Martin Frantík: Udržet rovnováhu

Radek Brož | 18. 7. 2022 | Vstoupit do diskuze

Rovnováhu mezi profesním a osobním životem vidí Martin Frantík jako prostředek, který mu umožňuje všestranně růst a věnovat se širokému spektru aktivit. Že je v tom úspěšný, dokazuje jeho povýšení na D2. I když jeho samotného trochu překvapilo.

Martin Frantík: Udržet rovnováhu

Velkému úspěchu předcházela dlouhá cesta. Vzpomenete si, jaký byl první konkrétní krok, který stál na jejím začátku?
Na začátku jsem se dost hledal. Absolvoval jsem semináře a vzdělávání, což se mi líbilo a dávalo mi smysl. Jen jsem si pořád nebyl jistý, jestli jde o obor pro mě. Chtěl jsem zůstat u fotbalu jako trenér. Tam jsem měl jasno, co chci, a šel jsem si za tím. To se změnilo, když mě brácha vyhecoval a přihlásil na Top Gun. K tomu použil motivaci, která na mě platí: Stejně nemáš šanci dojít do konce, vypadneš v prvním kole. Slýchal jsem příběhy TOP osobností Partners a postupně byl pro myšlenku kariéry ve financích víc a víc získáván. Dnes si bez podnikání už život představit nedokážu.  

Co pro vás osobně povýšení znamená?
Upřímně řečeno, bylo to první povýšení, které se neplánovalo. Svou pozornost jsem věnoval rozjezdu naší finanční skupiny na Slovensku a vnitřně jsem se zavázal, že touto mojí aktivitou nebude stagnovat firma v Česku. Pak jsem dostal otázku, kdy půjdu na D2, a zjistil, že jsem už dvakrát splnil kritéria, a kdybych se na to soustředil, tak jsem tam už mohl být. Ale vážně jsem nečekal, že takové povýšení někdy skutečně zažiju. A co pro mě znamená? Vždy si vzpomenu na to, co mi řekla babička, když jsem jí oznámil, že jsem se stal inženýrem: Takových inženýrů nas..u kýbl, vem si lopatu a pojď skládat uhlí. A tohle mě drží nohama na zemi.

Do jakých změn jste se pustil z hlediska svého profesního přístupu?
Jsem člověk, co podniká, investuje čas a energii. Riskuje, chybuje, selhává, ale ze všech těchto situací se hlavně učím. Takže změnu dělám ve chvíli, když se něco nepovede, abych neopakoval stejnou chybu. A dělám to tak celou svoji kariéru. Jak nejlépe umím. 

Aktuálně je velkým tématem naše expanze. V čem vidíte její hlavní přínos pro všechny stávající manažery a poradce?
Expanzí na Slovensko se učíme a zároveň ověřujeme, jak rychle dokážeme vybudovat byznys v další zemi, jestli dokážeme přenést svou dokonalou finanční službu. A také najít ty správné osobnosti a způsob, jak jim předat know-how. Zajímá nás, za jakou dobu dostaneme své byznys modely do dobrých výsledků, abychom tam následně převedli i další projekty finanční skupiny. A z toho všeho budou těžit držitelé akciových programů. Slovenskem to rozhodně nekončí.

V Partners také zaštiťujete spolupráci s NEXT Reality. Daří se ji z pohledu celé finanční skupiny naplno využívat?
Za dva roky úspěšné spolupráce se jasně projevuje skutečnost, že finance a reality k sobě patří. S NEXT Reality se nám podařilo nastavit systém spolupráce, na jehož základě klientům nabízíme komplexní služby pod jednou střechou. Klienta, jenž chce prodat nemovitost, tak poradci nemusí předávat ke konkurenci, ale sami participují na odměně, která jim generuje BJ. Navíc si málokdy uvědomujeme, že jsme to právě my, poradci, kteří o tom, že klient chce prodávat, víme jako první. Aktuálně z realitních obchodů těží stále jen menšina poradců. Přitom se některým povedlo i podílet se na celých developerských projektech, u nichž následně realizovali své služby včetně financování nejdůležitější potřeby klientů, a tou je právě bydlení. Širší zapojení a vůle seznámit se se službami NEXT Reality je podle mě příležitostí k růstu. 

Na Jihočeské univerzitě se podílíte na kurzu zaměřeném na kariérní poradenství. Co se vám v tomto směru osvědčilo?
Studentům předáváme to, co nám dala praxe, nic víc. A právě díky tomu je ten projekt tak vyhledávaný. Osvědčilo se nám zůstat vždy sami sebou a na nic si nehrát. Lidský přístup funguje jak v našem podnikání, tak na univerzitě. Dnes tento projekt plně zastřešuje brácha Honza. Občas mi to chybí a těším se až si nějakou přednášku zase užiju.

Jako člověka s tolika aktivitami, velkými ambicemi a tomu odpovídajícím nasazením se vás chci na závěr zeptat: Jak zvládáte být plnohodnotným ředitelem, podnikatelem, ale zároveň také manželem, tatínkem nebo kamarádem? Nejen z hlediska času, ale hlavně v hlavě a srdci.
Tohle pro mě bylo vždy nejdůležitější. Udržet rovnováhu mezi podnikáním v Česku, na Slovensku a samozřejmě rodinou, časem na kamarády a na sebe. Dneska mám radost z toho, že i dvanáctý rok v byznyse mě to opravdu baví a naplňuje. Stále hledám a přijímám nové výzvy. Myslím, že jsem našel ideální rozložení týdne. Když to zjednoduším, tak za minulý rok jsme byli s rodinou skoro 50 dní na dovolené. Zvykli si, že i tam ráno vstanu, udělám 3–4 zoomy a pak se věnuji na 100 % rodinnému programu. Stíhám i většinu fotbalových a tenisových tréninků syna Martínka, zápasy nevynechám nikdy. Chci mu ukázat ty správné vzorce, že je dobré dělat víc, ale že se nesmí zapomínat na rodinu a na sebe. Snad se mi to aspoň trochu daří.

7

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: