Na kávě s Martinem Jedličkou

Radek Brož | 10. 8. 2017 | Vstoupit do diskuze

Přestože kávu pije především z kelímku, se svými klienty zachází jako s drahým porcelánem. Jak jinak by se také dostal až na pozici VIP Consultant IX?

Hodně cestuje, a tak si často dává kávu u benzínky. „Nejraději mám mocca na Benzině. Je s příchutí Milky a kakaem,“ prozrazuje své chutě Martin Jedlička. Cesty autem má obecně v oblibě, možná i proto, že jako malý toužil být řidičem autobusu. To se mu nesplnilo, ale nezdá se, že by ho to mrzelo. „Vystudoval jsem systémové inženýrství, v překladu pro běžné lidi jsou to počítače a datové analýzy.“ Jenže koukat osaměle do monitoru mu přišlo jako děsná nuda. A tak se začal zabývat analýzami finančními. V Partners si nakonec vybral cestu VIP poradce, na které je velmi úspěšný.

Hlava je důležitá

Co považuje za základ svého podnikání? „Jsem přesvědčený, že je důležité mít to v hlavě srovnané. Neřešit, co by šlo a nešlo, dělat i věci, které vás nikdo neučil. Dále mám rád lidi, rád je propojuji a snažím se být pro ně užitečný, na což je náš obor super nástrojem.“ Jak rád říká, občas je důležité se někam sám pozvat, protože by tam člověk mohl chybět. Snaží se proto vytvářet příležitosti, chodit mezi lidi na nejrůznější akce a podobně. Díky okruhu kamarádů a známých se potkává s novými potenciálními klienty, nečerpá tedy striktně z 10 doporučení při analýze. Přesto si jako poradce nepřipadá nějak jiný nebo výjimečný od ostatních. „Myslím, že jsme tu všichni plus minus podobní, se stejnými znalostmi a odborností. Jen někteří víc ‚mluví‘, a já hodně ‚dělám‘,“ hodnotí svůj přístup. Navíc si myslí, že klienti vždy ocení, pokud je „hlava v souladu s pusou“. Martin se tím snaží říct, že to, co říká, následně také splní. Důslednost v plnění slibů je pro poradce další důležitá vlastnost. 

Hledání sebe sama

Samozřejmě i jeho cesta zahrnovala řadu chyb a slepých uliček. „Nějakou dobu trvá hledání sám sebe. To, v čem jste dobrý, s čím jste v pohodě. Já jsem pochopil, že jsem vyroben pro obchod, nikoliv budování. Mohl jsem začít dělat dřív to, co mi jde a baví mě to. Ušetřil bych čas,“ uvědomuje si zpětně. Od té doby, kdy pochopil, co ho skutečně dělá šťastným, už se svým pracovním časem nakládá efektivně. Dokonce ani nemá potřebu oddělovat práci a soukromí. Podnikání bere jako styl života, který se vyznačuje hledáním příležitostí.

Dnes má již tolik klientů, že se poohlíží po několika spolupracovnících, kteří by s ním na pozici koncipientů tvořili VIP Office. „Jinak bych se z toho musel zbláznit,“ stěžuje si, ale jen naoko, protože právě díky svým klientům a jejich množství je tak úspěšný a stále roste. „Vážně si myslím, že úspěch je především v tom, být lidem prospěšný,postarat se jim o peníze a dát jim příležitost mít se líp.“

22

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: