DR. HYPOTÉKA

Partners | 14. 1. 2019 | Vstoupit do diskuze

Tomáš Malkus je takový Dr. House přes hypotéky. Umí řešit případy, nad kterými jiní lámou hůl. A navíc ho to hodně baví. Po jedenácti letech sbírání zkušeností v Partners, kde se stal přes půjčky na bydlení absolutní jedničkou se stovkami uzavřených smluv za zhruba 2,5 miliardy korun, si loni otevřel vlastní franšízu zaměřenou právě na hypotéky.

DR. HYPOTÉKA

JAKÁ JE TEĎ SITUACE NA TRHU S HYPOTÉKAMI? NĚKTEŘÍ PODNIKATELÉ VĚŠTÍ PŘÍCHOD KRIZE A JAKO JEDNU Z PŘÍČIN VIDÍ NABOBTNALÝ TRH NEMOVITOSTÍ.
Myslím si, že něco přijde, nenazýval bych to ale krizí, spíš recesí. Ekonomika je z mého pohledu přehřátá. Ví to i Česká národní banka, která zvyšuje úrokové sazby. Zároveň je to vidět i na cenách samotných nemovitostí, které už v okrajových částech Prahy stagnují. Pokles cen by mohl přijít během dvou let.

Z JAKÉHO DŮVODU BY CENY MOHLY KLESAT?
Za dva roky budou dobíhat pětileté fixace klientům, kteří uzavírali hypotéky se sazbami od 1,59 procenta. Ti, kteří si brali hypotéku takzvaně na krev, tedy do 50 procent čistého příjmu, a po skončení fixace dostanou úrok vyšší třeba o 2 až 2,5 procenta, mohou mít problémy se splácením. Pokud tato situace nastane a začnou se prodávat nemovitosti s hypotékami, na které už klienti nebudou mít, povede to k poklesu cen.

JSTE VYHLÁŠENÝ TÍM, ŽE VÁS BAVÍ ŘEŠIT KOMPLIKOVANÉ PŘÍPADY HYPOTÉK. JAK TAKOVÝ KOMPLIKOVANÝ PŘÍPAD VYPADÁ?
To je různé a závisí to na mnoha faktorech, jako příklad bych ale mohl uvést lidi podnikající na živnostenský list. Banky se ještě pořád nenaučily, že OSVČ neznamená parazit, a stále vnímají jako větší jistotu zaměstnance. Přitom podnikatel, který buduje vlastní byznys a jeho příjmy postupně rostou, je určitě větší jistota než průměrný zaměstnanec, který může být bez práce po dvou měsících výpovědní lhůty. Živnostníci narážejí na problémy kvůli tomu, že využívají daňové paušály, aby nemuseli vést daňovou evidenci, a banky je tak mají za rizikové. Právě řešení těchto případů mě nejvíc baví, můžu při nich plně využít svoje zkušenosti.

SPECIALIZUJETE SE TEDY NA PODNIKATELE?
To určitě ne, klienty neselektuji. Je mi jedno, jestli jde o zaměstnance, či živnostníka a jestli potřebuje hypotéku na milion, nebo na deset.

PORADCEM JSTE SE STAL PŘED JEDENÁCTI LETY A DNES JSTE V HYPOTÉKÁCH NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ V RÁMCI PARTNERS. CO JE V TOMHLE BYZNYSU PRO ÚSPĚCH NEJDŮLEŽITĚJŠÍ?
Je to hlavně tvrdá práce, kromě práce v kanceláři mám pět až šest schůzek s klienty denně. Už mi ale stačí prvních pět minut, abych věděl, jak budu daný případ řešit. Lidé si často myslí, že úspěch přijde jen tak sám, že je zadarmo, ale není.

PŘED PŮL ROKEM JSTE V PRAZE OTEVŘEL FRANŠÍZOVOU POBOČKU PARTNERS MARKET, SPECIALIZOVANÉ CENTRUM NA HYPOTÉKY. CO VÁS K TOMU VEDLO?
Rád bych využil zkušenosti, které jsem během jedenácti let v Partners nasbíral. Hypotéky se stále zpřísňují, a poradenský byznys se tím pádem bude stále více specializovat. Franšízu jsem zvažoval delší dobu a otevřel ji spolu s kolegou Petrem Budilem, který už má v téhle oblasti zkušenosti.

JE HYPOTEČNÍ CENTRUM URČENÉ JEN PRO KLIENTY PARTNERS?
Určitě ne, naše pobočka je veřejná, může se na nás tedy obrátit kdokoli. Zároveň fungujeme jako pomoc pro některé poradce Partners, když si nevědí rady se složitou hypotékou pro svého klienta. V takovém případě je pošlou za námi. Pomůže to jim i klientovi, protože poradce, který uzavře pět hypoték ročně, nikdy nebude mít u bank takovou pozici jako ten, který jich uzavře sto.

KLIENTŮM TEDY NABÍZÍTE VÝHRADNĚ HYPOTÉKY?
Hypotéky a vše, co je s nimi spojené. Tedy zároveň zajištění a investice, pojištění nemovitosti nebo pojištění nepředpokládaných okolností, které mohou v životě nastat.

JAK VELKÝ BYZNYS PLÁNUJETE V RÁMCI FRANŠÍZY PARTNERS MARKET DĚLAT?
Naše ambice je uzavřít měsíčně hypotéky za více než 100 milionů korun, za rok tedy přes miliardu. Nyní se rozjíždíme, jedeme tak na čtvrtinu plynu. Od 1. dubna máme zrealizovány hypotéky za 500 milionů a můžeme dělat dvakrát až třikrát víc.

Zdroj: Forbes 

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: