Kde jsou motivace a systém, tam se drží kvalita

Zuzana Fendrychová | 23. 2. 2023 | Vstoupit do diskuze

Ostrava není jen průmyslové město s hornickou minulostí nebo hostitel hudebního festivalu Colors of Ostrava. Je také místem s velkým potenciálem pro ty, jimž v žilách koluje podnikatelská krev. Přesně to je případ manažerky Joanny Bilanové, jejíž profesní kariéra začala dle jejích slov hned v úvodním roce života, kdy se narodil její první bratr. Dnes úspěšně řídí 12 manažerských struktur se 14 pobočkami po celém Moravskoslezském kraji, včetně proslulé Stodolní ulice.

Kde jsou motivace a systém, tam se drží kvalita

Krom jiných míst sídlíte v Ostravě na známé adrese. Jaká jsou vlastně specifika Moravskoslezského kraje z pohledu zaměstnanosti a hledání schopných lidí?

Jsem ráda, že jsem v Ostravě. Jelikož nejsme úplně bohatý kraj s mega možnostmi pro lidi, tak se často potkávám s mladými a hladovými lidmi, kteří opravdu mají chuť a hledají možnosti, jak se v životě prosadit. Vědí, že pokud se zrovna nechtějí stěhovat do Prahy nebo tak, pak u nás v Moravskoslezském kraji to může být těžké. Což vede k tomu, že jsme pořád kraj, který není „rozmazlený“, a lidé si příležitostí u nás váží. A pokud máte na mysli přímo ulici Stodolní, kde mám kancelář, tak je super, že ji všichni znají. Je to takový „break“, když domlouváte schůzku. 😊  

Přenášejí se lokální specifika i do potřeb klientů?

Naši klienti ve většině případů nemají ani průměrný plat, pohybují se většinou od 25 do 35 tisíc korun měsíčně, a myslím, že často je oříšek získat jejich důvěru. Ale díky tomu jsme jako obchodníci silnější. Víte, Ostrava bývá často podceňovaná, ale tím, že máme na čem pracovat, tak kraj i lidé se obrovsky rozvíjí a rostou. A pokud bych si nějaký kraj jako podnikatel měla vybrat, tak je to přesně ten, kde je potřeba udělat nejvíc práce, tudíž má velký potenciál! Věřím, že i Ostrava bude jednou naše finanční království, kde se lidé díky nám budou mít opravdu lépe.

Jak vypadá proces péče a komunikace s klientem postavený na velmi osobním přístupu?

Úplně klasicky, jako jsem se učila už na supervize v roce 2012. Začnu analýzou: zajímám se, ptám se, hodně se usmívám. Chci, ať schůzka baví mě i klienta, a beru si doporučení. Poradenství: realizujeme finanční plán, který povede klienta k tomu, co v životě chce, pak se s ním jednou za 6 měsíců potkávám a bavíme se dál o jeho situaci, o tom, co se změnilo a samozřejmě o dalších doporučeních a třeba i možnostech kariéry u nás.

Co je pro vás důležitější – pokud to vůbec lze říct – výchova manažerů nebo získávání nových klientů?

Důležité jsou obě věci přece! Ale je na každém z nás, co je jeho role a jakým způsobem chce dlouhodobě budovat svůj byznys. Já věděla od začátku, že můj největší přínos pro trh, moji firmu i mě je NÁBOR. Lidé ve firmě jsou to, co mě získalo, co mě baví (samozřejmě i to, co mě nejvíc občas štve 😊). Ale když vím, co jsem se naučila já, kým jsem se stala a kým se díky tomu můžou stávat lidé kolem mě, tak nic jiného v našem podnikání pro mě nedává větší smysl.

Jakým kouzlem dokážete udržet své manažery a další spolupracovníky v byznyse, aby je to naplňovalo?

Chcete zaklínadlo? 😊 Ono mávnutí proutku určitě nestačí. Pokud bych měla dát dohromady dvě nejdůležitější ingredience, tak jsou to MOTIVACE a SYSTÉM. Podle mě kouzelná kombinace, která je ve správném poměru schopná u nás generovat úspěch.  

Věnujete se školení finanční gramotnosti. Jak vnímáte v dnešní době snahu učit veřejnost, zejména děti, hospodařit s penězi? Má to smysl?

Samozřejmě! A ve výchově vlastního syna vidím, jak moc to děti může bavit a jak moc hezký vztah k penězům můžou mít. Třeba teď si Adam vymyslel, že si chce koupit telefon. Mohl by si ho dovolit z naspořených peněz, ale nic moc by mu nezbylo. Takže teď „vydělává“, aby, až si ho koupí, měl prostě rezervu. A tohle si myslím, že je jen tím, že se s ním jako rodiče o penězích bavíme od miminka. Ale tohle nikdy nekončí! Teď se dokonce mým dvěma manažerům (Dominikovi Siderkovi a Markétě Káňové) podařilo domluvit, že budou na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské v Ostravě vést vlastní předmět! Takže podle mne je VZDĚLÁNÍ ve financích základ zdravého života.  

Tak mě napadá, jde v dnešní době kloubit soukromý čas s prací tak, aby ani jedno nebylo šizeno?

To nevím, nejsem úplně zastáncem trendu work-life balance. Hlavně v případě podnikání vnímám, že jde o životní styl a firma je mojí součástí stejně jako rodina. Podle mě je život prostě houpačka a někdy jste dole, někdy nahoře, a to je to, co vás na tom přece tak strašně baví. 😊 Takže já to střídám, když vím, že chci šlápnout víc do podnikání, udělám to. A když vím, že se chci věnovat více rodině, udělám to. Nevnímám ale, že kvůli jednomu zanedbávám druhé! Moje dny jsou většinou buď, anebo. Buď mám ráda nabitý program v kanceláří od rána do večera, nebo celý den, kdy jsem doma. Odvezu syna do školy, uklidím, přečtu si knížku, vyřídím maily, odpoledne se synem řeším roblox (poznámka mámy: jde o online rozhraní pro počítačové hry), basket a večer koukáme na filmy.  

A poslední dotaz. Máte aktuálně nějaké „žhavé“ podnikatelské přání?

VŽDYCKY! Rok 2023 máme jako rok s velkým R: RUSTŮ, RADOSTÍ A REKORDŮ! A žádná firma nemůže růst větším tempem než lidé v ní, takže určitě nás čeká rekordní množství POVÝŠENÍ napříč celým ředitelstvím. A pokud jich bude dostatek, tak nás čeká senior ředitelství! :)

Děkuji za rozhovor a držím pěsti, ať se všechna R naplní.    

 

 

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: