Nadhled, mocná zbraň osvícených investorů

Martin Tománek | 17. 3. 2023 | Vstoupit do diskuze

Martin Tománek, investiční analytik Partners, bravurně popisuje, proč je na místě nezatěžovat mysl každodenní záplavou ohromného množství informací. Určujícím vodítkem pro změny v portfoliu by měla být filtrace bezcenného šumu od skutečně důležitých dat a událostí.

Nadhled, mocná zbraň osvícených investorů

Žijeme v době záplavy informací. Každý den se na investory valí neuvěřitelný objem dat a článků. A každý jednotlivý den zhruba tak 99,99 % z nich jsou naprosto bezcenné věci, pouhý šum. Kam se zrovna v pondělí vydal kurz koruny, co dělá zlato, co zrovna napsal na Twitter Elon Musk, nejnovější spekulace ohledně toho, kam až zvedne sazby FED atd. Všechno se stejnou hodnotou, nula.  

Bohužel v praxi je to ještě mnohem horší, protože mnozí investoři mají velkou tendenci na  takové bezcenné zprávy reagovat. Nicméně provést změny v investičním portfoliu, protože zrovna vyšlo horší číslo o inflaci v USA, je nepodložený krok vymykající se rozumu. V drtivé většině případů vedou tyto zásahy (častější obchodování) k horší výkonnosti. To je známý fakt potvrzený mnoha studiemi.

„Souboj“ modelů 

Je pochopitelné, že mnozí obchodníci s cennými papíry (CP) zásobují své klienty denními či týdenními zprávami. Vždyť jejich byznys model je postavený na počtu obchodů.  V jejich zájmu je, aby klienti prováděli co možná nejvíce nákupů, prodejů akcií a dalších CP. Platí totiž, že čím informovanější je klient, tím více transakcí a s nimi spojených poplatků uskuteční. To samé platí o různých "investičních tipech". Cílem zkrátka je, aby klient obchodoval a generoval tak obchodníkovi s CP příjmy.

Náš přístup v Partners je přesně opačný. Směřujeme uvažování klienta na dlouhodobý horizont a co možná nejméně transakcí, potažmo změn v portfoliu. Z toho důvodu jsme i dlouhou dobu váhali, zda psát pravidelné tržní komentáře. Už pár let je vydáváme s měsíční frekvencí a snažíme se v nich odfiltrovat bezcenný šum od skutečně důležitých informací, událostí, a hlavně vše zasadit do kontextu.

Vždy v dubnu, červenci a říjnu vydáváme kvartální komentáře a začátkem každého kalendářního roku shrnující komentář za uplynulý rok s výhledem na ten další. A právě tyto kvartální a roční komentáře jsou pro naše poradce a klienty nejcennější. Konečně náš podcast Investiční Fresh plní přesně tu funkci, že když se na trhu stane něco opravdu důležitého, tak to hned okomentujeme. Dáme tomu kontext, vysvětlíme.

Závěrem: měsíční tržní komentáře a Investiční Fresh dohromady představují dostatečnou informační podporu jak našim poradcům, tak klientům.  

 

 

 

 

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: