Na kávě s Miroslavem Rájou

Radek Brož | 19. 10. 2017 | Vstoupit do diskuze

„Jak může žít člověk bez vize?“ podivuje se Miroslav Rája (D2), kterého jsme přemluvili, aby se na chvíli posadil a dal si s námi kávu.

Jak sám říká, káva není jeho šálkem čaje a kavárenským povalečem se necítí být už vůbec.

„Nikdy jsem nebyl a nebudu v klidu, stále musím něco dělat. A potřebuji mít přehled o tom, co se děje,“ doplňuje Miroslav, který je součástí Partners od založení. Za tu dobu se projevila jeho soutěživost a záliba v číslech. Růst ho baví nejen sledovat, ale také se o něj zasloužit. Tuto vlastnost si vypěstoval v golfu, kterému se věnuje od svých deseti let. Nejprve mířil k profesionální hráčské kariéře, v jednadvaceti však s aktivním golfem skončil při handicapu 2,5 a „zběhnul“ k podnikání. Rány dnes sice dává v jiném ranku, ale v přístupu ke hře zůstává stálý. „Pokud člověk zahraje špatnou ránu, musí na ni hned zapomenout a soustředit se na další úder, protože jinak pokazí další a další.“ Tak jako pro jiné úspěšné ředitele a manažery, je i pro něj podnikání ve financích sport a životní styl, který miluje.

Snít je důležité

Ve svých kristových letech toho má Miroslav Rája už dost za sebou. Za svými úspěchy a vlastnostmi, které k nim přispívají, vidí paradoxně i nelehkou situaci v dětství. Kvůli mámině nemoci byl nucen se o sebe starat sám. Naučil se čelit nesnázím a jít si za svým. „Nedokážu si představit člověka, který v životě nic nechce. Každý by měl neustále snít, protože jen tak jste ochoten něco začít dělat a překonávat překážky.“

Daří se mu růst a zlepšovat výkon. Motivace? Podnikání jako prostředek k vnitřnímu naplnění, chuť a energie být lepší. Dalším motivem jsou lidé, se kterými začal budovat firmu. Někteří z nich dnes ještě nejsou na pozici, kde by chtěli být, a Mirek považuje za svůj úkol jim v tom pomoci. „Snažím se, aby růst neměl dopad na kvalitu. Může se to stát, pokud je hnán tlakem na lidi a jejich osobní výkony. Ale v případě, že růst zajistíte novými lidmi, je zdravý a hlavně dlouhodobý.“

Odpočívat neumí

Těžko se ptát člověka, který nerozlišuje mezi prací a zábavou, na volný čas. Přesto, jak ho Miroslav Rája tráví? „Je pro mě hlavně důležité, aby mě to, co dělám, bavilo a bylo to s lidmi, s nimiž je mi dobře.“ Kromě víkendového golfu si s manželkou rád zajde na dobrou večeři a víno (v tomto směru doporučuje brněnskou restauraci Borgo Agnese), výjimečně zajde s kamarády na pivo. 

„Vážně moc nejsem člověk, který umí odpočívat. Spíš mě to dost stresuje,“ přiznává upřímně. Možná zvolní v osmdesáti nebo ve stovce. „Snad se toho dožiju,“ směje se při té představě. Přeje si, aby i za tolik let jeho blízcí dokázali fungovat jako rodina. „Vidím to u svého dědy, který měl pět dětí, a všichni krásně drží při sobě.“ Mirek doufá, že v té době budou jeho děti a vnoučata díky úspěšné rodinné firmě dostatečně zabezpečení a že prosperovat bude i celá společnost Partners.

 

CV

Miroslav Rája
V Partners působí už deset let, v současnosti na pozici D2 – Senior Director. S manželkou Michaelou má děti Miroslava a Michaelu.

9

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: