Škola pro podnikání i profesní růst. Jak vypadá práce finančního poradce

12. 10. 2022 | Vstoupit do diskuze

Každý působí v jiném oboru, ale dvě věci mají společné. Všichni jsou úspěšní a v určitých etapách svých životů podnikali ve finančně poradenské společnosti Partners. Projekt Miliardy v pohybu dává nahlédnout do zákulisí této práce.

Škola pro podnikání i profesní růst. Jak vypadá práce finančního poradce

Přinášíme tři příběhy karierních úspěchů spojených se zkušenostmi z finančního poradenství. V čem tato profesní zkušenost dokáže lidi posunout, co jim dala, a z čeho dodnes čerpají konkurenční výhody? Pojďme se na svět financí podívat z pohledu lidí, kteří v něm léta pracovali či nadále pracují.

Anna Hatlapatková: Jak jednou podnikáte, už nechcete nikdy jinak

Svou profesní dráhu začínala Anna Hatlapatková v korporátu. Práce ji netěšila a musela se do ní nutit. Dnes vede v Brně vlastní realitní kancelář pod hlavičkou sítě Next Reality. Cesta, která ji sem dostala, vedla přes finanční poradenství ve společnosti Partners.

Psal se rok 2009. Hatlapatková potřebovala poradit s vlastními financemi. Mezi možnostmi, jak na to, které jí poradce z Partners nastínil, zazněla i varianta kariérní změny. „Vyhmátl správnou dobu, kdy jsem byla ochotna práci změnit. Šla jsem tedy na pohovor a následně na Info, což je vstupní zaškolovací systém Partners, a tím se s touto společností hlouběji seznámila,“ vypráví.

V následujících měsících a letech ji zcela pohltila nová kariéra a manažerská cesta v rámci Partners. Vzdělávala se a postupně budovala svůj tým. Po třech letech se v rámci sítě postupně přibližovala na manažerskou pozici úrovně M2. Zároveň ale mezi kolegy poradci poznala svého budoucího manžela a její další dráha nakonec vedla ke kočárku, rodině, mateřství.

Než se po dvou po sobě jdoucích rodičovských dovolených vracela do pracovního procesu, změnilo se na finančním trhu mnoho legislativních věcí. Hatlapatková by si tak musela mnohé certifikace dělat v podstatě od začátku. Namísto toho se rozhodla vrhnout na studium. Na VUT v Brně zvolila obor Oceňování nemovitostí.

Proč se rozhodla jít právě tímto směrem? „Když už jste jednou zvyklí podnikat, nepřemýšlíte, do jakého zaměstnání půjdete. Vymýšlíte podnikatelské příležitosti. Už od doby svého nástupu do Partners jsem vždy tíhla k nemovitostem a hypotékám. Bavilo mě realizovat lidem sny o lepším bydlení, procházet nové domy, dívat se, jak kdo bydlí…“

Franšízu Next Reality Hatlapatková otevírala uprostřed covidového roku 2020. Tato realitní síť uzavřela v roce 2019 s Partners úzkou spolupráci a obě firmy propojily své služby. To pro ni bylo znamením, že může rozjet nové podnikání, aniž by se vzdala „tyrkysových zásad“. Ani pandemie jí nezabránila v tom, aby se rychle propracovala do čela žebříčků nejlepších prodejců v rámci celé sítě.

„Přeskočila jsem lidi, kteří se tomuto oboru věnují řadu let. Neměla jsem přitom nějaké speciální know-how, měla jsem zkušenosti a vzdělání z Partners, které mě připravily na podnikatelský život. Pokud se chce někdo naučit podnikat a přemýšlet jinak, postavit se na vlastní nohy, neznám lepší společnost, ve které by dostal kvalitnější vzdělání,“ konstatuje Hatlapatková.

Dodnes těží ze znalostí finančního trhu i spolupráce se svým manželem a dalšími poradci Partners. „Kombinace financí a realit je prakticky tím nejlepším, co lze klientům nabídnout,“ uzavírá podnikatelka.

Roman Macura: Důležité je kdykoliv zvednout telefon a domluvit se

Také Roman Macura zažil období, kdy hledal nový pracovní směr. Bylo to na přelomu léta a podzimu roku 2009. Tehdy byl už nějaký čas spokojeným klientem Partners se zájmem o investice a svět financí obecně. „Slovo dalo slovo a já se od listopadu 2009 stal součástí Partners, a to na víc než sedm let. Převážná část tohoto období je spojená se zlínskou VIP kanceláří Lukáše Urbánka, který byl mým tehdejším poradcem, později šéfem a parťákem,“ vzpomíná Macura.

Své působení ve společnosti Partners a celkově ve finančním poradenství ukončil v březnu 2017, a to na pozici finančního koncipienta zmíněné VIP kanceláře ve Zlíně. „Musím říct, že po celou dobu mě bavila práce s klienty, hledání a nalézání řešení a budování dlouhodobých vztahů. Zároveň jsem pomáhal s aktivitami v oblasti rozšiřování našeho týmu,“ popisuje Macura, který si po odchodu z Partners na nějaký čas „odskočil“ na otcovskou dovolenou a následně nastoupil na pozici obchodního manažera u jednoho z předních výrobců plastových obalů.

Jeho současný zaměstnavatel je na trhu víc než 60 let a pobočky má v 19 zemích světa. A právě několik z těchto zemí má Macura z pozice Technical Sales Support na starosti. Jedná se například o Velkou Británii, Estonsko či Turecko.

Schopnost komunikovat, a to s lidmi na nejrůznějších pozicích, umění naslouchat i zakládání si na vzájemném respektu, to vše prý dodnes zužitkovává a vypiloval si právě v době práce pro Partners. Dále je to dle jeho názoru i schopnost efektivně si organizovat čas: umět si naplánovat aktivity vedoucí k cíli.

„Na společnost Partners jsme si během svého současného působení vzpomněl mnohokrát. Asi tím nejužitečnějším, co jsem si v roli poradce osvojil, je zdánlivě jednoduchá schopnost kdykoliv zvednout telefon a domluvit se. Byť třeba i na tom, že se nedomluvíme... I když dnes většinou jednám v angličtině, princip je stále stejný – nebát se zvednout telefon,“ dodává Macura.

Martin Bešta: Hodnot naučených v Partners se držím dodnes

Martin Bešta je profesionální kouč, manažer a trenér. Žije golfem. Co ho na něm tak baví? „Je to úplně jiný sport než všechny ostatní. Člověk se při něm naučí vypnout a vyčistit si hlavu, což je v dnešní uhnané době velmi důležité,“ konstatuje.

Své letité zkušenosti Bešta získal například při vedení reprezentace Golfového klubu Erpet Praha, ale také jako vyškolený kouč společností Qed Group. Je majitelem agentury Bestalent, která poskytuje různé služby s golfem spojené – trénink, poradenství a konzultace, golf pro začátečníky, pro děti i firmy. Agentura zastřešuje mezinárodní akademii TIGA, propracovaný golfový vzdělávací program, který Bešta založil spolu s kolegou Davidem Carterem.

A byl to právě golf, který ho přivedl do Partners. „Bylo to před čtyřmi lety. Trénoval jsem tehdy Radima Lukeše, jednoho ze zakladatelů Partners. Nastínil mi možnost podnikání ve velkém, ve skupině, s lidmi, kteří podobně myslí a jdou za společným cílem. Rozhodl jsem se to zkusit a dodnes jsem rád, že jsem to udělal,“ vypráví.

V Partners působil v letech 2018 až 2019 v roli finančního poradce v pražském týmu Zdeňka Šimka. Skončil proto, že dostal jinou vysněnou pracovní nabídku – vytvořit zmíněnou TIGA akademii. „Z Partners jsem si odnesl spoustu zkušeností, mimo jiné v oblasti komunikace a vzdělávání, ale i se systémem školení či s fungováním pobočkové sítě. Principy vzdělávacího systému, kterým jsem v Partners prošel, dodnes používáme v pozici trenérů i v rámci naší akademie,“ konstatuje Bešta.

S Partners prý sdílí i stejné hodnoty, kterými jsou týmová odpovědnost, disciplína a pokora. A na nich staví i veškeré své další podnikatelské aktivity.

Akademie TIGA je pro Beštu vyústěním dlouholetých zkušeností z českého golfového prostředí. Přidruženými aktivitami jsou takzvané fiting rooms – síť prodejen s holemi na míru, dále školení a golfové turnaje a koučování. K Partners se dodnes hrdě hlásí: „Stále jsem trenérem Radima Lukeše a jsem v kontaktu se spoustou poradců. Fajn lidí, kteří odvádějí skvělou práci.“

Zdroj: Finmag.cz

5

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: