to někdo ocení. To je opravdu hodně věcí, které se musí potkat ve stejný moment a mně se to časem stalo. Osobně jsem to měla tak, že mi to dávalo smysl; služba pro klienty a vize nové pobočky se mi líbily. Věděla jsem, že můžu být první koncipient a budu u budování naší pobočky od začátku. To bylo to, co mě lákalo. Zároveň lidé, které jsem postupně potkávala, mi dokazovali, že moje rostoucí nadšení má smysl.

Velké překvapení bylo, když jsem zjistila, že vlastně nic není problém. Tohle je mimochodem něco, co mi dává obrovskou víru, že jsem na správném místě. Kdykoliv jsem něco potřebovala nebo si něco vymyslela, vždycky jsem našla podporu od různých lidí v rámci Partners.

Vnitřní přesvědčení, že se tomu chci věnovat dlouhodobě naplno, přišlo až o mnoho měsíců později. Původně jsem hledala jen místo, kde získat zkušenosti po škole a chtěla jsem jít zase dál. To se ale nikdy nestalo. Mám ráda výzvy a nerada se vzdávám. Ale hlavně nebyl důvod odcházet, naopak byl důvod zůstat. Tahle práce mi toho spoustu dala – znalosti, zkušenosti, možnost neustále posouvat sebe sama. Získala jsem zde skvělou kamarádku Renču (asistentku z naší pobočky), dostala jsem maximální podporu od vedení PM (mí franšízanti Aneta a Libor) i dalších a mohla jsem se vzdělávat v rámci systému našeho Partnerství.

Postupně jsem se zlepšovala a práce s klienty měla výsledky, několik z nich mi při následném servisu děkovalo. Dostala jsem i možnost pracovat s novými kolegy, získala svá první ocenění, a to dokonce i od Jitky Lucbauerové. V této době jsem si vlastně uvědomila, že je to něco, čemu se chci opravdu věnovat. Cesta však nebyla jednoduchá a bez trpělivosti a podpory mých nejbližších, a především mého partnera Tomáše, bych to asi nikdy nezvládla. Myslím si, že on věděl dřív než já, že tuhle práci mám opravdu ráda. I když to pro něj nebylo vůbec jednoduché, byl a neustále je mojí velikou oporou, a za to zaslouží můj největší dík.

Co vás na této práci vlastně nejvíc baví a obohacuje, čeho si na ni ceníte?

Baví mě pomáhat lidem a dává mi to obrovskou energii. Věřím, že lidem můžu opravdu pomoci, něco je naučit, vést je ke změně a zajistit jim lepší budoucnost pomocí naší služby. Zažila jsem si však i to, kdy mohu učit někoho dalšího. Pracovat s fajn lidmi, vidět jejich posun a být součástí skvělého týmu, to je něco, co mě doopravdy baví a naplňuje.

Je až neuvěřitelné, co všechno se můžete naučit během krátké doby. Když jsem začínala, musela jsem se naučit naslouchat lidem a správně se ptát. Tenkrát jsem pochopila, že někdy je hrozně důležité dát lidem prostor, jen naslouchat a zajímat se o ně. V průběhu času jsem zjistila, že vlastně nic není nemožné. Našla bych spoustu příkladů, kdy jsem si něco nedokázala představit, a tak jsem se přirozeně bránila. Teď už to nedělám. Smířila jsem se s tím, že někdy je potřeba věřit těm správným lidem a snažit se dělat to, co mě někam posune.

A čeho si cením? Úžasného prostředí, které v rámci Partners je, skvělých lidí, sdílení zkušeností (nejen možnost čerpat zkušenosti, ale i je někomu dalšímu předávat), podpory ze všech stran, neuvěřitelné motivace být lepší a lepší, různých akcí (třeba i elitního týmu), které mě vždy velmi obohacují a jsou zároveň i zdrojem inspirace.

Finanční poradenství je o pomoci klientům hledat cesty k naplnění jejich snů. Jak důležitý je proto pro vás osobní kontakt?

Osobní kontakt byl a je pro mě opravdu důležitý a pokud to jde, dám mu přednost. Někdy však okolnosti tomu nepřejí. Když jsem začala s Partners spolupracovat, začalo období COVIDu. No, a protože si to ještě všichni dobře pamatujeme, asi mi dáte za pravdu, že to nebylo úplně nejlepší období pro osobní kontakt. Všechno zlé je ale pro něco dobré. Byla to zvláštní doba, nikdo se nechtěl potkávat, a já se tak naučila fungovat i v online prostředí.

Ze začátku to bylo těžké. Představte si, že jste ve firmě pár dnů i s cestou, vracíte se ze svého prvního záškolu a najednou přijde něco takového, jako je COVID? Člověk, který se má naučit správně komunikovat s lidmi a je v jádru extrémně společenský, je uzavřen doma a kouká jen do monitoru. O to víc jsem si užívala, když jsem se později s klienty a kolegy viděla osobně. Dnes jsem za tuto zkušenost a ráda, hodně mě to naučilo. Někdy je třeba hledat nejen cestu u klientů, ale i u nás samotných.

Máte za sebou celý program Elitní tým. Co nejvíc objevného jak v rovině osobní, tak profesní vám ukázal?

Byla to skvělá zkušenost. Alespoň já to tak vnímám. Pamatuji si okamžik, kdy mi FR (franšízant) nabídnul se tohoto cyklu účastnit. Nejdříve jsem vlastně ani nechtěla, nechápala jsem, proč bych tam měla být zrovna já, určitě jsem se nevnímala jako elita. Vím, že mi dal čas na rozmyšlenou a abych se rozhodla sama, ale stejně mám takové tušení, že on v tom měl už dávno jasno. Když se tak nad tím zamyslím, přišlo to naprosto ve správný okamžik. Pracovali jsem v té době na efektivitě mé práce, na tom, abych dokázala správně využít svůj čas a věnovala se tomu, čemu doopravdy chci.

Elitní tým mi pomohl uvědomit si spoustu věcí, a některé jsem možná jen potřebovala slyšet od někoho jiného. První den jsem dokonce psala FR, že si chvilkami přijdu jak při rozhovoru s ním. Tenkrát mi i řekl, že pokud si nechám ujít první cyklus Elitního týmu, budu toho určitě litovat. Teď vím, že měl pravdu.

Nárůst produkce před a po Elitními týmu je u vás přímo obřím skokem. Co za tím stojí?(pozn. redakce: Hanky produkce díky Elitnímu týmu vzrostla o 116 %. Za poslední 3 měsíce je již na průměru 1200 BJ měsíčně.)

Podle mě to nikdy není jen o jedné věci, ale hraje v tom roli více faktorů. Každý kvartál se zaměřuji na jednu až dvě věci, které chci zlepšit. Je to vlastně dlouhodobá strategie a myslím si, že funguje skvěle. První zlom vnímám někdy v polovině roku 2022, kdy jsme i začali postupně pracovat na růstu obchodního objemu. Následně práce na tom, aby to bylo s větší lehkostí.

Z kraje roku 2023 jsem absolvovala produktovou strategii v rámci našeho Partnerství, zároveň jsem pracovala na dalším projektu, který měl za cíl mě posunout. Měla jsem i individuální konzultace s Jitkou Lucbauerovou, jasné cíle a plány s FR. Do toho přišel Elitní tým a spousta inspirace, noví přátelé a nová energie.

Co vnímám jako důležité je, že na to nikdy nejsem sama. Mám okolo sebe spoustu výjimečných lidí. V první řadě je to můj FR Libor, který je od začátku mou velikou oporou. Člověk, u kterého jsem dlouho nemohla uvěřit tomu, že někdo takový opravdu existuje. Někoho takového určitě nepotkáte každý den. Vím s jistotou, že bez něj bych to už několikrát vzdala. Dokáže mě podpořit, motivovat, zvednout ze dna, ale někdy i srovnat a ukázat ty správné cesty, když to potřebuji. I když to není vždy úplně jednoduché, vím, že mě vede správným směrem a pomáhá mi růst. Řekla bych, že minimálně 50 % mých úspěchů je jeho zásluha. Opravdu si vážím všeho, co pro mě dělá, a jsem vděčná, že s ním mohu spolupracovat.

A vaše produkce dál narůstá. Cítíte na sobě, že jste se díky kurzu změnila a vše naučené rozvíjíte?

Nevím, jestli by bylo správné říkat, že to bylo jen díky kurzu. Každopádně to bylo něco, co mě hodně nakoplo. Z každé části Elitního týmu jsem si odnesla nápady na zlepšení a každý cyklus byl velmi inspirativní. Trávila jsem čas ve velmi tvůrčí skupině, došlo ke sdílení zkušeností a setkala jsem se s výbornými školiteli. Naučila jsem se věci, které se snažím postupně zavádět. Vždy jsem si vybrala dvě, maximálně tři zlepšení, která jsem zavedla a další mám v zásobě.

Je nějaký cíl, který jste si dala pro tento či příští rok? Jak daleko byste v Partners chtěla dojít?

Bez cílů to úplně nejde. Já mám štěstí, že jsem k nim byla vedena. Díky tomu jsem se naučila i trpělivosti. Tento rok jsem měla dva velké pracovní cíle; zvýšit obchodní objem (s lehkostí) a práci s asistentkou. Ten první se asi povedl. Na druhém se ještě pracuje. Na příští rok už je také plán hotov a doufám, že se to povede. Prozrazovat ho ale zatím nebudu. Moc se na to těším, bude to zase něco jiného.

A jak daleko bych chtěla dojít v Partners? Chtělo by se mi říct, že co nejdál. Každopádně to beru s pokorou a vnímám, že je přede mnou ještě dlouhá cesta. Považuji za důležité, že jsem v Partners, a to sebou nese spoustu možností. Teď se chci dál učit a získávat zkušenosti. A uvidíme, co přinese budoucnost. 😊

Život ale není jen o práci. Jaký je váš osobní sen, velké přání, které máte na svém seznamu?

To máte pravdu, život není jen o práci (i když musím říct, že právě tato práce se stala velikou součástí mého života). Pro mě je nejdůležitější rodina a přátelé. V tuto chvíli si s partnerem plníme jeden velký sen, začínáme stavět. Věřím, že zvládneme společně vytvořit místo, kde budeme šťastní. Místo, které nás bude bavit a budeme si ho společně s nejbližšími užívat. A zároveň si plnit další sny, například cestování nebo si pořídit vlastního koně. 😊

A prozradíte ještě, kde nabíráte sílu a relaxujete?

Prozradím. Nejraději relaxuji právě s partnerem a našim psem Fíbí, rodinou a nejbližšími. Čas s nimi strávený je pro mě největší relaxací. S nimi se dokážu uvolnit a zapomenout na případné starosti. Oni jsou ti, kteří mi dodávají sílu a podporují mě. Bez nich by to opravdu nešlo a bez jejich podpory bych určitě nebyla tam, kde jsem. Ale abych byla upřímná, jednou za čas se mi zachce být chvíli úplně sama. Pustím si oblíbený seriál nebo hudbu a prostě nic nedělám.

Přejeme Hance, aby se jí splnily všechny sny. A že to možná nebude najednou, to snad vadit nebude.   

 

11

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: