Případ Credit Suisse

Martin Tománek | 15. 3. 2023 | Vstoupit do diskuze

Druhá největší švýcarská banka předvádí něco, čemu se ve fyzice říká volný pád. Akcie Credit Suisse v průběhu středy ztrácela až 30 %. V době psaní tohoto textu, po 16. hodině dne 15. března 2023, klesala „jen“ o 17 %. Vývoj to není překvapivý.

Případ Credit Suisse

Credit Suisse se totiž potýká dlouhodobě s vážnými problémy. Stačí se podívat na graf vývoje ceny akcie za posledních pět let.

Zdroj: Morningstar

Z grafu je patrné, že akcie za posledních pět let ztratila více než 86 %. A to graf ještě nezohledňuje středeční vývoj, data jsou ke 14. březnu.

Řečeno diplomaticky, Credit Suisseje banka, která je velice náchylná ke skandálům a nehodám. Už dlouhé roky. Tak například, CS půjčila miliardy dolarů americkému hedgeovému fondu Archegos Capital, který se ale v roce 2021 zhroutil. Banka musela odepsat více než čtyři miliardy švýcarských franků. Nehod a různých skandálů bylo ovšem více. Je evidentní, že banka má dlouhodobě problémy s risk managementem.

Credit Suisse v roce 2022 reportovala největší ztrátu od finanční krize 2008. Konkrétně 7,3 miliardy franků. Banka zaznamenala v posledním kvartálu minulého roku výrazný odliv finančních prostředků ze své divize wealth managementu. Klienti své peníze přesouvali k jiným správcům majetku, například do švýcarských bank UBS nebo Julius Baer.

CS je celkově zranitelná a není divu, že právě její akcie jsou za aktuálních tržních podmínek (po krachu amerických bank SVB a Signature) pod velkým tlakem. Navíc nejnověji oznámila, že „zjistila závažné nedostatky ve svých finančních výkazech“. To její důvěryhodnosti rozhodně nepřidává. Roste pravděpodobnost, že si situace vyžádá intervenci švýcarské centrální banky. Osobně bych ji očekával.

Dopad na český bankovní sektor očekávám velice omezený. Není žádné překvapení, že aktuálně výrazně klesají ceny akcií českých bank. Například Erste odepisuje přes 6 procent, Komerční banka téměř 5 %. Nicméně české banky rozhodně nejsou v situaci Credit Suisse. Mají oproti CS (nebo třeba SVB) konzervativní obchodní modely. Jsou ziskové a dobře kapitálově vybavené.

Aktuální dodatek z 16. 3.: Švýcarská banka Credit Suisse posílí svou likviditu tím, že využije možnost půjčit si od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč). Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení druhé největší švýcarské banky.V úvodu čtvrtečního obchodování reagují akcie Credit Suisse na podporu od Švýcarské centrální banky prudkým růstem o desítky procent. Rostou i akcie českých bank nebo Societe General - matky české Komerční banky.

 

 

0

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: